Kultura

Izložba Muzeja ratnog djetinjstva otvorena u Tuzli

U Domu Mladih Tuzla u organizaciji Muzeja ratnog djetinjstva i Caritasa Italiana u saradnji sa ,Međunarodnim forumom solidarnosti EMMAUS i uz podršku Italijanske agencije za razvojnu saradnju otvorena je izložba Muzeja ratnog djetinjstva. Na izložbi su predstavljene lične priče djece iz BiH, Sirije, Iraka, Avganistana, Jemena, Ukrajine i Kosova. Izložba stavlja poseban fokus na iskustva internog raseljeništva, izbjeglištva i idrastanje u pokretu.

Izložba je organizovana na Svjetski dan izbjeglištva 20 lipnja, a tokom rata 2, 2 miliona ljudi je napustilo svoje domove, posebno djeca koja su osjetljiva kategorija. U Galerijsko prostoru Doma Mladih u Tuzli izloženi su na poseban način jedan dio predmeta od pet hiljada sjećanja iz ratnog djetinjstva, priče o djeci, razni predmeti od pet hiljda sjećanja iz ratnog djetinjstva,lutke,kasete i  priče djece, svaki predmet ima svoju priču i poruku, ističe Amina Krvavac –izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva, te pojašnjava;- Naš rad na dokumentoivanu i izlaganju ličnih priča, o odrastanju u ratu potencijalno predstavlja učinkovit alat za suzbijanje historijskog revizinizma pomažući prihvatanje efikasnijeg suočavanja i teškom prošlošću u kolektivnom nivou, ističe Krvavac.

Osnivač i generalni direktor Muzeja ratnog djetinjstzva Jasminko Halilović ističe, da je Muzej ratnog djetinjstva historijski muzej u Sarajevu u BiH otvoren 2017 godine i predstavlja iskustva djece koja su ispričana kroz predmete, video svjedočanstva i isječke iiz usmene istorije. Muzej ratnog djetinjstva kontinuirano dograđuje, digitalizira materijale koji se odnose na odrastanja u ratu. Zbiru iz Muzeja ratnog djetinjstva čine eksponati koji „pričaju“ zanimljive i potresne priče o tome kako je djeci bilo odrastati tokom rata u BiH.

Muzej ratnog djetinjstva ima ambicije da postane Globalno utjecajni organ i  u svojoj kolekciji ima više od 5000 eksponata iz 16 različitih ratova. Do sada sno izlagali u 2022 godini u Srbiji, Kosovu, BiH, Francuskoj , Češkoj i Holandiji. U 2023 godini želimo proširiti naš doseg i uticaj i rast u svakom segmentu naših aktivnosti.Želimo novirati , učiti i dokumentovati nove  priče i postavljati nove izložbe , raditi sa još više djece, naglasio je direktor Halilović.
Prisutnima se obratio i pozdravio Dniell Bombardi  koji je istakao da je ponosan na ovaj događaj jer su zajedno organizovali italijansko i bosanskohercegovačko društvo , Caritas Italia, i IPSIA i ACLI, Italijanske organizacije koje provode važan projekat za pomoć migrantima i zajednicama domaćim u BiH koje finansira Italijanska agencija za razvojnu saradnju , zato ova izložba stavlja dodatni fokus na ratna iskustva vezana  za interno raseljene, izbjeglištvo u odrastanju.Želim se zahvaliti ovim organizacijama i izuzetnoj posvećenosti, humanosti i solidarnosti EMMAUS , partnerima IPSIA-e i Caritas , te Muzeju ratnog djetinstva u Sarajevu , koji nam je dugogodišnji partner, istakao je Bombardi.

Kako je istaknuto ovom prilikom saradnja i prijateljstva italije i BiH i njihovih civilnih društava je vrijednost saradnje i humanost i opredjeljenost za zajedničku budućnost mira o prosperiteta u zajedničkom putu.

Duška REBIĆ

Related posts

Minhen: Pozorište mladih iz Tuzle učestvuje na “Balkantage“ 2023.

Dijaspora BiH Administrator

SAŠA BOŽOVIĆ DECENIJE POSVEĆENOSTI KULTURI

Dijaspora BiH Administrator

Međugradska kulturno-umjetnička manifestacija

Dijaspora BiH Administrator

TRIBINA: ISLAMSKI EPIGRAFSKI SPOMENICI

Dijaspora BiH Administrator

U BKC TK u Tuzli otvorena je izložba „Le Fantome de la liberte“ Džejlane Karaman Pašić

Dijaspora BiH Administrator

INTERVJU SA VLADIMIROM-VLADOM KNEŽEVIĆEM DIREKTOROM CENTRA ZA KULTURU ,,HUSEIN BAŠIĆ”-PLAV

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment