Religija

Obilježen Bajram na Trgu Slobode u Tuzli

Za bajramski praznik prvog dana bile su pune džamije u Tuzli koje su posjetili vjernici svih generacija, ali su se neki odlučili i da ovaj prvi dan bajrama obilježe na Trgu slobode u Tuzli. Bajram na najljepšem Trgu slobode su organizovali Turistička zajednica Grada Tuzle u saradnji sa Gradom Tuzlom, Centrom za kulturu Tuzla i JKP „Panonika“ Tuzla. Svjetlost Bajrama je zasijala sa svih strana od sunca koje je sijalo i osvjeljavalo Trg slobode i sve prisuitne i izvođače koji su pripremili poseban program uz bajramske pjesme koje su se orile do Čaršijske džamije sa svečane bine na kojoj se održavaju svi značajni datumi. Na bini je već postavljena i izložba na panoima u stilu Bajramskog paznika , što je uveličalo ovaj doživljaj svima koji su stigli da prisustvuju svečanom obilježavanju ovog vjerskog praznika Ramazanskog bajrama.

Poseban program je priređen i dok su učesnici pjevali bajramske pjesme mnogi su željeli da sa visine posmatraju i slušaju , pa su se ovom prilikom smjestili u kabine 22-og metarskog Panoramskog točka koji je postavljen za najavu Proljeća u Tuzli , kako  bi mogli građani da osjete dašak proljeća koje je već polako stiglo u Tuzlu.
Poseban bogati program su izodili učesnici Hor i orkestar Behram-begove medrese , Dječiji ansambl, Kulturno umjetničko društvo Bosna, Ženski hor „Učo“ i Hor Imama Medžlisa Islamske zajednice Tuzla „Gazi-Turali beg“.
-Održavan je svih vjerskih praznika na otvorenom se tradicionalno održava u našem gradu, kako  bismo svi sugrađani podjelili radost svojih praznika sa svima što predstavlja bogatstvo različitosti sa kojom  je Tuzla već po tome prepoznatljiva i sa tome se ponosi.Treba raditi na što kvalitetnijem životu građana u svakom segmentu –istakao je gradonačelnik Grada Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić.

Direktorica Turističke zajednice Grada Tuzle , Amra Jaganjac je sa posebnom aktivnosti obilazila i oko izvođača programa da sve bude uredu i oko najmlađih koji su igrali kolo , a poseban imidž je dao i jedan najmlađi izvodžač kola , od 5 godina koji je igrao u kolu i vodio , kao da je neki vođa ovog događaja, pa su se mnogi i zapitkivali , ma ko ga je ovako naučio da igra.

Ovo je jedan veliki čin druženja svih građana uz Bajram da se podjeli radost ovog vjerskog praznika sa svima i druženje uz kolače i sokove koje seu obezbijedili Turistička zajednica Grada Tuzle sa poslovnim partnerima,  a nastavak programa je i dalje uz druženje koje se nastavlja otvaranjem dvodnevnog Sajma  proizvđača  domaćih prouzvoda i rukotvorina koje će biti izložene i ponuđene građanima prilkom obilaska Sajma- istakla je direktorica Turističke zajednice Grada Tuzle, Amra Jaganjac.

Duška REBIĆ

Related posts

U Sarajevu održana tradicionalna manifestacija “U susret bajramu”

Dijaspora BiH Administrator

Božidar Proročić: Draga braćo Bajram Šerif Mubarek Olsun! Želi vam vaš Crnogorski brat sa Cetinja

Dijaspora BiH Administrator

Prijevod Nurke Karamana poticajan za razumijevanje Kur’ana na našem prostoru

Dijaspora BiH Administrator

Ustikolina: Obilježena 575. godišnjica Turhan Emin-begove džamije

Dijaspora BiH Administrator

Održana promocija publikacije “Šerijatski sud u Tuzli (1894-1946) –analitički inventar“

Dijaspora BiH Administrator

Institut za istraživanje genocida, Kanada: Neka nam Ramazanski bajram vrati vjeru i nadu u bolji, mirniji i sretniji život

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment