Film/TV Naš prijedlog

Svjetska turneja “Deset u pola”: “Radi se o toploj, ljudskoj priči, o prijateljstvu ali i o Sarajevu

Ovogodišnji Zagreb film festival zatvorila je najnovija komedija Danisa Tanovića “Deset u pola”, uporedo označivši početak svjetske turneje filma, poznatijeg po engleskom nazivu “Not So Friendly Neighborhood”.

Prema riječima Jovana Marjanovića, producenta ostvarenja: “Radi se o toploj, ljudskoj priči, o prijateljstvu ali i o Sarajevu”.

U prepunoj dvorani zagrebačkog kina SC projekciji su prisustvovali reditelj Tanović, scenarist Nikola Kuprešanin, te glumci: Izudin Bajrović, Goran Navojec, Branko Đurić, Anja Matković, Kerim Čutuna, Edib Ahmetašević, Almir Palata i direktor fotografije Damir Šagolj.

Ovog vikenda film će imati srbijansku premijeru, na Festivalu autorskog filma u Beogradu, te se prikazivati u nekoliko većih gradova.

Univerzalna priča

“Deset u pola” je projekat Sarajevo filma za globalne ekrane, Obala art centra i Turske radio-televizije/TRT/ uz podršku “Visit Sarajevo” i Bh Telecoma.

Ostvarenje slijedi sarajevske događaje u majskom kontekstu, kada se grad uzdizao iz bitke s pandemijom. Proljeće je donosilo nadu u bolje sutra…

Jednog jutra ušla je Zagrepčanka u Enesovu ćevabdžinicu jer je nastojala probati “najbolji ćevap u Sarajevu”. Njezina potražnja nije odgovarala vlasniku koji je na miru htio popiti prvu jutarnju kafu pa je uputio kod Ize.

Nije mogao ni slutiti kako pokreće posebnu kampanju potrage za “najboljom sarajevskom ćevabdžinicom”, što postaje glavnim gradskim sadržajem!

Film je već predstavljen u Kataru, na Ayal film festivalu i na Bosphorus film festivalu u Istanbulu. Oblasni kino distributer je Con film DOO sa Art Vista i Oskar filmom.

Oscarovac Tanović bio je prezadovoljan prijemom u Hrvatskoj, te se nada se da će i publika drugih podneblja, također, pravilno razumjeti njegovo zadnje ostvarenje.

Džana Mujadžić

Related posts

Miro Lazović uputio je otvoreni apel građanima da podrže Principe za izmjene Ustava BiH

Dijaspora BiH Administrator

Offenbach: Životna priča jedne hrabre Tuzlanke

Dijaspora BiH Administrator

Škola “Bosančica”: Mališani bh. porijekla na jugu Norveške uče o zemlji porijekla

Dijaspora BiH Administrator

U Kopenhagenu u nedjelju svjetska premijera dokumentarca ‘Nebo iznad Zenice’

Dijaspora BiH Administrator

HAMDIJA RASTODER-PUT OD ZAVIČAJA DO LUKSEMBURGA

Dijaspora BiH Administrator

Po izboru mladih iz 42 evropske zemlje, najbolji dokumentarac Animal

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment