Vijesti

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike imenovao prof. dr. Amru Šabić-El-Rayess za globalnu ambasadoricu

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) jednoglasno je imenovao prof. dr. Amru Šabić-El-Rayess za globalnu ambasadoricu, koja će ujedno biti i prva ambasadorica ove organizacije.

“Kao predana aktivistica zajednice, uspješna pedagogica, nagrađivana autorica i ponosna Bošnjakinja, dr. Šabić-El-Rayess posjeduje izuzetne komunikacijske sposobnosti, čime je i do sada inspirisala nove generacije Bošnjaka Amerikanaca i Kanađana”, rekao je predsjednik KBSA Eldin Kajević.

“Dr. Šabić-El-Rayess je mnogima uzor, kako zbog odličnih rezultata u svojoj profesiji, tako i zbog skladnog privatnog života, te na taj način predstavlja snažan glas naše zajednice. Radujemo se njenoj spremnosti da svojim novim angažmanom potakne aktivizam u našim bošnjačkim zajednicama u SAD-u, Kanadi i šire.”

Prof. dr. Amra Šabić-El-Rayess je profesorica i autorica koja je rođena i odrasla u Bihaću. Nakon što je preživjela genocid, emigrirala je u SAD 1996. godine gdje je kasnije diplomirala ekonomiju na Univerzitetu Brown. Stekla je dva magisterija i doktorat na Univerzitetu Columbia gdje je trenutno i profesorica.

Prof. Šabić-El-Rayess je interdisciplinarna naučnica koja je istraživala, objavljivala i predavala diljem svijeta na temu spoj obrazovanja sa društvenim transformacijama, radikalizacijom, korupcijom, formiranjem elite, nasiljem i antimuslimanskim rasizmom.

Njen rad ima za cilj da osnaži zaštitne faktore protiv radikalizacije, pristrasnog govora i ponašanja u školama i na radnim mjestima. Radila je kao ekspert u ime američkog State Department-a, stranih vlada i drugih globalnih organizacija.

Njen memoar, “Mačka kojoj nikad nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju” (Bloomsbury 2020) koriste edukatori za usavršavanje vještine nenasilnog rješavanja problema, moralne otpornosti i društvene povezanosti.

Knjiga je dobila brojne nagrade za izvanredno književno djelo za tinejdžere. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden, lično je nazvao rad dr. Šabić-El-Rayess “inspirativnim” kao pravovremeno upozorenje protiv radikalizacije i mržnje.

„Oduševljena sam i počašćena što ću biti globalna ambasadorica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, organizacije koja predstavlja glas Bošnjaka u Sjedinjenim Americkim Državama i Kanadi.

Nadam se da ću u svojoj novoj ulozi uspjeti poticati rastući tim KBSA u osnaživanju, obrazovanju i efikasnom uključivanju budućih generacija u nacionalno osvješćenje, aktivizam i kulturu sjećanja“, izjavila je dr. Šabić-El-Rayess.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je nezavisna i nestranačka nacionalna organizacija Bošnjaka Sjeverne Amerike koja artikulira i zastupa bošnjačke interese i promovira pozitivne aspekte bošnjačke kulture, naslijeđa, etike i vrijednosti u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

KBSA

Related posts

Predstavnici probosanskog bloka u RS-u u Švedskoj predstavili projekt “Pokret za domovinu”

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Bosanska i Kanadska zastava ispred Parlemnta Kanade

Dijaspora BiH Administrator

Venesa i Tarik Dugalić, Mirsad Ramić i Mili Selimović izložbom obilježili tri decenije od dolaska bh. prognanika u Norvešku

Dijaspora BiH Administrator

Bosnia International: Podržite peticiju za isključenje Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Balingen: Džemat je još jednom pokazao kako se van svoje domovine može praktikovati svoja vjera, tradicija i njegovati vlastiti identite

Dijaspora BiH Administrator

“London for Bosnia-Herzegovna”: Mirovni protesti održani pred Parlamentom Velike Britanije

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment