Bosna i Hercegovina

Obiljiženo 80 godina oslobođenja Tuzle 2.oktobar 1943.

U Tuzli je obilježano 80 godina oslobođenja Tuzle2.oktobra 1943.godine kada je Tuzla postala najveći oslobođeni grad u porobljenoj Evropi. Mnogobrojne delegacije i  građani Tuzle  na spomen obilježja poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1941-1945 i 1992-1995. odali su poštovanje i položili su vijence i cvijeće. Građani Tuzle tada su bili sigurni da se fašizam može pobijediti uz ljubav i poštovanje različitosti, te zajedničkog života.
Kako je istakao gradonačelnik Grada Tuzle, Zijad Lugavić , mi ljubomorno čuvamo ovu ideju Tuzle kao najboljeg promotora i najboljeg puta za čitavu BiH.
Prema riječima premijera Vlade TK , Irfana Halilagića da je iza nas 80 godina historijske borbe protiv fašizma .Treba da premostimo one razlike koje postojeiI stranačke , nacionalne vjerskei neke druge u cilju da očuvamo suverenitet , integritet i  nezavisnost.
Među mnogobrojim delegacijama koji siu odali počast i položlli cvijeće bili su i premijer FBiH ,Nermin Nikšić, Dženita   Omerdić, ministri Vedran Lakić I Nermin Dizdar , gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, predsjednica Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić , članovi UABNOR-a  i SABNOR-a Tuzle i TK , delegacija TK na čelu sa Žarkom Vujevićem,Vlada TK sa premijerom Irfanom Halilagićem, delegacije boračkih organizacija , Udruženja  i porodice šehida i poginulih boraca i drugi građani.
Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti na Slanoj  Banji u Narodnom pozorištu Tuzla održana je svečana sjednica Gradskg vijeća uz veliki broj prisutnih koji su imali mogućnost da u holu pozorišta pogledaju dokumentarnu izložbu “ U oslobođenoj Tuzli “ autorice Nataše Perić  muzejske savjetnice Muzeja istočne Bosne Tuzla.Nataša Perić  je u uvodnom dijelu izložbe predstavila javne ličnosti Tuzle koje su pomogle da se njihove komšije spase od politke koju je zastupala nacistička NJemačka I NDH, istakla je Perić.
Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle,prisustvovale su lokalnei federane vlasti , predstavnici gradova i  općina prijatelja Tuzle, iz Osijeka, Pečuha, Sen Denija, Linca , Rijeke , Goražda , Jablanice. Neuma i Bosanske Krupe. Prisutnima se obratila i pozdravila te čestitala praznik 2.oktobar Dan oslobođenja Tuzle  predsjednica Gradskog vijeća Tuzle Nataša Perić.
U ime člana Predsjedništva BiH  Denisa Bećirevića skupu se obratila njegova izaslanica i savjetnica Dženeta Omerdić koja je istakla da treba nastaviti političku borbu i zaistaviti sve one koji su protiv države BiH kojima je cilj razaranje BiH.
U svom obraćanju premijer Federacije BiH  Nermin Nikšić je između ostalog govorio o potvrdi granica BiH i značaju i  ulozi Tuzle u opstojnosti BiH.Skup je podržao gradonačelnik Grada Tuzle, Zijad Lugavić , koji je podsjetio prisutne na 2.oktobar 1943 godine , zajedničke napore i žrtve Tuzle , patriota oslobođenja grada kada je Tuzla postala najveći oslobodilački grad u Evropi.Svi mogu biti ponosni oslobođenjem Tuzle tokom Drugog svjetskog rata jer je predstavljala jedan od najvećih vojnih događaja u BiH  i regiji I predstavlja prekretnicu Drugog svjetskog rata na ovim prostorima .U Tuzli je danas sačuvan duh antifašizma , najviše u BiH.Tuzlaci svojom tradicijom antifašizma i zajedničkim životom predstavljaju primjer drugim gradovima na Balkanu i šire.Potrebno jeiI dalje čuvati antifaašistički duh i konstantno govoriti o značaju borbe protiv fašizma jer se radi o tekovini civilizacije i zajedničkog života. 
Na sjednici su  u povodu obilježavanja Drugog oktobra –Dana oslobođenja Tuzle uručena priznanja , lenta Tuzlanska plaketa i Povelja Grada Tuzle.Dobitnici priznanja su Meša Bajrić , Adnan Mujkić i Jasmin Salkić- U ime dobitnika zahvalio se Meša Bajrić.             

Duška REBIĆ 

Related posts

Majstor koji je posao bravara pretvorio u umjetnost: Jakubovih skulptura ima širom svijeta

Dijaspora BiH Administrator

Tuzla: Obilježena godišnjica smrti slikara Ismeta Mujezinovića

Dijaspora BiH Administrator

Subvencije avioprevoza sa Međunarodnog aerodroma Tuzla

Dijaspora BiH Administrator

Predsjedništvo BiH usvojilo Odluku o imenovanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara

Dijaspora BiH Administrator

Markale: Tri decenije od masakra na sarajevskoj pijaci koji ne bledi (BBC na srpskom jeziku)

Dijaspora BiH Administrator

Međunarodni aerodrom Tuzla ima i novi red letenja za 2023. godinu

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment