Dijaspora BiH

Šesti po redu “Dani dijaspore” u Živinicama održat će se u posljednjoj sedmici decembra 2021. godine

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković je, proteklog mjeseca, održao je sastanak sa predsjednikom Udruženja građana Bosne i Hercegovine sa područja Grada Živinice u dijaspori “Most Živinice”Harisom Halilovićem.

NAŠA DIJASPORA – NAŠA DIPLOMATIJA

Na sastanku je razgovarano o organizaciji manifestacije “Dani dijaspore” koja se u Gradu Živinice održava već šestu godinu, u zadnjoj sedmici mjeseca decembra. Kako je dogovoreno na sastanku, glavna tema ovogodišnje manifestacije Dani dijaspore biće “Budućnost Bosne i Hercegovine, značaj i uloga dijaspore u tome”.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju gdje imamo strogu zabranu većih okupljanja, manifestacija Dani dijaspore Živinica će biti održana online, u zadnjoj sedmici mjeseca decembra.

image

Naime, jedinstvena, sada već tradicionalna, manifestacija “Dani dijaspore” koja se u Gradu Živinice održava proteklih godina, zajedno sa Udruženjem “Most Živinice”, pokazatelj je uspješne saradnje Grada i njegovih građana koji žive van granica Bosne i Hercegovine.

– Naš fokus Dana dijaspore ove godine usmjeren je, prije svega, na državu Bosnu i Hercegovinu. Smatramo da se treba čuti više riječi o našoj državi, njenoj konstitutivnosti, od naših sugrađana koji su izabrani i angažovani u parlamentima, vladama i drugim institucijama u svijetu. Smatram da nam danas, više nego ikad, trebaju ti ljudi, da daju svoje mišljenje i poruku kojom bi se vodili u državi BiH. Trebaju nam i da prenesu našu poruku vezanu za državu BiH u institucije zemalja gdje su oni sada angažovani. Zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo, želimo da sudionici ove manifestacije budu najveći predstavnici naše države. Smatramo to jako važnim i smatramo ovo i najvažnijim Danima dijaspore do sada. Iz tog razloga nam trebaju svi naši građani, dakle i oni koji žive u državi i oni koji žive izvan njenih granica. Možda nam pomogne mišljenje naše djece koja su otišla da se školuju u stranim zemljama, a koji sada žive i rade izvan BiH. Smatram da ovakva konferencija treba biti održana u svim lokalnim zajednicama kako bi vidjeli šta je to ono najbolje što možemo uraditi da spasimo državu BiH. Zamolit ćemo ljude koji budu sudionici izvan BiH da jednostavno riječima iskrenosti o državi BiH budu dodatne diplomate naše države. S obzirom da diplomatija koju imamo, trenutno, nema dovoljno snage da može državu BiH staviti na mjesto na kojem treba biti, smatramo da svi trebamo pomoći i da dodatno uključimo naše sugrađane kao sudionike u diplomatiju države BiH. Više nego ikad nam trebaju ove teme, više nego ikad trebamo ustati svi i da zajedno dogovorimo koje su to stvari koje trebamo napraviti za bolju budućnost BiH. Da iz Živinica bude jedan mali korak, poruka, koja bi bila poslata i u sam vrh države gdje bi smo trebali možda imati novu strategiju djelovanja. Kroz ove sastanke koje budemo imali želimo da to bude dio stvaranja nove filozofije države BiH. Želim napomenuti da ćemo pozvati sve naše sugrađane i državljane BiH, nije bitno odakle su i koje nacionalnosti, da učestvuju u ovoj konferenciji kako bi dobili što kvalitetnije odgovore, a sve u korist države BiH, kaže gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

image

– Drago mi je da će se i ove godine održati tradicionalna manifestacija Dani dijaspore Grada Živinice, a njom i jačanje veza između građana BiH u dijaspori i građana BiH koji žive u Živinicama i širom BiH. S obzirom na situaciju u BiH glavna tema ovogodišnjih Dana dijaspore biće “Budućnost Bosne i Hercegovine i uloga dijaspore u tome”. Želimo da od mjerodavnih zvaničnika u BiH čujemo trenutnu, istinsku, pravu sliku stanja u BiH, a onda šta građani BiH koji žive izvan njenih granica, a ima ih više od dva miliona, misle o trenutnom stanju, te kako mogu pomoći da se situacija u našoj domovini stabilizuje, kako bi živjeli normalno kao i svi ostali građani u modernoj Evropi.

BOLJA BUDUĆNOST

Dakle, želimo da čujemo poglede uspješnih bh. građana, koji su se već involvirali i obavljaju značajne funkcije u zemljama u kojima trenutno žive u svijetu. Poznato nam je da su građani BiH ušli u dosta parlamenata, vlada i raznih drugih institucija stranih zemalja, da su stekli uticajne prijatelje širom svijeta i da su zabrinuti situacijom u BiH i vijestima koje iz nje svakodnevno dolaze. Oni svojim lobiranjem sigurno mogu pomoći da se ova trenutna situacija u BiH prevaziđe. Naša poruka jeste da budućnost BiH nije upitna, ali svi mi, počevši od nas kao pojedinaca, možemo i moramo uraditi više da naša domovina ima bolju budućnost, istakao je predsjednik Udruženja “Most Živinice” Haris Halilović, na sastanku sa gradonačelnikom Živinica Samirom Kamenjakovićem.

EMA DŽANANOVIĆ / MojaBiH

Related posts

Mladi iz dijaspore su zahvaljujući USAID-ovom programu imali priliku odraditi praksu u BiH

Dijaspora BiH Administrator

DAN BOŠNJAKA U DUHU SVIJETLIH TRADICIJA BOŠNJAČKOG NARODA

Dijaspora BiH Administrator

Pročitajte tužno oproštajno pismo Bosanca koji odlazi za Njemačku

Dijaspora BiH Administrator

ORGANIZATORI SKUPA PODRŠKE BiH U STUTTGARTU I NJIHOVE PORUKE/ SARA GLASIĆ: BOSNA IZNAD SVEGA!

Dijaspora BiH Administrator

Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS”: Pozivamo vas da podržite Principe za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Poziv bh. udruženjima u Švedskoj: Veče horske pjesme u Jönköpingu

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment