Pogledi

IGK: U Bosanskoj Dubici antifašistički svijet se ponovo uvjerio da fašizam u RS živi

IGK reakcija povodom nacionalističkih istupa grupe nacionalista u Bosanskoj Dubici povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

IGK je više puta upozoravao najodgovornije svjetske političke i akademske subjekte o djelovanju i fašističkim okupljanjima paravojnih grupa u entitetu RS.

Antifašistički svijet, posebno antifašistička Evropa kojoj ponovo prijeti zlo ruskom agresijom na Ukrajinu, ne smije šutjeti na otvorenu propagandu fašističkih ciljeva i ideologija koji su trebali biti poraženi još u Drugom svjetskom ratu. Šutnja prema ekspanziji fašističkih pokreta u entitetu RS je znak da fašizam nije pobijeđen, da ljudska prava i slobode nisu zaštićeni, da zavjetovano “ne” poslije holokausta nije zaživjelo, da zapadna civilizacija nema odgovore na agresivno genocidne izazove fašizma. Žrtve četničkog pokreta nisu bili samo bosanskohercegovački antifašisti, već i antifašistički pokret u svijetu.

Podsjetili smo kanadski politički establišment da je više od 50 hiljada Kanađana dalo svoje životu u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu. Kanađani su dali doprinos i u mirovnim operacijama u Bosni i Harcegovini za vrijeme zadnje agresije. Četnici su tada zarobljene kanadske vojnike držali kao taoce, strašno ih ponižavajući.

IGK još jednom poziva na ozbiljnost uloge Tužilaštva Bosne i Hercegovine u procesu zaštite bosanskohercegovačke države i u tom smislu pokrene krivične procese protiv ekstremističkih, paravojnih grupa koje svojim djelovanjem u uslovima teške političke i bezbjednosne situacije u svijetu izazivaju strah, nestabilnost i nesigurnost ne samo u Bosni i Hercegovini, već i šire.

IGK poziva Visokog predstavnika, pravosudne i bezbjednosne institucije države Bosne i Hercegovine, sve ambasade stranih vlade u Bosni i Hercegovini da bezuvjetno zabrane anticivilizacijske paramilitarne manifestacije neofašizma u entitetu RS.

Dužnost institucija države Bosne i Hercegovine ali i Visokog predstavnika i međunarodne zajednice, uključujući međunarodne bezbjednosne snage, je da svim sredstvima spriječi pokušaj uništavanje bosanskohercegovačke države pred licem svijeta. Ne smije se dozvoliti da u Bosni i Hercegovini u srcu Evrope paramilitarne grupe ozbiljno narušavaju bezbjednost suverene države. Svijet treba znati da Bosna i Hercegovina nikada nije bila na strani fašizma, piše u reakciji

Institutu za istraživanje genocida Kanada {IGK}.

https://www.facebook.com/watch/?v=935690957461227

Related posts

BBC: Strah od ruskih neuniformisanih trupa na Balkanu

Dijaspora BiH Administrator

POGLED IZ AMERIKE: TROGLAVO PREDSJEDNIŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE

Dijaspora BiH Administrator

Veliki broj mladih željan da radi na povratku i prenosu znanja iz dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

RUSKA OKUPACIJA UKRAJINE-PORAZ PUTINA

Dijaspora BiH Administrator

IGK poručuje Ćosiću: Ne možeš ušutkati činjenice o najdužoj opsadi jednog grada u modernoj historiji

Dijaspora BiH Administrator

GENOCIDNA POLITIKA RUSKIH SNAGA U UKRAJINI

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment