Vijesti

Keln: Hiljadu vjernika klanjalo bajram-namaz, predvodio ga efendija Nedžad Osmić

Oko 1.000 vjernika jutros je klanjalo bajram-namaz u džamiji u gradu Kelnu u Njemačkoj, a hutbu je predvodio Nedžad ef. Osmić.

Za efendiju Osmića ovo je ujedno i deseti Bajram koji provodi u Njemačkoj, a tokom hutbe je naglasio kako muslimani moraju konstantno raditi na upoznavanju drugog i drugačijeg.

“Poslanik a.s. kaže da je znanje svjetlost i svaka svjetlost osvjetljava put kojim čovjek treba ići. Znanje olakšava ljudima, neznanje dovodi do sukoba, nerazumijevanja i problema koje normalan čovjek ne želi u svom životu, želi da ih nema. Ovdje poznavanje drugog i drugačijeg je apsolutni imperativ i na čemu i muslimani moraju raditi kako bi se integrirali i etablirali u društvu”, rekao je Osmić, prenosi Deutsche Welle.

Ističe da njihov džemat i džematlije nisu imali nikakvih problema u Kelnu i da imaju izuzetno dobru saradnju s vlastima i policijskim organima.

“Pokušavamo biti afirmativni, konstruktivni, djelovati pozitivno na naše ljude da budu aktivni i pozitivni u društvu. Često govorimo da će se u našem džematu dešavati ono što mi budemo radili. Ne možemo očekivati da nam neko drugi kreira našu realnost. To je i jedna poruka za građane u BiH – mi samo moramo biti aktivni i raditi na promociji dobra”, dodao je.

F.S./DW

Related posts

Beč: Štand BiH jedan od najposjećeniji na bazaru Ujedinjenih nacija

Dijaspora BiH Administrator

Jacksonville-“Bosnian food festival”: Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

U SARAJEVU, OD SUTRA, 18. SP DIJASPORE BIH U FUTSALU

Dijaspora BiH Administrator

Od aprila Ryanair najavio još jednu liniju iz Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Prošlo je 30 godina od dolaska bh. građana u Norvešku: Sjećanje na teško vrijeme prilagodbe

Dijaspora BiH Administrator

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike imenovao prof. dr. Amru Šabić-El-Rayess za globalnu ambasadoricu

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment