Investicije

Pčelarski centar otvoren u Jajcu

Udruženjima pčelara „Roj“ i „Propolis“  koje djeluju na području općine Jajce danas je uručena oprema za proizvodnju satnih osnova i punilica meda čime je i zvanično otvoren Pčelarski centar Jajce.  Riječ je o projektu “Održivo pčelarstvo za marginalizirane obitelji i ruralno stanovništvo”  koji zajednički implementiraju Općina Jajce i Muslim Aid Association Sarajevo. 

Vrijednost projekta iznosi gotovo 130.000 KM, obuhvaćeno je 11 pčelara i dva udruženja, a implementira se kroz dvije godine sa naglaskom na pčelare početnike i pčelare u razvoju (po korisniku 10 pčelinjih društava sa cjelokupnom opremom za bavljenje pčelarstvom). U prvoj godini, uručeni su prvi paketi opreme i pčelinja društva, te upriličene edukacije iz oblasti pčelarstva. Današnja predaja mašina za preradu voska i punjenje i pakovanje meda Udruženjima pčelara „Roj“ i „Propolis“ koji djeluju na području općine Jajce ima za cilj  tehničko-tehnološki osnažiti ova Udruženja. 

 „Ovo je jedan veliki iskorak za pčelarstvo na našem lokalnom nivou. Siguran sam da će naša udruženja na pravi način znati iskoristiti ovu vrijednu opremu i tako unaprijediti oblast pčelarstva koja je značajna i korisna. Općina Jajce će nastaviti i dalje biti uz naše pčelare, s ciljem da se razvijaju, da se broj društava širi i povećava proizvodnja“ istakao je Načelnik općine Jajce Edin Hozan na današnjoj svečanosti i zahvalio se donatorima i organizaciji Muslim Aid Association za ovaj i projekte iz predhodnih godina, izražavajući nadu da će već u narednoj godini biti realizovan novi projekat. 

Općini Jajce, pčelarima korisnicima projekta i udruženjima pčelara s područja Jajca zahvalila se na dobroj saradnji direktorica Muslim Aid Association Edina Šehić-Salija, uz želju da saradnja bude nastavljena i u narednom periodu.

U nastavku ovog projekta, u sljedećoj godini, uz dodjelu preostalih paketa opreme i pčelinjih društava, planirano je i kreiranje prepoznatljive ambalaže u procesu brendiranja meda sa područja teritorije Općine Jajce, te organizovanje i učešće na  sajmovima gdje će biti predstavljeni krisnici i Udruženja pčelara.

Na području Jajca registrovano je više od 100 pčelara sa preko 4000 košnica koji ostvaruju pravo na općinske poticaje za razvoj pčelarstva. U te svrhe Općina Jajce iz budžeta godišnje izdvaja 7,00 KM po društvu, te sa 30% učestvuje u sufinansiranju investicija u poljoprivredi. U ovoj godini, zbog izuzetno teškog perioda za pčelarstvo i stradanja velikog broja društava, Općina Jajce dodatno je pružila finansijsku podršku pčelarima koji su prijavili štete na pčelinjacima. 

D.D.

Related posts

Izravna strana ulaganja u BiH manja za 26,6 posto; u regiji po prilivu ulaganja prednjači Srbija

Dijaspora BiH Administrator

Novi izazov za najjačeg Bosanca, evo koji biznis je pokrenuo Nedžmin Ambešković

Dijaspora BiH Administrator

REAL INVEST GROUP: Novi koncept usluge u oblasti nekretnina u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Goražde položen kamen temeljac: Njemački investitor ulaže u novih 300 radnih mjesta

Dijaspora BiH Administrator

Ovo su najznačajniji strani investitori u BiH koji su za dvije godine uložili 169 miliona KM

Dijaspora BiH Administrator

Turska među tri najveća ulagača u BiH, na pomolu nova investicija

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment