Globus

OSMI NOVEMBAR DAN POBJEDE KOJI SLAVI AZERBEJDŽAN

Piše: Božidar Proročić, spec savjetnik u Kulturnno-ekonomskom centru Azerbejdžana

U Azerbejdžanu se danas 8 novembra obilježava Dan pobjede, odnosno dan kada su azerbejdžanski gradovi oslobođeni od višedecenijske okupacije Jermenije. Dan pobjede, proglašen je u čast pobjede Oružanih snaga Azerbejdžana u 44-dnevnom Otadžbinskom ratu pod vođstvom predsjednika Republike Azerbejdžan, vrhovnog komandanta Ilhama Alijeva. Istorijski značaj ove veličanstvene Pobjede, koja je postala simbol moći azerbejdžanskog naroda i države, u očuvanju svog vlastitog identiteta, integriteta i teritorijalne cjelovitosti. Vojna agresija Jermenije prouzrokovala je smrt 93 civila, među kojima je bilo 12 djece i 27 žena, teško je povrijeđeno 454 osobe, a ozbiljna oštećenja pretrpjelo je 12292 stambena i nestambena objekta, 288 vozila i 1018 poljoprivrednih gazdinstava.

U teškim vojnim i artiljerijskim napadima napadnuta su mjesta: Naftalan, Tartar, Gandža, Barda. Jakom kontraofanzivom Azerbejdžanskih snaga bezbjednosti oslobođena su mjesta: Džabraila, Fuzulija, Zengilana, Gubadlija, Šuša, Agdama, Kelbadžara, i Lačina. Oslobađanje ovih mjesta proglašeno je od strane predsjednika Azerbejdžana gospodina Ilahama Alijeva. Kao rezultat 44-dnevnog Otadžbinskog rata, okončana je 30-godišnja okupacija dijela azerbejdžanske teritorije, uz obezbjeđivanje teritorijalnog integriteta države, poražene su jermenske okupatorske snage. Shvatajući da ne može da izdrži pred Oružanim snagama Azerbejdžana i da je osuđena na poraz, Jermenija je priznala svoj poraz. Vojna pobjeda koju su ostvarile Oružane snage Azerbejdžana upotpunjena je političkom pobjedom. Dana 10. novembra 2020. godine, trojnom izjavom koju su potpisali predjsednici Azerbejdžana, Rusije i premijer Jermenije, okončan je sukob koji je trajao više od 30 godina.

Ukazom predsjednika Republike Azerbejdžan od 3. decembra 2020. godine, 08. novembar se obilježava kao Dan pobjede u Republici Azerbejdžan u cilju ove istorijske pobjede koja je označila trijumf borbene odlučnosti i snage naroda Azerbejdžana. Tim povodom predsjednik Azerbejdžana gospodin Ilham Alijev je izjavio: „Oni su podarili ovu pobjedu našem narodu, oslobađajući svaki pedalj naše zemlje. Stoga je prvi heroj ove pobjede azerbejdžanski vojnik, azerbejdžanski oficir, i to bi svako trebalo da zna.”„Rat smo dobili zahvaljujući žrtvama naših palih boraca, hrabrosti našeg vojnog osoblja i politici naše države.”

Drugim ukazom predsjednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva od 3. decembra 2020. godine odlučeno je da se u Bakuu osnuju Memorijalni kompleks Otadžbinskog rata i Muzej pobjede kako bi se sačuvala uspomena na herojstvo azerbejdžanskog naroda u Otadžbinskom ratu i veličanstvenu istorijsku pobjedu koju su izvojevali, i da ovjekoveče sjćanje na pale sinove svoje Otadžbine.

Related posts

Događaj označava poseban i revolucionaran napredak: Taksi dronovi na pariskom nebu

Dijaspora BiH Administrator

BAKU JE NEUTRALNA ZEMLJA ZA MIROVNE PREGOVORE RUSIJE I UKRAJINE KAŽU GIGANTI GLOBALNE POLITIKE

Dijaspora BiH Administrator

Pariski Disneyland: Neviđen spektakl s 200 dronova, novi program i himna, raskošni kostimi… 

Dijaspora BiH Administrator

Britanski zastupnici: Treba zaustaviti Dodika i poslati NATO ili EU trupe u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Prodata imovina SFRJ u New Yorku i Bernu, BiH će  dobiti 15 posto ukupnog iznosa

Dijaspora BiH Administrator

Pariz: Webinar o balkanskoj integraciji u EU

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment