Globus

Prodata imovina SFRJ u New Yorku i Bernu, BiH će  dobiti 15 posto ukupnog iznosa

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donio je Odluku o odobravanju zajedničke prodaje objekta stalne misije bivše SFRJ pri UN-u u New Yorku, za koju ne postoji zainteresovanost nijedne države nasljednice bivše SFR Jugoslavije.

Istovremeno je Vijeće ministara BiH upoznato sa odgovarajućom informacijom o prodaji ove nekretnine i Nacrtom kupoprodajnog ugovora “Residential Contract of Sale”, koji je neophodan za završetak postupka zajedničke prodaje država sukcesora.

“Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ je prihvatio kupoprodajnu cijenu u iznosu 50 miliona američkih dolara, što je najviša ponuda s obzirom na to da je posljednja ponuđena cijena iznosila 42,5 miliona američkih dolara, a vrijednost nekretnine je ranije procijenjena na 30 miliona američkih dolara”, kažu iz Vijeća ministara BiH.

Dodali su da je udio Bosne i Hercegovine 15 posto ukupnog iznosa, odnosno 7,5 miliona američkih dolara (12.530.000,00 KM). Takođe, na isti način će se izvršiti i raspodjela eventualnih troškova koji će nastati prilikom prometa nekretnine u postupku zajedničke prodaje Stalne misije bivše SFRJ pri UN u New Yorku.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donio je Odluku o odobravanju zajedničke prodaje objekta ambasade/rezidencije bivše SFRJ u Bernu, nakon što je upoznat sa pratećom informacijom i nacrtom kupoprodajnog ugovora.

Ranije je Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ prihvatio kupoprodajnu cijenu Republike Srbije u ukupnom iznosu 7,78 miliona švicarskih franaka.

Kako je Republika Srbija jedna od pet suvlasnica ove nekretnine, 4.706.900,00 švicarskih franaka predstavlja otkup suvlasničkih udjela od ostale četiri države (Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Republika Slovenija).

Bosni i Hercegovini pripada 15 posto sredstava, što je 1.167.000,00 švicarskih franaka ili oko 2,1 milion KM.

Donošenjem ove dvije odluke omogućava se nastavak provođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije i rješavanje pitanja raspodjele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ.

Sredstva dobijena prodajom ovih nekretnina BiH će iskoristiti za kupovinu novih i rekonstrukciju postojećih objekata za potrebe smještaja diplomatsko-konzularne mreže Bosne i Hercegovine.

Related posts

HEJDAR ALIJEV STOGODIŠNJICA ROĐENJA VELIKANA AZERBEJDŽANA (1923-2023)

Dijaspora BiH Administrator

STRADALE ŽRTVE KATINJSKOG MASAKRA OČEKUJU PRAVDU

Dijaspora BiH Administrator

Pariski Disneyland: Neviđen spektakl s 200 dronova, novi program i himna, raskošni kostimi… 

Dijaspora BiH Administrator

UKRAJINA U VRTOLGU RATA I BORBI PROTIV RUSKOG AGRESORA

Dijaspora BiH Administrator

Azerbejdžan alarmira zbog zagađenja prekogranične rijeke Okčučaj

Dijaspora BiH Administrator

Rim: Mladi Evrope za Balkan

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment