Naši u tuđini

Samir Bečić, “car fitnessa” iz Houstona: Svi se trebamo angažirati u diplomatskoj odbrani naše domovine

Reakcije na nestabilnu političku situaciju koja našom državom vlada u posljednje vrijeme pristižu sa svih strana. Gluha i nijema nije ni naša dijaspora, koja u skladu sa svojim sredstvima i mogućnostima nastoji izvršiti pritisak na međunarodnu zajednicu, kako bi stala u zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Tako je i jedan od najboljih svjetskih fitness trenera i autor knjige “ReSync Your Life” Samir Bečić iz Ključa, a koji više od 20 godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, uputio pismo na adrese 100 američkih senatora i 435 članova Predstavničkog doma u SAD-u.

image
Samir Bečić / Facebook

Naime, Samir je sa svojim ocem i mlađom sestrom izbjegao iz Ključa 1992. godine, odakle im se nekoliko mjeseci poslije pridružila Samirova mama.

– Ja sam imao tu privilegiju da se ponovo susretnem sa svojom majkom, za razliku od mojih najbližih rođaka koji su izgubili roditelje. U Ključu je ubijeno preko 700 ljudi, od kojih su mnogi moji rođaci, školski drugovi i najbliži susjedi, priča naš sagovornik koji je sa porodicom iz Zagreba otišao u Austriju, potom Njemačku, a onda 2000. u Ameriku.

image
U društvu bivšeg košarkaša hrvatskog porijekla Rudija Tomjanovicha i bivšeg američkog boksera Mikea Tysona/ Facebook

Tamo je zakoračio u svijet fitnessa, postao fitness trener, a nakon samo šest mjeseci postao šef trenera u klubu u kojem je trenirao. Godinu poslije postao je prvak SAD-a u fitnessu za Bally Total Fitness, koja je u to vrijeme bila najveća fitness organizacija na svijetu. U konkurenciji koju je činilo 10.000 trenera ovu titulu odnio je čak četiri puta! Osim toga, postao je i direktor najvećeg fitness kluba u Americi.

Interes za ovom oblašću pojavila se vrlo rano, kada je Bečić imao 7 godina.

– Gledao sam filmove u kojima su igrali Arnold, Stalone, Van Damme, ali i Chuck Norris i Bruce Lee su me dodatno motivirali. Poslije je to postalo mnogo ozbiljnije, ali moja stvarna karijera počela je dolaskom u Ameriku. Moj filozofski pristup fitnessu je zdravlje ne samo ljudskog tijela nego i društva općenito. Ja zagovaram umjeren pristup fitnessu iako se neki moji fitness eksperimenti mogu okarakterisati kao ekstremni. Recimo, trčao sam osam maratona u osam sedmica, noseći tegove teške 40 kilograma. Međutim, sva moja stručna predavanja se fokusiraju na zdravlje društva u cjelini kroz zdrav način života – bolje poslovanje kompanija, bolji uspjeh studenata, manje mentalnih oboljenja, redukcija stresa, više kreativnosti, radna disciplina i fokus, pozitivna porodična atmosfera, bolja sinhronizacija društva, jačanje odbrambene moći države, priča nam Samir, koji je 2004. završio svoju trenersku karijeru.

image
Priznanje za Bečića/ Mario Gerussi

A danas, naš sagovornik je savjetnik za zdravlje i fitness gradonačelniku Sylvesteru Turneru i “fitness car” grada Houstona. Riječ je o priznanju za Bečićev dugogodišnji trud za dobrobit, zdravlje i fizičku spremnost zajednice.

Pored toga, vlasnik je pet firmi od kojih su neke u sferi zdravlja i fitnessa, druge u sferi arhitekture i dizajna s obzirom na to da je njegova supruga Dijana profesorica arhitekture na Univerzitetu u Houstonu, a jedna od firmi se bavi nekretninama i ugostiteljskim objektima.

image
Rade Šerbedžija i Samir Bečić/ Facebook

Samirovi radovi o zdravlju i fitnessu prevedeni su na preko 50 svjetskih jezika i predavao je u više od 30 država. Napisao je i knjigu “ReSync Your Life”, koja je bila broj 1 na Amazonu u Americi u kategoriji zdravlja i fitnessa.

– Posebno mi je zadovoljstvo da većina vodećih američkih političara ima moju knjigu. Razlog za to je što sam pokrenuo fitness promociju gdje je 2.000 vodećih političara – senatora, kongresmena, guvernera, gradonačelnika najvećih američkih gradova – dobilo moju knjigu sa posvetom, gdje ih motivišem da promovišu fitness i zdrav način života. Ja svake godine rangiram političare u Americi na osnovu njihovog osobnog fitnessa i promocije zdravlja kod birača. Oni imaju uticaj na društvo kroz biračko tijelo i zakone koje donose, kaže nam Samir i dodaje kako je knjiga dobro prihvaćena i od američkih filmskih i muzičkih djelatnika, ali i kod biznismena, religioznih lidera i drugih uticajnih osoba na kulturna i socijalna dešavanja u Americi.

image
Samir Bečić / Health Fitness Revolution

Samir Bečić je samo jedan uspješan Bosanac u moru njih koji žive van granica Bosne i Hercegovine, a čija angažovanost itekako može pomoći našoj državi. Tako je naš sagovornik pozvao bh. dijasporu u Evropskoj uniji i drugim zemljama da piše pisma slična njegovom, predsjednicima i parlamentarcima. Jer, kako Samir kaže, sve za Bosnu, Bosnu ni za šta!

– Dobio sam stotine poruka i pitanja iz BiH o tome da li želim da se kandidiram za Predsjedništvo BiH i da li su sve moje aktivnosti za BiH usmjerene prema tome. Ja mislim da se svi Bosanci i Hercegovci trebaju angažirati u diplomatskoj odbrani naše domovine! Jedina agenda treba da bude jedinstvena i suverena Bosna i Hercegovina, u kojoj će se svi njeni građani osjećati ugodno i slobodno, zaključio je Bečić i sa nama podijelio rečenicu bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, koja je njegova inspiracija i motivacija pri angažmanu u promociji i “odbrani” BiH:

“I tako, moji sugrađani Amerikanci: ne pitajte šta vaša zemlja može učiniti za vas – pitajte šta možete učiniti za svoju zemlju.”

MojaBiH

Related posts

Američki mediji objavili fotografije mjesta pogibije djece porijeklom iz BiH

Dijaspora BiH Administrator

Mirzana Bešić diplomirala u Beču i postala sudija u svojoj 26. godini

Dijaspora BiH Administrator

Proslava kulturnih različitosti u Australiji: Đemila Talić Gabriel govorila kako se obilježavaju praznici u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Milena Rudež dobitnica nagrade ”Meho Baraković” za 2022.

Dijaspora BiH Administrator

Doktor Kenan Arnautović izabran za potpredsjednika Svjetske federacije neurohirurga

Dijaspora BiH Administrator

Promocija knjige Belme Omeragić u Ambasadi BiH u Oslu: Sevdisanje i humanizam

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment