Investicije Naš prijedlog

Ovo su najznačajniji strani investitori u BiH koji su za dvije godine uložili 169 miliona KM

Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) u BiH nedavno je izabrala 16 najznačajnijih stranih investitora u BiH koji su u 2020/2021 godine ukupno uložili 169 miliona KM.

Izabrano je 10 investitora koji su u 2020. godini u BiH ukupno uložili 105 miliona KM i zapošljavaju 1.098 ljudi, te šest investitora koji su u ovoj godini uložili oko 64 miliona KM, a zapošljavaju 1.520 radnika.

Prema podacima Centralne banke BiH, u prvom polugodištu ove godine registrovana su 766,2 miliona KM stranih investicija, dok su u cijeloj prošloj godini ukupno investirana 678,2 miliona KM.

Direktorica FIPA-e Milica Marković rekla je novinarima da se manifestacija “Izbor najznačajnijeg investitora u BiH” za 2020. i 2021. godinu organizuje kako bi zahvalili investitorima za koje je procijenjeno da su ostvarili najbolje rezultate.

“To su kompanije sa kojima mi sarađujemo i to ne znači da nema još dobrih kompanija koje posluju u BiH. Ovo je prilika da im zahvalimo i za doprinos koji su dali ekonomiji BiH, a naravno i da javno progovorimo o impozantnim rezultatima koje su postigli”, navela je Marković.

Kada je riječ o kriterijumima koji se uzimaju u obzir prilikom izbora najznačajnijih investitora, Marković je pojasnila da je najbitnije da posluju pozitivno, a da se u obzir uzimaju ukupan dohodak koji su ostvarili i broj radnika koje su zaposlili.

Direktor firme za proizvodnju obuće “Alpina-Bromy” iz Tešnja Suad Rošo rekao je da je ovaj kolektiv u prošloj godini sa slovenačkom firmom “Alpina žiri” u proizvodnju uložio pet miliona KM, te zaposlio još 80 radnika.

Za prošlu godinu nagrađene su kompanije iz različitih privrednih grana, i to “Temax” iz Orašja, “Alpina-Bromy” iz Tešnja, “Privredni preporod” iz Banje Luke, “Koala Automotive” iz Tuzle, “Društvo monti” i “Cine Star” iz Sarajeva, “Longwood” iz Cazina, “Symphony” iz Sarajeva, “Hidraulika flex” iz Laktaša, te “Sarajevski kiseljak” iz Kiseljaka.

Kompanije koje su nagrađene za ovu godinu su “Eco Energy” iz Gračanice, “AFT Bosnia” iz Živinica, “Cablex BH” iz Laktaša, “Virgin pulse” i “Transcom WorldWide” iz Tuzle, te “Cineplexx BH” iz Sarajeva.

Osim predstavnika najznačajnijih investitora, večerašnjoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH, te Centralne banke i Vanjskotrgovinske komore BiH.

FIPA

Related posts

Pčelarski centar otvoren u Jajcu

Dijaspora BiH Administrator

Goražde položen kamen temeljac: Njemački investitor ulaže u novih 300 radnih mjesta

Dijaspora BiH Administrator

povodom 24. oktobra, Dana UN – Pod zastavom UN se desio genocid u BiH!

Dijaspora BiH Administrator

NEMA SANKCIJA ZA UDAR NA USTAVNI POREDAK BOSNE I HERCEGOVINE?

Dijaspora BiH Administrator

Engleska: Novogodišnji pokloni za mališane bez roditeljskog staranja i djecu iz prigradskih područja u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Uspješna manekenka i svjetski model, Zagrepčanka Elena Dizdar potiče iz BiH

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment