Bosna i Hercegovina

Protesti građana u Sarajevu: Ili ćete raditi ili idete!

Grupa građana okupljena oko neformalne grupe ‘Restart’, a koji su ranije održavali proteste ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu, te ispred ambasade SAD-a, danas su održali protest bh. institucija, na Trgu Bosne i Hercegovine. Pitali smo okupljene koji su im zahtjevi i zašto se tako mali broj mladih odaziva na ovakva okupljanja.

Jedan od okupljenih mladih ljudi rekao nam je da zapravo njihov mali broj odražava sliku društva. Na protestu se čuju uzvici ‘Ili ćete raditi ili idete!”, “ostavke”.. 

“To je zapravo slika našeg kompletnog društva. I starija generacija mora da učestvuje u svemu tome, jer mlađi uče od starijih. Mlađi su, na neki način, taoci takve vrste mentaliteta – ‘samo neka se ne puca’, ‘dajte da mi ništa ne protestujemo’, ‘nemojte da se bunimo’.. Ljudi, političari koji nas predstavljaju – oni žive od našeg novca. Dužni su da saslušaju naš glas, da sprovode politiku koja je volja naroda. Također, mora da postoji i zakonski okvir za one političare koji svoj posao ne odrađuju”, rekao nam je mladi građanin Sarajeva.

“Danas sam tu da bih podržao ovu građansku inicijativu, jer nam je svima potrebno bolje sutra. Svi smo se otuđili i svjesni smo da je ovo daleko od države koju želimo. Izašao sam kao građanin – zbog sebe i svoje porodice, svoje djece i svih svojih prijatelja. Hoću da kažemo dosta, dosta ovakvom uređenju, dosta državi bez pravde”, naglašava nam Sarajlija Sanjin Sinanović, prenosi N1.

Related posts

Tuzla: Obilježavanje 7.maja Dana zračnog mosta i heroja rata

Dijaspora BiH Administrator

PREDSTAVLJENA PLATFORMA ZA ANTIFAŠISTIČKO BOSANSKOHERCEGOVAČKO DRUŠTVO U 21. VIJEKU

Dijaspora BiH Administrator

Milanko Kajganić je novi glavni tužilac Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Šefik Džaferović uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog Schmidtovih nametnutih odluka

Dijaspora BiH Administrator

Mijatović ostao bez sale za Dan državnosti BiH, fašizam živi u Banja Luci

Dijaspora BiH Administrator

Oglasio se UDT: Nema zakonskog osnova za privremeno udaljenje Diane Kajmaković

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment