Pisana riječ

Promovisana knjiga “Vrijeme množine” autora Nenada Pejića u Ateljeu “Ismet Mujezinović” u Tuzli

Na saznanje da će se održati promocija knjige “Vrijeme množine” poznatog novinara Nenada Pejića žurili su Tuzlaci sa svih strana  da  ga dočekaju i da na neki način mu daju do znanja , da žele da upoznaju dio njegovog stvaralaštva kroz knjigu “Vrijeme množine”.Izdavač knjige je Lijepa riječ Tuzla, a obim knjige je 48 stranica uz likovnu opremu Aleksandre Nini Knežević.

Promotor knjige je pripovjedač, dramski pisaci i novinar Šimo Ešić , a odlomke iz knjige je čitao poznati glumac Vlado Kerošević, koji je i glumio i pjevao , te dao jednu notu više ovom događaju.
Glavni promotor knjige Šimo Ešić je upoznao prisutne sa nastankom knjige u Tuzli , te je predstavio autora sa tematikom njegovog pisanja, o stanju i radu medija u zadnjih 30 godina.
Autor knjiige Nenad Pejić je istakao svoj stav koji nosi naslov knjige , riječ množina, jer više od 30 godina na ovom prostoru se živi u vremenu množine, a to vrijeme množine forsiraju i mediji , te ističu, Mi Srbi, Mi Hrvati, mi Muslimani, mi SDA, mi SDS i tako dalje, Mi SPS, Mi Vučko….
Fenomen množine je da se ne dopusti imati vlastito mišljenje , a odgovornost je novinara za sve ono što se dogodilo sa Jugoslavijom. To je neoprostivo šta su novinari tada radili i na koliko nizak nivo su novinarstvo spustili bez otpora . Vrijeme množine je njegov prvi roman i na neki način vezan je za manipulaciju medija.

Nenad Pejić je jedan od najpoznatijih novinara, dugogodišnji direktor Radija Slobodna Evropa, istražuje teme pitanja sa kojima se novinari suočavaju izvještavanjem iz kriznih situacija,koristeći vlastito, ali i bogato iskustvo reportera Radija Slobona Evropa on propituje novinarske dileme, učinjenu grešku, primjere hrabrosti I izvješavanja unutar složeni I vojnih političkih tenzija na širokom prostoru od BiH do Pakistana.Nenad je napisao tri knjige: “Isključi TV i otvori oči”, “Novinarstvo je Vrijeme kriza i sukoba”, Izbori :Velika šansa i još veća zamka”-Priručnik za novinare”.Trenutno je I autor nekoliko scenarija za  TV drame i filmove , kao što su : “Krivda” , “Majstori mraka” . Objavio je tekstove u stručnim publikacijama u Francuskoj,Austriji, Engleskoj, Njemačkoj , Italiji .Predavač je na Sveučilištu u Njemačkoj ,Institutu u Ukrajini, Crnoj gori, Azerbejdžanu, Moldaviji, NATO-u .
 

Duška REBIĆ

Related posts

Predstavljanja poetskog stvaralaštva Bošnjakinja Crne Gore: Šenida Kajević

Dijaspora BiH Administrator

U Tuzli predstavljena knjiga „Bosanske elifnice“

Dijaspora BiH Administrator

PREDSTAVLJANJE POETSKOG STVARALAŠTVA BOŠNJAKINJA CRNE GORE: MIRSADA BIBIĆ-ŠABOTIĆ

Dijaspora BiH Administrator

PREDSTAVLJANJE AZERBEJDŽANSKIH KNJIŽEVNIKA U CRNOJ GORI-GULU AKSES

Dijaspora BiH Administrator

Predstavljanje poetskog stvaralaštva Bošnjakinja Crne Gore: Elvisa Latić

Dijaspora BiH Administrator

ADEM KURPEJOVIĆ- ČUVAR NARODNOG BLAGA

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment