Vijesti

IGK i Bošnjačko kanadsko društvo Kalgari – Otvoreno pismo gradonačelnici kanadskog grada Kalgaria {Calgary}, Jyoti Gondek

Institut za istraživanje genocida Kanada, Bošnjačko kanadsko društvo Kalgari, kompletna  bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi i mnogi Kanađani, prijatelji istine i pravde o genocidu u Srebrenici i prijatelji države BiH su zgroženi vašim odbijanjem da izdate proklamacije za proglašenje 11. jula Danom sjećanja na genocid u Srebrenici u Kalgariu, a povodom 27 godišnjice od toga največeg zločina poslije holokausta u Evopi.

U odgovoru ste napisali sljedeće: “Poslednjih godina grad Kalgari je pokušavao da prizna i druge genocide, jer su zahtjevi stizali iz tih zajednice. Iako su se pisma priznanja fokusirala na sjećanje, a ne na istorijske činjenice, grad Kalgari je dobio pisma od drugih grupa koje su bile protiv priznanja genocida. Nakon pažljivog razmatranja i konsultacija s Uredom gradonačelnika, u ovom trenutku nećemo izdavati proklamaciju za proglašenje 11. jula Danom sjećanja na genocid u Srebrenici”.
Preživjele žrtve genocida u Srebrenici vaš potez ocjenjuju kao anticivilizacijski, dehimanizirajući, neljudski koji duboko vrijeđa već davno povrijeđena osjećanja Majki Srebrenice, žrtava genocida u Srebrenici i svih istinskih prijatelja istine o tom genocidu i pravde ya \rtve toga genocida.
Članovi intenacionalnog ekspertnog tima IGK  vas upozoravaju da ste vašom odlukom prekšili, pored pravosna\nih prewsuda sudova Ujedinjenih nacija i jednoglasno usvojene rezolicije kanadskog parlamneta kojima se 11. juli proglašava danom sjećanja na genocid u Srebrenici, isti genocid priznaje poštovanjem presuda međunarodnih i nacionalnih sudova i uvrštava u 5 priznatih genocida od strane Kanade koji će svakog aprila, mjeseca borbe protiv genocida u Kanadu, biti predmet edukacije u kanadskim školama i istraživačkim ustanovima.
Podsjećamo vas i na govor premijera Kanade Justin Trudeau povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici kada je rekao:”Dok obilježavamo 25. godišnjicu genocida zavjetujemo se da ćemo pamtiti i poštovati one koji su nepravedno patili i smrtno stradali. Žalimo sa porodicama žrtava, njihovim prijateljima i najmilijima. Odajemo poštovanje preživjelima koji nastavljaju da žive sa bolnim sjećanjima, dalje se bore za istinu i pravdu. Kanada nastavlja biti predani član Vijeća za implementaciju mira, pomagati Bosni i Hercegovini u uspostavljanju stabilne, multietničke i ekonomski održive demokracije. Svi zajedno se moramo suprotstaviti mržnji, netoleranciji i diskriminaciji. Borbom za ljudska prava širom svijeta ćemo odati počast žrtvama genocida i osigurati da se zločini, poput ovoga, nikad više ne dogode. Bošnjacima u Kanadi i širom svijeta poručujemo, Kanada je uz vas, danas tuguje sa vama”.

Podsječamo vas i na kanadske činjenice o genocid uu Srebrenici:U 2015. godini, Kanadski parlament je jednoglasno usvojio historijski prijedlog za priznavanje mjeseca aprila kao mjeseca sjećanja, osude i prevencije genocida i imenovao genocide koje priznaje Kanadska vlada, uključući i genocid u Srebrenici.Kanadski parlament je 2010. godine jednoglasno usvojio rezoluciju kojim je priznat genocid u Srebrenici i ustanovljen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi.Kanadski grad Windsor je odao počast žrtvama genocida Srebrenici spomenikom u Jackson Parku – prvim zvaničm spomenikom žrtvama genocida u Srebrenici izvan Bosne i Hercegovine.Godine 2019. Brian Masse, član Parlamenta Kanade podnio je parlamentarnu peticiju e-1837, pozivajuć kanadsku vladu da donese zakon koji bi krivi;no sankcionisao negatore genocida u Srebrenici koji žive  u Kanadi.U nekim kanadskim školama i fakultetima studenti proučavaju genocid u Srebrenici.
Imajući u vidu da ste svojim postupkom povrijedili osjerćanja Majki Srebrenice i preživjelih žrtava genocida u Srebrenic, ali i mnogih Kanađana tražimo od vas da se izvinete žrtvama genocida, da se izvinete članovima Instituta za istraživanje genocida Kanada i  Bošnjačko kanadskom društvu Kalgari.
Istovremeno tražimo od vas da sljedeće godine iztdate proklamacijom kojom se 11. juli potvrđuje kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u Kalgariu.
Dr. Emir Ramic, direktor 

Instituta za istraživanje genocida KanadaDr Ajdina Halilović Asotić, 

Bošnjačko kanadsko društvo Kalgari.

Related posts

Općinu Banoviće posjetio je Tim za migracije Svjetske banke u povodu mogućnosti saradnje sa dijasporom

Istina o genocidu u Srebrenici je pobjedila u kanadskoj pokrajini Alberti!

Dijaspora BiH Administrator

Norveška: Proslava Dana nezavisnosti BiH i Dana žena u Fredrikstadu

Dijaspora BiH Administrator

Aerodrom Mostar: Od aprila uspostava redovnih letova za Beograd

Dr. Pašalić i ostali: Zaustavite prijedorsku promociju filma koji negira genocid!

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Kanada podržava Bosnu i Hercegovinu i njen evroatlanski put

Leave a Comment