Naši u tuđini

Samir Bečić, “car fitnessa” iz Houstona: Svi se trebamo angažirati u diplomatskoj odbrani naše domovine

Reakcije na nestabilnu političku situaciju koja našom državom vlada u posljednje vrijeme pristižu sa svih strana. Gluha i nijema nije ni naša dijaspora, koja u skladu sa svojim sredstvima i mogućnostima nastoji izvršiti pritisak na međunarodnu zajednicu, kako bi stala u zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Tako je i jedan od najboljih svjetskih fitness trenera i autor knjige “ReSync Your Life” Samir Bečić iz Ključa, a koji više od 20 godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, uputio pismo na adrese 100 američkih senatora i 435 članova Predstavničkog doma u SAD-u.

image
Samir Bečić / Facebook

Naime, Samir je sa svojim ocem i mlađom sestrom izbjegao iz Ključa 1992. godine, odakle im se nekoliko mjeseci poslije pridružila Samirova mama.

– Ja sam imao tu privilegiju da se ponovo susretnem sa svojom majkom, za razliku od mojih najbližih rođaka koji su izgubili roditelje. U Ključu je ubijeno preko 700 ljudi, od kojih su mnogi moji rođaci, školski drugovi i najbliži susjedi, priča naš sagovornik koji je sa porodicom iz Zagreba otišao u Austriju, potom Njemačku, a onda 2000. u Ameriku.

image
U društvu bivšeg košarkaša hrvatskog porijekla Rudija Tomjanovicha i bivšeg američkog boksera Mikea Tysona/ Facebook

Tamo je zakoračio u svijet fitnessa, postao fitness trener, a nakon samo šest mjeseci postao šef trenera u klubu u kojem je trenirao. Godinu poslije postao je prvak SAD-a u fitnessu za Bally Total Fitness, koja je u to vrijeme bila najveća fitness organizacija na svijetu. U konkurenciji koju je činilo 10.000 trenera ovu titulu odnio je čak četiri puta! Osim toga, postao je i direktor najvećeg fitness kluba u Americi.

Interes za ovom oblašću pojavila se vrlo rano, kada je Bečić imao 7 godina.

– Gledao sam filmove u kojima su igrali Arnold, Stalone, Van Damme, ali i Chuck Norris i Bruce Lee su me dodatno motivirali. Poslije je to postalo mnogo ozbiljnije, ali moja stvarna karijera počela je dolaskom u Ameriku. Moj filozofski pristup fitnessu je zdravlje ne samo ljudskog tijela nego i društva općenito. Ja zagovaram umjeren pristup fitnessu iako se neki moji fitness eksperimenti mogu okarakterisati kao ekstremni. Recimo, trčao sam osam maratona u osam sedmica, noseći tegove teške 40 kilograma. Međutim, sva moja stručna predavanja se fokusiraju na zdravlje društva u cjelini kroz zdrav način života – bolje poslovanje kompanija, bolji uspjeh studenata, manje mentalnih oboljenja, redukcija stresa, više kreativnosti, radna disciplina i fokus, pozitivna porodična atmosfera, bolja sinhronizacija društva, jačanje odbrambene moći države, priča nam Samir, koji je 2004. završio svoju trenersku karijeru.

image
Priznanje za Bečića/ Mario Gerussi

A danas, naš sagovornik je savjetnik za zdravlje i fitness gradonačelniku Sylvesteru Turneru i “fitness car” grada Houstona. Riječ je o priznanju za Bečićev dugogodišnji trud za dobrobit, zdravlje i fizičku spremnost zajednice.

Pored toga, vlasnik je pet firmi od kojih su neke u sferi zdravlja i fitnessa, druge u sferi arhitekture i dizajna s obzirom na to da je njegova supruga Dijana profesorica arhitekture na Univerzitetu u Houstonu, a jedna od firmi se bavi nekretninama i ugostiteljskim objektima.

image
Rade Šerbedžija i Samir Bečić/ Facebook

Samirovi radovi o zdravlju i fitnessu prevedeni su na preko 50 svjetskih jezika i predavao je u više od 30 država. Napisao je i knjigu “ReSync Your Life”, koja je bila broj 1 na Amazonu u Americi u kategoriji zdravlja i fitnessa.

– Posebno mi je zadovoljstvo da većina vodećih američkih političara ima moju knjigu. Razlog za to je što sam pokrenuo fitness promociju gdje je 2.000 vodećih političara – senatora, kongresmena, guvernera, gradonačelnika najvećih američkih gradova – dobilo moju knjigu sa posvetom, gdje ih motivišem da promovišu fitness i zdrav način života. Ja svake godine rangiram političare u Americi na osnovu njihovog osobnog fitnessa i promocije zdravlja kod birača. Oni imaju uticaj na društvo kroz biračko tijelo i zakone koje donose, kaže nam Samir i dodaje kako je knjiga dobro prihvaćena i od američkih filmskih i muzičkih djelatnika, ali i kod biznismena, religioznih lidera i drugih uticajnih osoba na kulturna i socijalna dešavanja u Americi.

image
Samir Bečić / Health Fitness Revolution

Samir Bečić je samo jedan uspješan Bosanac u moru njih koji žive van granica Bosne i Hercegovine, a čija angažovanost itekako može pomoći našoj državi. Tako je naš sagovornik pozvao bh. dijasporu u Evropskoj uniji i drugim zemljama da piše pisma slična njegovom, predsjednicima i parlamentarcima. Jer, kako Samir kaže, sve za Bosnu, Bosnu ni za šta!

– Dobio sam stotine poruka i pitanja iz BiH o tome da li želim da se kandidiram za Predsjedništvo BiH i da li su sve moje aktivnosti za BiH usmjerene prema tome. Ja mislim da se svi Bosanci i Hercegovci trebaju angažirati u diplomatskoj odbrani naše domovine! Jedina agenda treba da bude jedinstvena i suverena Bosna i Hercegovina, u kojoj će se svi njeni građani osjećati ugodno i slobodno, zaključio je Bečić i sa nama podijelio rečenicu bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, koja je njegova inspiracija i motivacija pri angažmanu u promociji i “odbrani” BiH:

“I tako, moji sugrađani Amerikanci: ne pitajte šta vaša zemlja može učiniti za vas – pitajte šta možete učiniti za svoju zemlju.”

MojaBiH

Related posts

Jablaničanin Dino Klepo Gastarbajter: Sada me zovu i ministri i vlasnici firmi iz BiH zbog posla u Njemačkoj

Dijaspora BiH Administrator

BOSANSKI BISERI U DIJASPORI: Mr. Ahmet Spahić, osnivač i predsjednik „Pangea-Netzwerk mreže“

Dijaspora BiH Administrator

Najljepša među ljepoticama

Dijaspora BiH Administrator

Australija: Edhem (Eddie) Čustović dobitnik prestižne nagrada za mlade inženjere

Dijaspora BiH Administrator

Sarajka Aida Čopra, doktorica sa diplomama iz Sorbone, Firence i Bona

Dijaspora BiH Administrator

HAMDIJA RASTODER-PUT OD ZAVIČAJA DO LUKSEMBURGA

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment