Bosna i Hercegovina

London: Sjajne Mostarke “dovele” svjetsku priču u BiH

NVO „Novi put“ iz Mostara, nastavlja sa uspjesima na međunarodnoj sceni!  

Nakon što su, krajem prošle godine nagrađene u Stockholmu (Švedska), kada im je nagradu uručila švedska kraljica Sylvia za njihov predan rad na zaštiti djece, poduzetne NVO aktivistice iz Mostara su ovoga puta nagrađene u Londonu.

Radi se o jednoj od nekoliko nagrada iz segmenta „Stop Slavery Award“ (Zaustavite ropstvo nagrada), koju dodjeljuje Fondacija „Thompson Reuters“, osnovana od strane napoznatije svjetske novinske agencije.

Svečanost dodjele nagrada dobtnicima iz cijelog svijeta je održana u uredima svjetski poznate pravne kompanije „Baker McKenzie’s“ u strogom centru Londona, što samo svjedoči o značaju ove svečanosti, ali i same nagrade.

Uglednu nagradu (Stop Slavery Hero Award), koja im je dodjeljena zbog njihovog „utjecaja u BiH“ su za „Novi put“ preuzele jedne od osnivačica ove mostarske NVO organizacije: Aida Karabeg Alma Muratović-Kajtaz.

U emotivnom obraćanju, nakon što je objavljeno da je baš „Novi put“ iz Mostara dobitnik ove nagrade svjetskog značaja, Alma Muratović-Kajtaz je kazala, kako je ovo ujedno i „ogromno priznanje za Mostar, te zemlju iz koje dolaze – Bosnu i Hercegovinu“.

„Ova nagrada predstavlja veliko priznanje nešeg rada u domenu problema modernog ropstva, o čemu se jako punu govori u svijetu proteklih godina. Nadamo se će ova nagrada neće imati odjeka samo među onima, koji se bave ovim problemom, već i u globalnoj javnosti, koja počesto ne vidi sve aspekte ovog problema. Ovog modernog zla“ – kazala je Muratović – Kajtaz.

Izrazila je i nadanje kako će ugledna i važna nagrada „Novom putu“ – „ohrabriti i druge NVO organozacije iz regiona Zapadnog Balkana, ali i Evrope i svijeta da se suoče sa problemom modernog ropsta“.

Nagrada „Stop Slavery“ ustanovljena je 2015. godine sa ciljem „generalnog prepoznavanja“ organizacija, kompanija i pojedinaca, te uspostavljanja „zlatnog standarda“ u naporima da se iskorijeni prinudni rad u svijetu, kao i ilegalni putevi ropstva.

Thompson Reuters“ u svojim  aktivnostima promoviše širenje medijskih sloboda u svijetu, inkluzivnu ekonomiju, te zaštitu ljudskih prava.

Osvojenom nagradom u Londnu, „Novi put“ je još jednom, „doveo svjetsku priču“ u Mostar i BiH i pokazao kako se, uprkos našim brojnim preprekama i problemima i mi možemo aktivno i uspješno uključiti u važne svjetske tokove i trendove.

S.B.

Related posts

Obilježen „Međunarodni dan obrazovanja o zaštiti okoliša „u Tuzli

Dijaspora BiH Administrator

USAID potpisao memorandum o partnerstvu sa 20 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i Grad Tuzla

Dijaspora BiH Administrator

Optuženo 11 osoba za ratni zločin nad Bošnjacima u Zvorniku: Stotine tijela pronađeno u masovnoj grobnici Crni Vrh

Dijaspora BiH Administrator

Milanko Kajganić je novi glavni tužilac Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Sarajevo: Sutra počinje „Zima na Vilsu“

Dijaspora BiH Administrator

Tuzla: Obilježavanje 7.maja Dana zračnog mosta i heroja rata

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment