Vijesti

Norveška: Proslava Dana nezavisnosti BiH i Dana žena u Fredrikstadu

I u pokrajini Østfold su organizovane priredbe za obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine kao i 8. marta, Dana žena. Ove manifestacije je organizovalo ovdašnje Udruženje građana BiH, odnosno aktivisti i rukodstvo ove organizacije, jedne od najvećih u Norveškoj.

image
Obraćanje gradonačelnice Siri Martinsen/ Nermin Dedić

Prema informaciji koju smo dobili od Mirsada Ramića, člana predsjedništva udruženja, na manifestacijama su prisustvovali: Bakir Sadović, ambasador BiH u Norveškoji, te Siri Martinsen, gradonačelnica grada Fredrikstad, i Ingvild Tofner, odgovorna u sektoru kulture u gradu Sarpsborg.

Ovoj manifestaciji su prisustvovali i gosti koji su u Norvešku stigli u posjetu kao članovi “Mreže za dijasporu”, Inan Begić, predsjednik Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj, Senaid Kobilica, glavni Imam IZ Bošnjaka u Norveškoj, Aziz Ahmedović, imam za ovu pokrajinu i oko 140 članova udruženja “Østfold” sa kompletnim predsjedništvom.

image
Gradonačelnica Martinsen u društvu ambasadora Sadovića/ Nermin Dedić

Dio gostiju je pozdravio ovaj skup prigodnim obraćanjem.

Atmosfera i program su bili vrhunski, kaže Mirsad Ramić, i sve je proteklo onako dobro kako i doliči ovakvoj manifestaciji. Posebnu pažnju prisutnih su privukli dječija folklorna i recitatorska sekcija, koji su za svoj nastup dobili velike aplauze.

image
Za nastup su dobili velik aplauz /Nermin Dedić

Ovom prilikom je priređena i likovna izložba radova stvaralaca koji žive na ovom području. Svoje radove su izložili: Mili SelimovićVanesa DugalićTarik Dugalić Mirsad Ramić, dok je narodne nošnje i izložbenu postavku uradila Ifeta Mulać skupa sa Mirsadom Ramićem. U pripremi sale i dekorisanju su učestvovali: Enver ZečićMirsad VeleIsmet FajkovićLatif Hasić i kompletno predsjedništvo udruženja.

image
Likovna izložba/ Nermin Dedić

FAHRO KONJHODŽIĆ/MojaBiH

Related posts

Venesa i Tarik Dugalić, Mirsad Ramić i Mili Selimović izložbom obilježili tri decenije od dolaska bh. prognanika u Norvešku

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Kanadska pokrajina Alberta priznala genocid u Srebrenici

Dijaspora BiH Administrator

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada: Država BiH je izdana od Dodikovih ambasadora

Dijaspora BiH Administrator

6. Sajam bosanskohercegovačke knjige u Švedskoj: Nagrada Meho Baraković za 2023. dodijeljena Midhatu Ajanoviću Ajanu

Dijaspora BiH Administrator

IGK: “Socijalna budućnost Austrije” osudila negatora genocida u Srebrenici na Univerzitetu u Beču!

Dijaspora BiH Administrator

Švedska: Osvrt na emisiju uz Dan nezavisnosti BiH

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment