Pogledi

IGK: U Bosanskoj Dubici antifašistički svijet se ponovo uvjerio da fašizam u RS živi

IGK reakcija povodom nacionalističkih istupa grupe nacionalista u Bosanskoj Dubici povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

IGK je više puta upozoravao najodgovornije svjetske političke i akademske subjekte o djelovanju i fašističkim okupljanjima paravojnih grupa u entitetu RS.

Antifašistički svijet, posebno antifašistička Evropa kojoj ponovo prijeti zlo ruskom agresijom na Ukrajinu, ne smije šutjeti na otvorenu propagandu fašističkih ciljeva i ideologija koji su trebali biti poraženi još u Drugom svjetskom ratu. Šutnja prema ekspanziji fašističkih pokreta u entitetu RS je znak da fašizam nije pobijeđen, da ljudska prava i slobode nisu zaštićeni, da zavjetovano “ne” poslije holokausta nije zaživjelo, da zapadna civilizacija nema odgovore na agresivno genocidne izazove fašizma. Žrtve četničkog pokreta nisu bili samo bosanskohercegovački antifašisti, već i antifašistički pokret u svijetu.

Podsjetili smo kanadski politički establišment da je više od 50 hiljada Kanađana dalo svoje životu u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu. Kanađani su dali doprinos i u mirovnim operacijama u Bosni i Harcegovini za vrijeme zadnje agresije. Četnici su tada zarobljene kanadske vojnike držali kao taoce, strašno ih ponižavajući.

IGK još jednom poziva na ozbiljnost uloge Tužilaštva Bosne i Hercegovine u procesu zaštite bosanskohercegovačke države i u tom smislu pokrene krivične procese protiv ekstremističkih, paravojnih grupa koje svojim djelovanjem u uslovima teške političke i bezbjednosne situacije u svijetu izazivaju strah, nestabilnost i nesigurnost ne samo u Bosni i Hercegovini, već i šire.

IGK poziva Visokog predstavnika, pravosudne i bezbjednosne institucije države Bosne i Hercegovine, sve ambasade stranih vlade u Bosni i Hercegovini da bezuvjetno zabrane anticivilizacijske paramilitarne manifestacije neofašizma u entitetu RS.

Dužnost institucija države Bosne i Hercegovine ali i Visokog predstavnika i međunarodne zajednice, uključujući međunarodne bezbjednosne snage, je da svim sredstvima spriječi pokušaj uništavanje bosanskohercegovačke države pred licem svijeta. Ne smije se dozvoliti da u Bosni i Hercegovini u srcu Evrope paramilitarne grupe ozbiljno narušavaju bezbjednost suverene države. Svijet treba znati da Bosna i Hercegovina nikada nije bila na strani fašizma, piše u reakciji

Institutu za istraživanje genocida Kanada {IGK}.

https://www.facebook.com/watch/?v=935690957461227

Related posts

Dodik se boji dijaspore iz BiH, ali bi da iz RS kroji budućnost Srbije

Dijaspora BiH Administrator

Vučić se (ni)je odrekao Dodika, balansira zbog izbora u Srbiji

Dijaspora BiH Administrator

Schmidt bi 30. januara trebao odgovarati na pitanja britanskog Komiteta za vanjske poslove

Dijaspora BiH Administrator

Gabriel Eskobar: BiH je najkorumpiranija zemlja Evrope, otvoreno bh. političare optužio za “korupciju pod krinkom nacionalnih interesa”

Tumačenje ‘Dejtona’: Ne postoji davanje i povlačenje saglasnosti na zakone koje je donijela PSBiH

Dijaspora BiH Administrator

Australija: BIH građani pisali Schmidtu i izrazili bojazan da će se zločini u domovini ponoviti

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment