Bosna i Hercegovina

Obilježena 31.godišnjica odbrane grada Tuzle na Brčanskoj Malti

U organizaciji Gradske uprave Tuzla obilježena je svečana 31.godišnjica odbrane grada Tuzle od agresije 15.maja 1992.godine. Ovaj događaj je ove godine okupio mnogobrojne građane, komandante, borce koji su bili prisutni u to vrijeme sa svojim jedinicama, a i bivši načelnik Tuzle Selim Bešlagić i načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla, Meho Bajrić. Na ovaj događaj je došao i član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović sa svojom delegacijom da uljepša ovaj događaj koji se odvijao na novom izgrađenom Spomen obilježju koje su i zaslužili poginuli borci na ovom značajnom danu kada je odbranjena Tuzla.
Uz polaganje cvijeća ljlljana svih prisutnih u rukama položeno je cvijeće i odato poštovanje svim poginulim borcima Brčanske Malte.
Jugoslovenska narodna armija se 1992.godine transformisala u Jugoslovensku armiju državne zajednice SR Jugoslavije (Srbija, Crna Gora) , te se povlačila iz Kasarne Husinske Bune sa oružjem i vojnicima . Tada je došlo na raskrsnici Brčanske Malte između vojnika koji su se povlačili sa svojim kamionima i oružjem i legalnim braniocima Tuzle Službe javne bezbijednosti Tuzla. Kolone vojnika iz Kasarne Husinska Buna su se i prije 15 maja bezbjedonosno napustile grad , ali sadašnje napuštanje kolone pod komandantom Mileta Dubajića je izazvalo nesporazum jer su vojnici pucali na okolne zgrade, a branioci Tuzle su na vatru odgovorili vatrom, te je došlo do pogibije vojnika, koji su u kamionima sjedili na oružjem koje su izvlačili.
Za obilježavanje 15 .maja u Tuzli u povodu odbrane grada prisutni član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović je ovom prilikom iskazao duboko poštovanje herojima i braniteljima Tuzle i BiH i ovom prilikom naglasio, da nećeo dozvoliti da se izjedčavanje svij onih koji su branili državu BiH,sa onima koji su napadali na Tuzlu i Bih.Između njih postoji civilizacijska razlika, istakao je Denis Bečirović i položio cvijeće na spomenik braniteljima Tuzle.
Tadašnji načelnik grada Tuzle, Selim Bešlagić je imao tada ponudu od komandanta Jugoslovenske narodne armije da proglasi autonomiju, ali je Bešlagić takvu ponudu odbio te istakao, da nema druge države osim BiH .Tužilaštvo BiH je tada odbacilo bilo kakvu sumnju, Interpol je odbacio potjernice, jedino je osatalo da s ljudima koji su tada bili na strani agresor, da sjednemo i razgovaramo, kazao je Bešlagić.
U ovom slučaju Tužilaštvo je proglasilo Iliju Jurišića i tuzlanske branitelje poslije višegodišnje bitke da nisu krivi i Ilija Jurišić je izašao iz zatvora kao pobjednik uz svedočenje Nike Jurića, jednog od komandanata 2. Manevarske jedinice  PS Tuzla koji je rekao, nemoj da bi neko slučajno opalio metak, kolona mora izaći bezbjedno.Njegovo svjedočenje je bilo ključno u oslobađanju Ilije Jurišića , koji je nedužan proveo tri godine u beogradskom zatvoru.
Tadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla, Meho-Meša Bajrić je naglasio , da je 15. maj 1992.godine potvrda jedinstva vlasti i naroda, multietičnost Tuzle koja je pokazala istinu i pravdu među narodima koji u njoj žive. Pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili su taj napad i odbranili Tuzlu, kazao je Bajrić.
Sadašnji gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić je istakao da je Tuzla bila i ostala dostojanstvena u najtežim vremenima. Bitna je istina i pravda , veoma su značajne za dokazivanje da se u Tuzli nije desio zločin, da su oni koji su se  časno i dostojanstveno odbranili nisu zločinci, naglasio je Lugavić.
Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je iskazao duboko poštovanje herojima i braniteljima Tuzle i BiH , te istakao , da je 15.maj 1992.godine veoma značajan datum za Tuzlu jer je odbijen napad i Tuzla je ostala grad sa jedinstvom naroda koji u njoj žive.

Edin Altumbabić iz Udruženja Manevarac je naglasio da Tuzla može pružiti svima neophodnu sigurnost i da odbija pokušaj političke zloupotrebe komemoracija.
Mirza Ahmić, predsjednik Udruženja demobilisanih boraca ističe, da je veoma ponosan što je bio član Armije BiH , koja nije vršila zločine,  niti silovanja,  nije palila kuće..
Nakon polaganja cvijeća i odavanje poštovanja na Brčanskoj Malti, prisutni su u koloni i turističkim vozićem krenuli kroz tuzlanske ulice do spomen obilježja na Slanoj Banji, da polože cvijeće poginulim borcima koji su branili grad i u NOR-u 1941-1945 i ovoga odbrambenog rata 1992-1995. Prisutnima se obratila predsjednica Udruženja poginulih boraca 1992-1995 godine Sabira Mičanović koja je ovom prilikom istakla između ostalog, da je ovaj datum obilježavanja veoma važan , jer je podsjećanje na sve one koji su dali svoje živote i ovaj je najznačajniji jer je multietičnost bila i u ratu i sada u miru i svi imaju ista prava.Značajno je za istoriju i za mlade generacije da ne zaborave i da 15 maj , 31 godinu 1992.godine i da nastave i dalje da obilježavanje u vremenima koji su pred njima

, istakla je Sabira Mićanović . Polaganjem cvijeća i odavanjem poštovanja svim poginulim borcima koji su se borili za našu slobodu i mir u kojem sada svi uživamo, ali da ih ne zaboravimo nikada, istakla je Mićanović.

Duška REBIĆ

Related posts

Dan bijelih traka: Sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana

Dijaspora BiH Administrator

Najveća javna kuhinja u BiH: “Da ne dolazim ovdje, ne bih imala šta da jedem”

Dijaspora BiH Administrator

Protesti građana u Sarajevu: Ili ćete raditi ili idete!

Dijaspora BiH Administrator

Obiljiženo 80 godina oslobođenja Tuzle 2.oktobar 1943.

Dijaspora BiH Administrator

Mijatović ostao bez sale za Dan državnosti BiH, fašizam živi u Banja Luci

Dijaspora BiH Administrator

Najavljen bogat program 19.Dana mladih Tuzle koji počinju pod sloganom „Tu smo“

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment