Vijesti

Mladi Sarajlija odselio u Njemačku: Mladi odlaze zbog korupcije i kriminala u BiH 

Mladi iz Bosne i Hercegovine odlaze već godinama, a nažalost, to je postala svakodnevnica uslijed nedostatka finansija i želje za napredovanjem u poslovnom i porodičnom životu. Njemačka, Austrija, Slovenija, samo su neke od zemalja u koje Bosanci i Hercegovci odlaze u nadi za bolje sutra, a sa sobom vode i porodice. 

Kako je za portal “Avaza” kazao Sarajlija Jasmin Agović, u Njemačku je otišao za boljim životom.

Korupcija i kriminal

– U Njemačkoj sam u Karlsrueu. Odlučio sam da se odselim prvenstveno zbog toga što u mojoj domovini nisam mogao da nađem posao bez štele, to moram da naglasim, zbog korupcije, kriminala koji se dešava. To je svakodnevnica postala, ne samo kriminala na ulicama, nego i u državnim institucijama. Ti kad odeš da izvadiš neku papirologiju ili bilo šta što ti treba, “vodaju te”, neće da ti kažu šta ti treba. Dođeš na šalter, pa ti kažu nešto deseto, pa kolegica na godišnjem. Izvodiš dokumentaciju kod treće osobe, kažu nisu ti papiri, nego donesi ove – priča nam Agović.

Dodaje da u BiH vlada bezakonje.

– Svi koji kažu da u BiH postoji zakon dobar, a da se ne sprovodi, to ne znam u kojoj mjeri je istina – rekao je Agović.

Istakao je da u Njemačkoj stanuje već 2,5 godine. Kaže da je zadovoljan situacijom, ali smatra da uvijek može biti bolje. Tvrdi da je neuporediva situacija sa BiH.

Zadovoljan poslom

– U Njemačkoj sam medicinski tehničar u jednoj klinici. Većinom rade stranci, ali ima i Nijemaca, nije da ih nema. Mogu da kažem, ovdje gdje ja radim 50 posto su Njemci, 50 posto su stranci. Slažemo se i sve je uredu. Naravno, uvijek na početku postoje te varijacije dok se ljudi ne naviknu. To je u svakom poslu tako, ali kasnije kad se stvori jedan zdrav tim, to kasnije bude normalno. Ja sam sad za sad zadovoljan s poslom i mogu da kažem da mi je sigurno čak i lakše nego u BiH i bolje 100 puta – dodaje Agović.

Upitali smo ga i kako se snašao u komunikaciji. 

– Položio sam B1. Njemački jezik nije jednostavan, uči se još uvijek. On je težak, ali u svakodnevnici se stekne neka rutina i naravno navikava se – rekao je Agović.

Ne planira se vratiti u BiH

Naglasio je da se u skorije vrijeme ne planira vratiti u BiH, a za budućnost, ko zna.

– Možda ako situacija u BiH bude bolja, ali to iziskuje mnoge stvari. Mora se mnogo toga promijeniti. Sve se dijeli na neke nacionalnosti, na tri stvari. To ne vodi ničemu dobrom. Mislim da mladi odlaze upravo iz ovih razloga koje sam naveo, korupcija, mito, kriminal. Sudstvo i tužilaštvo ne postoji, zdravstvo je u katastrofalnom stanju. Nema ništa što bi jednog čovjeka održavalo u BiH da živi da nema nekih veza, pa preko tih veza da uspije, ostalo je sve katastrofa – izjavio je Agović za portal “Avaza”.

Izvor: Mladi Sarajlija odselio u Njemačku: Bolje mi je 100 puta, dobio sam posao i nije mi trebala štela! | Avaz

Related posts

Proglašeni pobjednici 4. Internacionalnog Bosnia and Herzegovina Looks Around Festivala Bottrop

Dijaspora BiH Administrator

London: Mirovni protest u znak podrške Bosni i Hercegovini zakazan za 10. januar

Dijaspora BiH Administrator

“London for Bosnia-Herzegovna”: Mirovni protesti održani pred Parlamentom Velike Britanije

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Gospodine Kordiću dostojanstveno obilježite 9. novembar, tridesetu godišnjicu rušenja Starog mosta!

Dijaspora BiH Administrator

U Frankfurtu održan skup “Snaga sandžačkog bajraka”

Dijaspora BiH Administrator

Bosanac doživio tragediju u Utahu

Leave a Comment