Bosna i Hercegovina

Podrška Grada Tuzle stradalom stanovništvu u zemljotresu Turske i SirijeGrađani Tuzle sa velikom tugom su primili vijest o strašnom zemljotresu koji je pogodio Republiku Tursku i Siriju. Vlada TK izražava suosjećanje i solidarnost narodima Turske i Sirije povodom razornog zemljotresa koji je pogodio dijelove ovih zemalja.Vlada je stavila na raspolaganje ljudske i materijalno-tehnička sredstva, kojima raspolaže i druge vrste pomoći narodu Turske i Sirije.Izrazila j spremnost da ovim državama pomogne izdvajanjem finansijskih sredstava iz Budžeta TK , intervencijom iz robnih rezervi TK , te angažovanjem i upućivanjem medicinskih timova , kao i pružanju podrške timovima koji će pružiti pomoć u spašavanju života , ljudi i materijalnih dobara.Kada dobije informaciju o potrebnim oblicima i vrstama i načinu pomoći. Vlada će donijeti i odluku u cilju pružanju pomoći radi otklanjanja posljedica razornog zemljotresa.

Na Univerzitetskom kliničkom centru TK ,već je formiran mobilni medicinski tim koji čine ljekari i medicinski tehničari hirurških disciplina. Koordinator tima je prof.dr. Šekib Umihanić,  planirano je da ovaj prvi formirani tim koji će za pomoć nastradalima u Republici Turskoj , čine specijalisti hirurških disciplina , a na terenu prema iskazanim potrebama će se dopunjavati i specijalistima i drugih grana medicine.Medicinski tim će biti opremljen potrebno zdravstvenom opremom u vidu materijala za mobilizaciju i infuzionih otopina, analgetika, antibiotika, antitetanusne zaštite i pomagalima za utopljavanje.

Svi duboko suosjećamo sa građanima Turske i Sirije, a naše misli su  posebno upućene porodicama natradalima, izjavio je gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić te dodaje:- U ime građanki i građana Grada Tuzle i u svoje ime upućujem suosjećanja ambasadoru Republike Turske u BiH , uz molbu da svim građanima, a posebno porodicama nastradalih prenese iskrene izraze suosjećanja tragedijom koja ih je teško pogodila.
Ponudli smo bilo koju vrstu pomoći ili podršku za početak sam donio Odluku o izdvajanju sredstava iz Tekućih rezervi Grada u iznosu od 50.000 KM, koje ćemo uplatiti preko Crvenog križa/ krsta Grada Tuzle , na ime pomoći stradalim područjima Turske i Sirije, istakao je Lugavić.

Duška REBIĆ

Related posts

Obilježen „Međunarodni dan obrazovanja o zaštiti okoliša „u Tuzli

Dijaspora BiH Administrator

Fond PIO RS privremeno obustavio isplatu 22.628 penzija

Dijaspora BiH Administrator

U Odžaku održana „Biciklijada sjećanja“

Dijaspora BiH Administrator

Majstor koji je posao bravara pretvorio u umjetnost: Jakubovih skulptura ima širom svijeta

Dijaspora BiH Administrator

Protesti građana u Sarajevu: Ili ćete raditi ili idete!

Dijaspora BiH Administrator

Oglasio se UDT: Nema zakonskog osnova za privremeno udaljenje Diane Kajmaković

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment