Vijesti

Saopćenje Savjeta glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNj) povodom napada na džamiju u Essenu

Karslruhe, 21.01.2024. godina – Na sjednici Savjeta glavnog imama IZBNJ, kojeg čine glavni imami Medžlisa održanoj u nedjelju 21.01.2024. pod predsjedavanjem Aldin ef. Kusura, glavnog imama IZBNj zaključeno je saopštenje za javnost ovoga tijela, a povodom aktuelnog napada na objekat džamije u izgradnji u džematu Essen u pokrajini Nordrhein-Westfalen.

Savjet glavnog imama je sa tugom i zabrinutošću primio vijest, da je u petak 19.01.2024. u Essenu pokušan napad na džamiju u izgradnji, podmetanjem požara i ostavljanjem rasističkih poruka na licu mjesta, čime se pokušava unijeti nepovjerenje i mržnja između naših sugrađana u Essenu. Ovaj napad je podstaknuo uznemirenost među vjernicima, članovima ovoga džemata, kao i među svim drugim pripadnicima naše Zajednice.

Ovim putem, Savjet glavnog imama najoštrije osuđuje ovaj čin i traži temeljitu istragu u ovome slučaju.

Ovo je posebno važno kada u našem društvu jačaju ekstremne snage, koje u javnosti šire mržnju, nepovjerenje i negativnu atmosferu prema strancima, posebno muslimanima.

Članovi Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj u svojim džematima, pružaju maksimalan angažman u razvijanju i čuvanju mira, dobrosusjedskih odnosa i jačanju saradnje sa pripadnicima svih drugih vjerskih zajednica ali i drugih državnih i društvenih organizacija.

Svako ispoljavanje i širenje mržnje, nepoštivanje slobodnog demokratskog uređenja, antisemitizam, rasizam i predrasude prema drugima i drugačijim nemaju mjesta, niti će biti tolerisani u našoj Zajednici.

Savjet glavnog imama se zahvaljuje budnim komšijama naše džamije u gradu Essenu, koji su alarmirali i prijavili čin napada, kao i pravovremenoj reakciji nadležnih službi. Također se zahvaljujemo i gradonačelniku grada Essena gospodinu Thomasu Kufenu, na njegovoj i podršci gradske uprave džematu Essen, kako u ovoj prilici tako i u samome procesu izgradnje.
Džemat Essen i svi ostali džemati u IZBNj su mjesta susreta, otvorenih vrata za sve svoje sugrađane bez obzira na njihove svjetonazore i ovakvi pokušaji uznemiravanja neće ih spriječiti u daljnjem radu i širenju povjerenja, harmonije i dobrosusjedskih odnosa u našeme društvu.

DIJASPORABIH

Related posts

Registracija bh. dijaspore za glasanje traje do 19. jula 2022. godine

Dijaspora BiH Administrator

Kako su Ibrahim i Senad oteli zlatara u Njemačkoj? Čistačica Nana bila insajder

Dijaspora BiH Administrator

Švedska: Veče horske pjesme 2022. u Jönköpingu

Dijaspora BiH Administrator

Poslovni skup u New Yorku: Podrška dijaspore firmama u Bosni i Hercegovini

Dijaspora BiH Administrator

Njemačka od 1. oktobra 2023. priznaje vozačke dozvole svih kategorija iz Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

ŠVICARSKA: POSTOJBINO MOJA, RODNA GRUDO,    ZEMLJO NAŠA

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment