Vijesti

IGK dobio odgovor Schmidta o prisustvu ratnog zločinca na Danu Srebrenice: Slične situacije treba izbjegavati

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu u kojem ga poziva da smijeni načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića, a u skladu s dopunama Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojima je zabranjeno negiranje genocida, slavljenje ratnih zločina i zločinaca. U pismu između ostalog stoji: “Pripadnik jedinice Škorpioni Saša Cvjetan, osuđivan za ratne zločine na Kosovu, bio je ‘VIP’ gost na obilježavanju Dana Opštine Srebrenica. Sjedio je u prvom redu, kada je 11. marta ove godine u velikoj sali Doma kulture u Srebrenici, svečano obilježen Dan Opštine u kojoj je započeo genocid nad Bošnjacima. Škorpioni su u julu 1995. godine bili jedna od jedinica čiji su pripadnici pred kamerama ubijali zarobljene Srebreničane. Saša Cvjetan 16 godina je proveo u zatvorima u Srbiji, prije nego što je 22. marta 2018. godine pušten na uslovnu slobodu. Onaj ko negira međunarodno pravo i pravdu, onaj ko negira presuđeni genocid, ko slavi ratne zločince smatrajući ih herojima, onaj ko ravnopravno ne tretira sve građane ne može biti načelnik Srebrenice, grada simbola najvećeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Europi, genocida u Srebrenici“.

U odgovoru Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta Emiru Ramiću, direktoru IGK-a između ostalog piše:

“Zahvaljujem na Vašem pismu od 29. marta 2022. godine u kojem se pozivate na incident koji se dogodio na obilježavanju Dana općine Srebrenica 11. marta 2022. godine. Želim biti jasan da osuđenim ratnim zločincima ne smije biti mjesta u ovakvim događajima sve dok se nisu obavezali na pomirenje. Čvrsto sam uvjeren da se bolja, sigurnija i prosperitetnija budućnost za građane BiH može graditi samo uz međusobno poštovanje i pomirenje. U svom svojstvu visokog predstavnika, radit ću na tome. Slične situacije u budućnosti treba izbjegavati”.

Iz IGK-a navode da pozicija načelnika općine Srebrenica nikada nije smjela biti dodijeljena negatoru genocida, osobi koja ponižava žrtve genocida, ponižava međunarodno pravo i međunarodne sudove, osobi koja ne priznaje Ujedinjene nacije, osobi koja idejne tvorce i realizatore genocida smatra herojima i dozvoljava paradiranje četničkih formacija gradom u kome ima više žrtava genocida nego stanovnika.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Aerodrom Mostar: Od aprila uspostava redovnih letova za Beograd

Uz sufinansiranje Vlade Švicarske dostupan fond za ulaganje dijaspore u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Sarajevo u prazničnom ruhu dočekuje Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

ZAGREB: ODLAZAK DUBIČANKE MIRSADE TUZOVIĆ r. HATIPOVIĆ

Dijaspora BiH Administrator

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada: Država BiH je izdana od Dodikovih ambasadora

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Bosanska i Kanadska zastava ispred Parlemnta Kanade

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment