Pisana riječ

JU BIBLIOTEKA I ČITAONICA ,,NJEGOŠ” SIMBOL KULTURE PRIJESTONICE

Živimo u vremenu gdje je na svakom koraku prisutna nekultura, kič i šund nažalost. Kako se oduprijeti tome u vremenu kada internet tehnologije dominiraju u javnom životu. Mnogobrojne generacije su odrastale uz jedan od mnogobrojnih hramova kulture koji krase Prijestonicu. Jedan od tih hramova kulture je i JU biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” sa Cetinja, na čijem se čelu nalazi odgovorna i ažurna direktorica Irena Nenadović. JU biblioteka i čitaonica ,,Njegoš”  sa Cetinja, je u posljednje tri ipo godine napravilia svojevrsni kulturni bum. Metju Arnold engleski pjesnik je svoje viđenje kulture opisao riječima: ,, Kultura je težnja za eufonijom (milozvučnost) i svjetlošću, glavno je da i eufonija i svjetlost prevladaju. ” Upravo ovim riječima bih opisao rad ove prestižne kulturne ustanove Prijestonice. Od samih početaka i godine jubileja 2018. kada je proslavljeno 150. godina njenog postojanja pa do danas u periodu od 3,5 godine priređeno je više od 500 programa, manifestacija, promocija, okruglih stolova, književnih večeri, radionica, omaža. U ovom periodu obilježeni su svi značajni dani i datumi vazani za kulturu Crne Gore ali i datumi vezani za Evropsku i svjetsku kulturnu baštinu.

Prvi značajni koraci da se unaprijedi kulturni milje grada bili su fokusirani na saradnju sa ambasadama koje borave na području Crne Gore. U takvim pionirskim koracima ostvarena je izuzetna saradnja sa ambasadama: Hrvatske, Portugala, Austrije, Rumunije, Francuske, Ukrajine, Azerbejjdžana i brojnim drugima. Građani Prijestonice imali su priliku da upoznaju eminentna djela i autore iz gore navedenih država. Pored toga poseban fokus je dat na pisce sa prostora Zapadnog Balkana: BiH, Hrvatska, Srbija. Takođe jedan od najljepših programa bila je afirmacija bošnjačkih pisaca, pjesnika, sa područja sjevera Crne Gore, đe je na najljepši način dat puni doprinos i afirmacija multikulturi u Crnoj Gori. Vrata JU biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” bila su otvorena za sve stvaraoce koji su željeli da u okviru ove kultne institucije predstave svoja djela. Posebno se moramo osvrnuti na izuzetnu saradnju sa Centrima za kulturu: Rožaje, Plav, Gusinje, JU ,,Ratkovićeve večeri poezije” Bijelo Polje. Direktorica Irena Nenadović je pripremila poseban projekat ,,Knjiga školama” u sklopu kojeg su mnogobrojne škole počevši od škola Priejstonice do škola na sjeveru Crne Gore, kao i školama na jezicima manjinskih naroda, đe su poklonjeni mnogobrojni naslovi školske lektire čime su obogaćeni bibliotečki fondovi ovih ustanova. Takođe ambasade koje borave na području Crne Gore, su donirale brojna djela svojih pisaca čime je nastavljena jedna od najljepših kulturnih misija. 

U kratkom razgovoru direktorica  JU biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” Irena Nenadović o svemu nam kaže sljedeće: ,,Prije svega nije bilo lako napravaviti nove ali itekakako značajne inovativne promjene da naša ustanova dobije novi imidž. A ovakve razgovore uvjek volim započeti sa velikanima pisane riječi jedan od njih je disident, i kulturolog Dmitrij Lihačov a svakako vam preporučujem da pročitate njegovu knjigu ,,Pisma o dobrom i lijepom.” On je između ostaloh zapisao: ,, Kultura ujedinjuje sve aspekte ljudske osobnosti. Ne možete biti kultivirani na jednom području, a ostati neuki na drugom. Poštovanje različitih aspekata kulture, njezinih različitih oblika – to je osobina istinski kulturne osobe. ” A ovim riječima bih opisala i rad naše ustanove. Vrijeme koje je iza nas, ali i ono koje je pred nama ali i pred građanima Prijestonice, biće ispunjeno nastavkom naših aktivnosti. Kulturna galaksija čini ovaj prostor ljepšim i bogatjim sa svim svojim segmentima. Naravno sve ovo nebi moglo biti ostvareno da nemam podršku svih uposlenih a posebno uvažene Saške Lovre Božović sa kojom sam osmislila mnogobrojne kulturne manifestacije i programe. Želim iskreno da se u budućem periodu pored stalnih korisnika naših usluga pridruži što veći broj mlađih. Jer kroz književnost, poeziju, obogatće prije svega sebe, svoj jezik ali imati i mnoge drugačije poglede na život. Ipak moramo biti svjesni da je moć knjige, jedna od najljepših magija koje čine naše živote ljepšim Dobro nam došli! ”

iše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Related posts

BALŠA BRKOVIĆ KAO POSEBNA I ORIGINALNA LIČNOST U KULTURI CRNE GORE

Dijaspora BiH Administrator

Irfan Tepić objavio knjigu „Berber ili prijatelj“: Najteže mušterije su Dino Merlin i Miralem Pjanić

Dijaspora BiH Administrator

OSVRT NA LEGENDE I PRIČE SA LOVĆENA

Dijaspora BiH Administrator

Senka Rastoder:  Prva i najveća ljubav  su bile knjige i pisanje

Dijaspora BiH Administrator

IMENOVATI NEIZRECIVO – UMIJEĆE JASNE ŠAMIĆ

Dijaspora BiH Administrator

OSVRT NA ROMAN BALŠE BRKOVIĆA-AURORA

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment