Pisana riječ

Kakanj: Okrugli sto o romanu „Živa lomača“

Javna ustanova Biblioteka Kakanj organizirala je 14.12. ove godine Okrugli sto o romanu „Živa lomača“ autora Vezuva Bašića Baše. Pored učenika gimnazije Kakanj i njihovih profesora ovoj promociji prisustvovao je i glavni lik ovog romana Suhbija Bajić. Na početku je prikazan video klip o autoru ovog romana koji je govorio o nastajanju ove izuzetno vrijedne knjige koja govori o stradanju porodice Ibrahima Bajića od Drugog svjetskog rata do agresije i rata u BiH 1992-94. godine. U tom posljednjem ratu u živoj lomači na Bikavcu spaljena je majka, dvije nene, sestra i njena kćerkica od 18 mjeseci te još 19 najbližih rođaka, čime je kompletan ženski dio porodice Suhbije Bajića  potpuno zatrt. U knjizi su navedena imena žrtava, ali i zločinaca kao i tačna mjesta i vrijeme kada se ovaj zločin dogodio.

Živa lomača? Foto: A.M

JU biblioteka Kakanj kupila je 13 knjiga od izdavačke kuće „Bosanska riječ“ iz Tuzle. Deset knjiga je podijellila mladim čitaocima koji su na okruglom stolu prezentirali svoje viđenje ovog romana. Okruglom stolu je prisustvovalo oko trideset učenika gimnazije i njihovi profesori. Prisutni su postavljali mnoga pitanja glavnom liku romana, a on je veoma jasno i slikovito odgovarao na sva pitanja. Mnogi od prisutnih nisu mogli zadržati suze.

Okrugli sto u biblioteci Kakanj pratili su snimatelji TV Kakanj kao i neki drugi novinari. Organizator, JU biblioteka Kakanj obavio je sve pripreme izuzetno kvalitetno te je okrugli sto protekao izuzetno dobro. Ovim putem izražavamo zahvalnost direktoru biblioteke Senadu Čišiji i njegovim suradnicima. 

A.Mujkanović

Related posts

SVJETSKI, A NAŠ Romani mladog Domagoja nalaze se na policama širom SAD-a, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva

Dijaspora BiH Administrator

ŽIVOT SE PONOVO RAĐA

Dijaspora BiH Administrator

KATINJSKI MASAKR-ZLOČIN BEZ KAZNE

Dijaspora BiH Administrator

Tuzla: Mara Grbić dobitnica nagrade ‘Musa Ćazim Ćatić’

Dijaspora BiH Administrator

OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE ,,OBALOM VJEČNOSTI”

Dijaspora BiH Administrator

OSVRT NA LEGENDE I PRIČE SA LOVĆENA

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment