Vijesti

IZBSA: Otvorene prijave za ljetnu školu “Mala medresa 2024”

Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) je objavila poziv za prijave za ljetnu školu “Mala medresa” koju zajednički organizuju sa medresom “Osman-ef. Redžović“.

Projekat je pokrenut 2013. godine s ciljem da se omladina (tinejdžeri) sa područja Sjeverne Amerike više upoznaju sa kulturom, historijom, maternjim jezikom i prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, ali i da nauče nešto više o svojoj vjeri i tradiciji.

– “Mala Medresa” se organizuje tokom ljetnog raspusta u medresi “Osman ef. Redžović” u Čajangradu (Visoko), a predstojeća “Mala medresa” realizirat će se, ako Bog da, u periodu od 30. juna do 14. jula 2024. godine. Pozivamo mlade od 14 do 18 godina da se prijave i da iskoriste ovu priliku pa da dio svog ljetnog raspusta provedu na ljetnoj školi, putujući Bosnom i Hercegovinom, družeći se sa svojim prijateljima, zabavljajući se i učeći – navodi se u pozivu.

Cilj ljetne škole islama je međusobno povezivanje djece, kao i povezivanje djece u dijaspori sa domovinom Bosnom i Hercegovinom, kao i da na organiziran način omogući polaznicima bolje upoznavanje sa šerijatskim propisima, islamskom kulturom i civilizacijom, bošnjačkom tradicijom i prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

Pored klasičnih predavanja u učionici, projekat obuhvata i učenje u prirodi, izlete, debate i psihološke radionice.

– Prijave se primaju do popune mjesta ili do početka ramazana, ako Bog da, kada će se sve prijave evaluirati prema prioritetima i kriterijama korištenim u prijašnjim programima ustanovljenim i usaglašenim od strane profesora i organizatora. Tek nakon evaluacije svi primljeni kandidati će biti obavješteni, a ako bude slobodnih mjesta rok za prijave će biti produžen – pojašnjeno je.

Više informacija u narednom periodu namjeravaju distribuirati kroz džemate Islamske Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike, a formular za prijavu na je dostupan na OVOM LINKU.  Eventulna pitanja je moguće poslati na sdresu malamedresa@izbsa.com.

Na kraju su pozvali omladinu da iskoriste ovu priliku i da dio svog ljetnog raspusta provedu na ljetnoj školi, putujući Bosnom i Hercegovinom, družeći se sa svojim prijateljima, zabavljajući se i učeći.

IZBSA

Related posts

IGES/KBSA: Aktivnosti na jačanju pozicije BiH u Washintgonu

Dijaspora BiH Administrator

BADA u posjeti ambasadi Republike Crne Gore u Austriji

Dijaspora BiH Administrator

Dan državnosti BiH prvi put obilježen u slovenskom Pomurju

Dijaspora BiH Administrator

IGK povodom Dana početka opsade grada Sarajeva: Ne zaboravimo da učimo našu djecu o agresijima, genocidima i zločincima

Dijaspora BiH Administrator

Prošlo je 30 godina od dolaska bh. građana u Norvešku: Sjećanje na teško vrijeme prilagodbe

Dijaspora BiH Administrator

Proglašeni pobjednici 4. Internacionalnog Bosnia and Herzegovina Looks Around Festivala Bottrop

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment