Vijesti

PREDSJEDNIK KBSA AMIR OVČINA SA ZVANIČNICIMA BIH

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Amir Ovčina protekle sedmice imao je niz uspješnih sastanaka u Sarajevu sa dužnosnicima izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i sa Reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem. Razgovarano je i sa predstavnicima nevladinog sektora sa kojima KBSA ima uspješnu saradnju.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i Amir Ovčina

Ovčina se tokom boravka u BiH susreo sa članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, bivšim članom Predsjedništva BiH i zastupnikom u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefikom Džaferovićem te članovima kabineta člana Predsjedništva BiH Željke Komšića.

Razgovori u Predsjedništvu BiH

Sagovornici su upoznati sa aktivnostima KBSA te važnosti akademske, kulturne, obrazovne i socijalne misije koju KBSA ima za Bošnjake u američkoj dijaspori.

“Radimo na uvezivanju naših organizacija na nivou Sjeverne Amerike kao i načinima bolje komunikacije i saradnje Bošnjaka sa vladinim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi,” ističe Ovčina. “Također gradimo mostove saradnje i sa nevladinim sektorom sjevernoameričkog kontinenta, što doprinosi boljem razumjevanju Bošnjaka i naše historije i kulture.”

Gospodin Ovčina je tokom sastanaka u BiH posebno naglasio potrebu uspješne saradnje i komunikacije Bosne i Hercegovine sa vladom SAD-a, kao najznačajnijim vanjskopolitičkim partnerom BiH.

“Takva saradnja je neophodna i kompatibilna sa interesima Bošnjaka u Sjevernoj Americi koji se zalažu za suverenu, jedinstvenu, multikonfesionalnu i multietničku Bosnu i Hercegovinu”, navodi Ovčina. “Ovaj pristup su podržali i svi moji sagovornici u Sarajevu koji su poručili da će u okviru vlastitih mogućnosti i nadležnosti podržati organizacije koje zastupaju interese države Bosne i Hercegovine u svijetu i zalažu se za pozitivne promjene i promociju potencijala Bosne i Hercegovine.

B’net

Related posts

DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE OBILJEŽEN U ŠVEDSKOJ

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Strane ambasadore u Bosni i Hercegovini koji ne poštuju državne simbole naše zemlje treba proglasiti personom non grata

Dijaspora BiH Administrator

Aerodrom Mostar: Od aprila uspostava redovnih letova za Beograd

Kako su Ibrahim i Senad oteli zlatara u Njemačkoj? Čistačica Nana bila insajder

Dijaspora BiH Administrator

Švedska produžila zabranu ulaska u zemlju za putnike bez EU pasoša

Dijaspora BiH Administrator

Bosnia International: Podržite peticiju za isključenje Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment