Fudbal

Ismir Mirvić, većinski vlasnik i predsjednik FK Sarajevo: Želim evropske timove na punom Koševu

Ismir Mirvić, većinski vlasnik, glavni investitor i predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sarajevo, u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakao je da će učiniti sve kako bi ispunio cilj, san i viziju – jako evropsko Sarajevo.

Investiranje u FK Sarajevo smatra ”životnom misijom”, raduje ga i što je kao prvi Bosanac investitor u klub od septembra prošle godine vratio vjeru navijača u bolju budućnost, posebno jer su ponovo ”postavljeni jaki i zdravi temelji za ostvarenje velikih planova, stvaranje najboljeg kluba na Balkanu”.

AA: Govorili ste da je strateški gledano potencijal FK Sarajevo prilično neiskorišten. Kao osobi koja je, kako ste isticali, željna pozitivnih promjena u društvu, da li vam to predstavlja možda i životni izazov?

MIRVIĆ: Od samog starta pokazao sam iskrene namjere. Ovdje sam rođen, volim ovaj grad i volim FK Sarajevo – to je moj klub. Veliki sam ljubitelj fudbala. Kao biznismen sam investirao u desetine uspješnih kompanija u Americi i uživam u izazovima koji drugim ljudima izgledaju nepremostivi. Preuzimanje Sarajeva je izazov koji nisam želio propustiti i ovaj projekat doživljavam kao svoju ostavštinu našem gradu i našoj državi.

AA: Pričate sa mnogo emocija. Šta Fudbalski klub Sarajevo znači glavnom gradu i Bosni i Hercegovini?

MIRVIĆ: Sarajevo kao grad ima nevjerovatan duh. Nisam upoznao nikoga ko je posjetio Sarajevo i ostao ravnodušan. No, nažalost ne bih rekao da Sarajevo danas ima poziciju i prepoznatljivost kakvu zaslužuje. Promocija FK Sarajevo je i promocija našeg grada i meni kao rođenom Sarajliji misija. Sinergijskim djelovanjem na ovakvoj promociji puno će dobiti oba Sarajeva, a i Bosna i Hercegovina.

AA: Šta je najveći potencijal kluba? Na šta ćete se najviše fokusirati?

MIRVIĆ: Vidim nevjerovatnu priliku u našoj akademiji. Naša akademija će biti najbolje trening mjesto na kojem će dječaci i djevojčice iz Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana imati priliku postati profesionalni sportisti. Zahvaljujući mom dosadašnjem iskustvu i jakim vezama u svijetu fudbala u prilici sam otvoriti im vrata najvećih svjetskih klubova. U našoj akademiji trenutno trenira preko 260 dječaka i djevojčica i klub će svima pružiti priliku i omogućiti uslove da budu jedni od najboljih igrača. Želja mi je da naš klub bude ostvarenje sna svakog djeteta koje voli igrati fudbal.

AA: Da li je za vas fudbal samo sport ili u klubu vidite i poslovnu priliku?

MIRVIĆ: Moja vizija u poslovnim smislu za FK Sarajevo je da klub postane samoodrživ i profitabilan. Mi ćemo sve aktivne, ali i buduće saradnje dodatno osnažiti i proširiti, jer smo idealna platforma za promociju njihovih aktivnosti i kanal za izlazak na tržište Bosne i Hercegovine. Svim sponzorima će FK Sarajevo biti prvi izbor na Balkanu i pouzdan partner sa odličnim sportskim rezultatima. Naš pristup klubu je totalno drugačiji. Imamo preko 200.000 navijača i pozicionirat ćemo se kao uzoran biznis model upravljanja bilo kojim sportskim kolektivom. Moja je želja Evropa i evropski timovi na punom Koševu, a put u Evropu otvara i mnoga druga vrata.

AA: Turske kompanije su vaši sponzori. Jedna od njih je Turkish Airlines s kojom imate dugogodišnju saradnju. Kako vidite proširenje te saradnje i da li ćete sarađivati s drugim turskim kompanijama?

MIRVIĆ: Veza između Bosne i Hercegovine i Turske je prirodna, nama oduvijek bliska i iznad fudbala, stoga i našu saradnju vidimo kao nešto što je iznad klasičnog fudbalskog sponzorstva. Turska je naš strateški partner i vjerujemo da je i prisustvo Turkish Airlinesa u Sarajevu znak podrške i odanosti Republike Turske Bosni i Hercegovini. Ovo je značajna prilika da se Turske i kompanije Bosne i Hercegovine povežu još jače kroz fudbal jer su obje države fudbalske nacije. Tako smo formalizirali i saradnju sa International University of Sarajevo (IUS, op. a.) i Maarif školama, koja je nastala kao rezultat iskazane želje da zajedničkim projektima promoviramo sport, sportske aktivnosti i fair-play. Posebna pažnja u okviru pomenute saradnje bit će posvećena aktivnostima kao što su promocija kulture Bosne i Hercegovine i Republike Turske, organizacija različitih vrsta sportskih aktivnosti, društveno koristan rad, promocija rada i aktivnosti IUS-a, kao i saradnja sa Maarifom i drugim institucijama i organizacijama iz Turske. FK Sarajevo će Maarif učenicima, a i studentima IUS-a omogućiti besplatno prisustvo domaćim zvaničnim utakmicama, a trajanje memoranduma je tri godine. Ne smijemo propustiti ovaj momenat da bolje povežemo naše zajednice, našu djecu i mlade.

A.A.

Related posts

Mostar Stari Grad za Ligu prvaka se pojačao sa dvojicom igrača iz Irana

Dijaspora BiH Administrator

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u teškoj grupi za naredne kvalifikacije

Dijaspora BiH Administrator

Veliko interesovanje: Utakmicu Bosna i Hercegovina – Rumunija prenosi čak 25 TV kanala

Dijaspora BiH Administrator

Antalya: Startao zimski BALKAN SOCCER CAMP

Dijaspora BiH Administrator

ODIGRAN I MEĐUNARODNI TURNIR KRALJEVSKIH GRADOVA: Pobjednici OFK Gradina Srebrenik (predpioniri) i NK Bosna Visoko (pioniri)

Dijaspora BiH Administrator

Futsaleri Mostar SG slavili u Tuzli, odbranili duplu krunu i pokazali da nemaju konkurencije u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment