Promo

Saradnja vinarije “Vukoje” i restorana “Toplik”: Porodična tradicija i kvalitet donijeli rekordne rezultate

Podrumi Vukoje 1982 u saradnji sa restoranom Toplik u Istočnom Sarajevu upriličili su druženje sa predstavnicima medija, koje već ima tendenciju da postane tradicionalno. 

Uz najbolje od vina iz podruma Vukoje i specijaliteta Toplika govorilo se o rezultatima i postignućima u godini na izmaku, koja je za oba ova porodična biznisa, koja su vezana već više od dvadeset godina, bila izuzetno uspješna.

Podrumi Vukoje 1982, kako je istakao Radovan Vukoje, vlasnik Podruma Vukoje 1982, imali su zapažene nastupe na svjetskim sajmovima. Na jednom od njih, u italijanskom Meranu njihova četiri vina ocijenjena su sa najvišom ocjenom, a na Beogradskom salonu vina čuveni britanski vinski kritičar Stuart Pigott je njihovo Carsko vino – Grand Cru iz 2018. godine i Vranac Rezervu iz 2015. godine izabrao kao vina koja su zaslužila mjesto u specijalnoj selekciji sajma i oba su bila ocijenjena zlatnom medaljom. Također, Carsko vino – Grand Cru je selektirano i nominovano i kao vino godine u Evropi u londonskom časopisu “Decanter”, jednom od najpriznatijih vinskih časopisa na svijetu. To je najbolji rezultat koji je jedna vinarija napravila u bivšoj državi.

Početkom 2022. Podrumi Vukoje 1982 otvorili su u centru Beograda, na Dorćolu, prvi pravi vinski klub sa šopom „Vukoje Vinska galerija“. U pitanju je luksuzni prostor namijenjen hedonistima, gdje se organizuju prezentacije za turističke radnike iz HoReCa sektora, ali gdje se na jednom mjestu može naći 35 brendova vinarije Vukoje u različitim linijama vina i destilata, ali i brend koji se razvija 10 godina- maslinovo ulje.

Ovog ljeta destilerija i Podrumi Vukoje 1982 ponudili su i novi atraktivan turistički sadržaj na vinskoj cesti Hercegovine, na samom ulazu u Trebinje na lokalitetu Zasad polje, gdje je otvoren ugostiteljsko-turistički objekat „Destilerija Aperitivo Bar & Shop“, koji je već osvojio turiste i ljubitelje vina iz cijele Evrope. Tu se turisti mogu upoznati sa načinom na koji se radi sa destilatima i kako se dobijaju likeri i rakija grozda.

-Imali smo nekoliko zanimljivih investicija, kako u vinski turizam, tako i u proizvodni dio. Na tržištu smo se pojavili sa nekim novim brendovima, te smo osnažili ponudu destilata sa likerima, s kojima smo napravili prostor i na jednom od najzahtjevnijih tržišta u SAD-u u Pennsylvaniji. Što se tiče tržišta, prirodno i normalno je da smo najviše zastupljeni u regionu, ali mi svoje proizvode prodajemo na tri kontinenta, u Aziji, SAD-u, ali i u 15 zemalja EU, plus Velika Britanija. Gledamo da svaka ta boca koja izađe iz “Podruma Vukoje” bude najbolji ambasador ove naše zemlje. Jer, jedna lijepa stara latinska poslovica kaže: “Da bi upoznao jedan narod, sjedi za njegov sto, probaj njegovu hranu, pij njegova vina. Onda ćeš shvatiti kakvi su ti ljudi“ – kazao je Radovan Vukoje.

Novinari su imali priliku da prvi degustiraju Vranac rezervu iz berbe 2016., jedne od boljih berbi u Hercegovini u posljednjih petnaest godina, i Veliku selekciju kupažu tri sorte, gdje priču nosi chardonnay zajedno sa dvije lokalne sorte grožđa – hercegovačkom žilavkom i odomaćenom sortom dubrovačkom malvasijom, koja, kako je kazao Vukoje, nosi dubok pečat i zemlje i njegove ideje kako vrhunski bijeli cuvée treba da izgleda u Hercegovini. 

Nakon izazovnog perioda pandemije, 2022. je bila godina najvećih investicija i najuspješnija i za restoran Toplik, rekao je vlasnik Stefan Jovančić. On se prisjetio početaka rada restorana, istakavši kako uporan rad i vjera u sebe donose rezultate i ono što ovaj restoran danas predstavlja – jedan od najreprezentativnijih objekata na široj teritoriji Sarajeva.

-Sve je krenulo iz spontane restoranske priče koja je počela 1997. godine, kada su moji roditelji Zorica i Vladimir od izvora pitke vode napravili ribnjak. Godinama smo pažnju posvećivali svakom segmentu i radili da zadovoljimo sve zahtjeve, a sada uvodimo i HACCP standarde bezbijednosti hrane. U našem retoranu imamo i kružni tok namirnica, od polja do stola. Zaokružili smo i proces proizvodnje ribe, od uzgoja, prerade do pripreme. Najveći akcenat je na kvalitetu i svježini namirnica, tako da sami proizvodimo i povrće za naš restoran. Kompletan meni restorana dolazi od namirnica iz kruga od pet kilometara. Napravili smo ozbiljnu priču i renomirani restoran, a naši gosti dolaze iz svih dijelova Sarajeva i BiH – podcrtao je Jovančić.

U 2023. Toplik će se predstaviti i sa Toplik Village Resortom, koji ima pet vila sa đakuzijima, saunama, a nude premium kategorije noćenja. Tu su i apartmanski tipovi niže kategorije. Također, sa radom počinje i villa Vranac, gdje će se raditi degustacije lokalnih vina i hrane. 

Domaćica Toplika Zorica Jovančić ponosna je na 25 godina rada restorana. Kako je naglasila, da nije bilo njenog pokojnog supruga Vladimira ne bi ni bilo restorana, a njena snaga i istrajnost, uz marljivi rad i njene djece, rezultirali su današnjim uspjehom.

– Jedna porodica započinje posao na livadi gdje se sijao krompir. Imali smo tu fantastičnu pitku izvorsku vodu koja je i sad prisutna, zahvaljujući kojoj smo napravili ribnjake. Sve se radilo ručno, bez mašina i bilo je mnogo teže nego danas. Svi smo zajedno radili. Nikla je mala kućica sa tri stola i roštiljom. Ja sam radila u kuhinji, a muž je bio konobar. Restoran smo proširili 2006., a saradnja sa Vukojom počinje 2004. godine. Posao se usložnjavao, tako da smo zaposlili i prve radnike. Pravila sam domaći hljeb, sokove, ajvar. Kada smo izgubili Vladimira 2009. mislila sam da je to kraj svega. Međutim, ni sami nismo svjesni snage koju imamo kada nam se tako nešto desi. Nisam htjela da dozvolim da sve stane, tako da sam nastavila zajedno sa djecom. Najveći uspjeh mi je što su oni ljudi kakvi jesu – kazala je Zorica Jovančić.

P.R.

Related posts

ZENICA: UDRUŽENJE ZLATNI ČOKANJ ORGANIZUJE 5. MEĐUNARODNI FESTIVAL JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA I LIKERA „ZLATNI ČOKANJ“

Dijaspora BiH Administrator

VLADIMIR KNEŽEVIĆ O 24. DANIMA BOROVNICE TRADICIJA  I EKONOMIJA

Dijaspora BiH Administrator

Zatvoren Sarajevo Wine Fest: Sarajlije dva dana uživale u najboljim vinima iz regiona

Dijaspora BiH Administrator

Tri dana do vinskog spektakla u Sarajevu, očekuje se rekordan broj izlagača

Dijaspora BiH Administrator

CARSKO VINO VUKOJE NA DECANTEROVOJ GODIŠNJOJ LISTI

Dijaspora BiH Administrator

Sarajevo: Međunarodni festival vina i gastronomije VinoSar

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment