Dijaspora BiH

Mladi iz dijaspore su zahvaljujući USAID-ovom programu imali priliku odraditi praksu u BiH

Vraćanje mladih u Bosnu i Hercegovinu težak je zadatak, a pilot projekt s ovim ciljem realizovao je tokom 2021. godine USAID projekt Diaspora Invest, i to kroz programe poslovne prakse u domaćim kompanijama.

Riječ je, pojasnili su iz Diaspora Invest projekta, o mladim ljudima koji su bili na studiju ili radu u inostranstvu, ali i o članovima dijaspore koje za Bosnu i Hercegovinu veže samo porijeklo.

Jedan od njih je Sabina Halilović, koja je rođena u Sloveniji, ali je porijeklom iz BiH. Njeni roditelji krajem sedamdesetih, početkom osamdesetih godina, odselili su u Sloveniju, gdje su živjeli do prije nekoliko godina kada su odlučili da se vrate u BiH.

“Sada završavam master studij na odjelu za prevođenje u Ljubljani, gdje se studira kombinacija slovenskog, engleskog i francuskog jezika. Kroz ovaj USAID-ov program sam došla u Sarajevo da vidim kakav je život ovdje i ima li ikakve šanse za povratak u BiH. Mislim da je ovo super šansa da se uloži nešto i u dijasporu, pa možda nam se onda nešto više i vrati i ostvarimo bolje i konkretnije projekte u Bosni i Hercegovini”, kazala je Sabina koja je svoju praksu odradila u jednoj regionalnoj kompaniji za regrutaciju radne snage i outsourcing.

Tia Karić, rođena 1999. godine u Melburnu, u Australiji, provela je prvih pet godina života u ovoj zemlji, nakon čega se preselila u BiH. Po završetku osnovne škole preselila se na Istočni Timor, mali otok državu kod Indonezije, gdje je završila dio srednjeg školovanja, a drugi dio je završila u Melburnu.

“Kad sam završila srednju školu preselila sam se u Barselonu, gdje još uvijek živim i studiram. U inostranstvu mladi grabe priliku koju imaju da steknu neko novo radno iskustvo, te svoje ljeto, mjesec ili dva često provode radeći neku ljetnu praksu. Iz tog razloga me privukao USAID Diaspora Invest projekt, gdje su pružali praksu za mlade iz dijaspore”, kaže Tia koja je praksu radila jednoj agenciji koja se bavi PR-om i komunikacijama.

Nakon pet godina provedenih u Turskoj Lamija Brkić odlučila je prijaviti se na program USAID-a, a nakon stažiranja u jednoj kompaniji u BiH dobila je i priliku za stalni posao.

“Možda pripadam manjini onih koji su odlučili da se vrate i da svoje poslovno i životno iskustvo ponovo grade u mjestu iz kojeg potiču. Možda većina stvari koje smo očekivali da sretnemo i da vidimo kada se ponovo vratimo u BiH nisu takve kakve se čine nama vani, međutim, povedena ljubavlju i željom da ponovo budem u BiH odlučila sam da napravim taj korak i da se vratim ovdje, a ovaj projekt mi je samo pružio priliku da tu želju ostvarim”, kazala je Lamija.
Hannah Tia Sarajlić rođena je u Škotskoj, gdje je odrasla i završila školovanje, a potom i stekla neko radno iskustvo. Vidjevši za mogućnost da preko projekta Diaspora Invest stekne radno iskustvo u Sarajevu, odlučila je da se prijavi smatrajući da bi to bila odlična prilika da se vrati i stekne radno iskustvo i u zemlji iz koje su njeni roditelji. Praksu je odradila u firmi koja pravi zdravu energetsku hranu, a kako kaže, u tom periodu dala je svoj doprinos unapređenju ovog brenda s ciljem da ga učine prepoznatljivim za sve generacije.

Ammar Liđan je diplomirani ekonomista, trenutno na master studiju van BiH, a učestvovao je i u ovom programu za koji kaže kako je bio odlična prilika za njega da odradi jednomjesečnu praksu u jednoj stolarskoj firmi.

“Radio sam kao administrativni radnik, najviše u finansijama i računovodstvu. Dugoročno, još nisam odlučio da li ću se vratiti u BiH ili ću u Njemačku, iskustvo ovog programa me vratilo na to da se dvoumim. Optimistična poruka za mlade bi bila da se usude da uvijek traže da iskoriste najbolje od sebe”, kaže Liđan.

USAID

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 355: Fotos iz Jastrebarskog

Dijaspora BiH Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti  402: KOOO MIIIII

Dijaspora BiH Administrator

IGK pisao evropskoj komesarki za ljudska prava Dunji Mijatović zbog negiranja genocida u Srebrenici od strane Zorana Milanovića

Dijaspora BiH Administrator

Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS”: Pozivamo vas da podržite Principe za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Savez udruženja građana BiH u Norveškoj nastavlja okupljati našu dijasporu

Dijaspora BiH Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 362: KOLUMNE, TURIZAM, KNJIGA, FABRIKA I ORAH

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment