Moda i ljepota

Preminuo modni meštar Nino Cerruti

Prošlog vikenda preminuo je poznati talijanski stilist Nino Cerruti u 91. godini života, nakon operacije kuka u jednoj od klinika Vercerellija, u oblasti Piemont.

– Otišao je medijski gigant i jedan od najznačajnijih poslovnih ljudi Italije – izjavio je ministar za ekonomski razvoj, Gilberto Pichetto.

Poznat u svijetu jer je izumio “casual chic” muške mode visoke ljestvice, bio je i tvorac prvog dekonstruisanog kaputića sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Maestro ležernog rafiniteta, smatrao je eleganciju “izraženom željom za prošlosti” pa je radije govorio o “stilskom konceptu” koji je podrazumijevao “stilizaciju kao miješanje odjevne kulture s umjetnošću”! 

Rođen 25. septembra 1930. u Bielli, morao je napustiti studij filozofije i novinarski poziv pa preuzeti porodičnu tvornicu tekstila, nakon nenadanog iščeznuća oca Silvia.

Šezdesetih godina 20. stoljeća sreo je četiri godine mlađeg Giorgia Armanija i zaposlio ga kao kreatora muških kolekcija. Tandem koji je obilježio evropski pa i svjetski stil, odvojio se nakon desetljeća jer je Armani oformio 1975. lični brend.

Među brojnim aktivnostima Nine Cerrutija koji je bio i “Vitez rada” je i status zvaničnog dizajnera ekipe Ferrari na takmičenjima Formule 1.


Džana Mujadžić

Related posts

Dua Lipa ima fetiš brend

Dijaspora BiH Administrator

Monte Carlo: Fantazija i elegancija

Nova smotra kuće Cardin: Svemirska moda

Dijaspora BiH Administrator

Kuća “Chanel” prodaje odjeću na aukciji

Dijaspora BiH Administrator

Rascvjetane oprave – trend sljedećeg ljeta

Dijaspora BiH Administrator

Sarajevska studentica gradi uspješnu manekensku karijeru, u zemlji i inostranstvu

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment