Vijesti

IGK: Zaštitimo državu Bosnu i Hercegovinu od njenih rušilačkih kvazidiplomata

Vrijeme je za akciju. Napravimo potrebne korake da država BiH ima svoj državni, diplomatski glas u najbitnijim svjetskim centrima.

Kontinuitet skandala antibosanskih ambasadora. Kontinuitet antidržavnog djelovanja antibosanskih ambasadora koji rade protiv vlastite države, koja ih dobro plaća.

Ovaj put skandal na obilježavanju Dana Oružanih snaga BiH u Washingtonu. Antibosanski ambasador skinuo sa spiska sve koji ne poštuju entitet RS. Po ko zna koji put Bojan Vujić (SNSD) je zloupotrijebio svoju ambasadorsku poziciju, te nanio štetu imidžu države BiH. S druge strane, prijemu je prisustvovao Obrad Kesić, čelnik tzv. predstavništva RS-a u Washingtonu koji se našao na Vulićevoj privatnoj listi gostiju, a prijemu je prisustvovao i ambasador susjedne Srbije Marko Đurić.

U diplomatiji BiH rade ljudi koji ruše vlastitu državu, a pritom niko ih ne sankcionira niti procesuira. Rušitelji BiH su zauzeli mjesta u diplomatiji koja zapravo nije državna diplomatija, već antidržavna, etnička, etnopartijska diplomatija. Takva diplomatija detaljno demontira BiH na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije.To direktno slabi i ponižava ugled države BiH u svijetu, slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć, slabi značaj ideje Bosne i bosanskog duha.

Sposobna diplomatija spašava državu, vidjeli smo već kako to izgleda tokom agresije na BiH. Nesposobna diplomatija urušava državu. Već smo u više pisanih obraćanja Predsjedništvu i Ministarstvu vanjskih poslova upozoravali da se rat u Bosni i Hercegovini nastavlja drugim sredstvima, između ostalog i diplomatskim. Negiranje sopstvene države od strane nekih ambasadora i diplomata, negiranje državnih simbola stavlja državu i diplomatiju u težak položaj. U navedenim ambasadama niko ne predstavlja državne interese u momentu kada je BiH napadnuta od antibosanske koalicije. Treba li to dokazivati? Država je izdana od ambasadora koje je postavio Milorad Dodik i koji zastupaju njegove, secesionističke, antibosanske politike.

Zaštitimo državu BiH od rušilačkih kvazidiplomata.

U tom smislu pozivamo novi saziv Predsjedništva BiH da odlučnim djelovanjem pokaže da diplomatsko-konzularna mreža nije oteta iz redovne državne nadležnosti i da ne pripada entitetu i secesionističkim partijskim vođama.

Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Bosanskohercegovački kulturni centar Toronto, dodjelio priznanje Danieli Čolić

IGK i Bošnjačko kanadsko društvo Kalgari – Otvoreno pismo gradonačelnici kanadskog grada Kalgaria {Calgary}, Jyoti Gondek

Dijaspora BiH Administrator

Djelom o kavezu Almir Dervišević ukazuje da su materijalizirane mnoge univerzalne vrijednosti

Dijaspora BiH Administrator

Institut za istraživanje genocida Kanada, pisao rektoru Univerziteta u Beču: Vaš profesor negira genocid u Srebrenici

Dijaspora BiH Administrator

Danas protesti za mir u Beču: “Quo vadis, Bosna”

Dijaspora BiH Administrator

Poslovni skup u New Yorku: Podrška dijaspore firmama u Bosni i Hercegovini

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment