Pisana riječ

ODRŽANA PROMOCIJA ROMANA “ISJEČAK KRUGA” KNJIŽEVNICE NATAŠE ŽURIĆ

Centar za kulturu ,,Husein Bašić” iz Plava je danas 16. 02. 2022. godine u podne organizovao promociju romana ,,Isječak kruga”, istaknute crnogorske književnice Nataše Žurić iz Mojkovca o knjizi su govorili: Vladimir-Vlado Knežević, direktor Centra za kulturu, viši bibliotekar Alija Redžematović, recezent i istaknuti književni i pozorišnini kritičar novinar i publicista Vanja Kovačević i autorka. Odlomke iz romana čitala je Lejl Srdanović.

U uvodnoj riječi direktor Centra za kulturu, Vladimir-Vlado Knežević je poželio dobrodošlicu autorki i gostima kazavši da je u poslednoj deceniji Nataša Žurić svojim ukupnim književnim opusom zavrijedila pažnju čitalačke javnosti. Viši bibliotekar Alija Redžematović je u svom obraćanju istakao da Nataša Žurić piše poeziju i prozu još od školskih dana. Njena poezija, proza, eseji objavljeni su u brojnim časopisima, zbornicima, portalima. Zastupljena je kao romanopisac u monografiji Sofije Kalezić ,,Minervinim tragom. ” Učesnica je mnogobrojnih književnih manifestacija, okruglih stolova, simpozijuma i skupova. Njena poezija je prevedena na više svjetskih jezika a do sada je objavila zbirke poezije: Haljina od leda, Led i oganj, Ognjena zamka, Koštac pod sidrom kao i romana Vječnost u plamenu i zbirke kratkih priča Pupčanik istakao je Redžematović. 

Književnik i publicista Vanja Kovačević je u svom obraćanju istakao sljedeće: ,,Znam da se Nataša Žurić, se kao pisac odavno dokazala ali eto, ona stalno, ide naprijed, da nam saopšti sve da nebi zaboravila da nam kaže i možda na taj način pronalazi razloge i grabi, što više od života. Radnja romana ,,Isječak kruga”počinje dolaskom žene sa sinom u neimenovanu varošicu-kasabu u kojoj vlada apatija i beznađe, a čiji stanovnici nemaju ni snage ni volje da takvo stanje promijene. Natašni likovi, u ovom romanu kao i samo mjesto đe se odvija radnja su bezimeni. Ono što dominira ovim romanom i njegovim stranicama jeste borba o vjeri i nevjeri za pobjedu i razumijevanje u svakodnevnom životu i van njega. ,,Isječak kruga” je jedan uzbudljivi životni roman. Svojim literarlnim stilom i narativnom dinamikom, ovaj roman od početka,  do kraja okupira čitaočevu pažnju životnom pričom.”

Autorka Nataša Žurić se na kraju obratila publici istakavši da njen roman ,,Isječak kruga” predstavlja njenu sublimaciju dosadašnjih proznih radova. Sa svakom novom knjigom magičnog a često i realističnog unutrašnjeg svijeta želim da budem bliža čitaocima koji to od mene sa punim pravom očekuju. ,,Isječak kruga” kao roman krije u sebi jednu duboku unutrašnju poruku u kojoj svako od nas može da pronađe svoj svijet svoje selo i kasabu. Odlomke iz romana na samom kraju je čitala Lejla Srdanović i na najljepši način zaokružila promociji romana ,,Isječak kruga.”

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Related posts

U Tuzli predstavljena knjiga „Bosanske elifnice“

Dijaspora BiH Administrator

PREDSTAVLJANJE AZERBEJDŽANSKIH KNJIŽEVNIKA U CRNOJ GORI

Dijaspora BiH Administrator

ŽIVOT SE PONOVO RAĐA

Dijaspora BiH Administrator

Predstavljanje poetskog stvaralaštva Bošnjakinja Crne Gore: Elvisa Latić

Dijaspora BiH Administrator

PREDSTAVLJANJE POETSKOG STVARALAŠTVA BOŠNJAKINJA CRNE GORE: MIRSADA BIBIĆ-ŠABOTIĆ

Dijaspora BiH Administrator

TROJA DOMOVINA MOJA – O NOVOJ KNJIZI MIRAŠA MARTINOVIĆA

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment