Vijesti

IGK: Da, gospodine Greif u Srebrnici je ubijeno preko 8.000 Bošnjaka

Izraelski historičar Gideon Greif optužen za poricanje genocida najavio je da će revidirati kontroverzni izvještaj o ratnim zločinima koji je, kako se navodi u tekstu izraelskog lista https://tinyurl.com/haaretzbosnia napisao u ime nacionalista bosanskih Srba. 
IGK je osudio odluku Vlade entiteta RS o formiranju dvije međunarodne komisije za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu, https://tinyurl.com/igkpost1.  IGK osuđuje i odbacuje formiranje ovih komisija. Formiranjem navedenih komisija entitet RS ne priznaje internacionalni poredak, negira sudski dokazane i utvrđene činjenice, agresivno atakuje na istinu, pravdu, mir i bezbjednost i agresivno dehumanizira žrtve genocida u cilju promijene karaktera vojnog sukoba koji je bio obilježen agresijom i genocidom na BiH i njene građane, posebno Bošnjake. Istovremeno se pokušava internacionalizirati negiranje genocida.
Odmah poslije beogradske anticivilizacijske promocije lažnog izvještaja o Srebrenici IGK je dobio više ozbiljnih prijetnji, https://tinyurl.com/igkpost2.
IGK je poslao i otvoreno pismo Njemačkom saveznom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeier, https://tinyurl.com/igkpost3. U pismu se ističe kako negator genocida u Srebrenici Gideon Greif, koji je na čelu takozvane “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992 do 1995.” koju je formirala entiteta RS, koja ga tako plaća za kampanju negiranja genocida u Srebrenici, zaslužuje osudu, a ne orden za posebne zasluge. 
Poslije snažne kampanje IGK je pozdravio odluku Ureda njemačkog predsjednika o povlačenju odlikovanja za Gideona Greifa, negatora genocida u Srebrenici, https://tinyurl.com/igkpost4 .
IGK podsjeća da Greifov izvještaj tvrdi da je broj od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici netačan. Sadašnje  povlačenje lažnog broja žrtava genocida je posljedica snažne kampanje mnogobrojnih prijatelja istine i pravde o genocidu u Srebrenici širom svijeta, te mnogobrojnih, respektabilnih naučno istraživačkih organizacija i istaknutih pojedinaca koji su se suprostavili Greifovom revizionističkom izvještaju, što je ozbiljno narušilo njegovu reputaciju ali i reputaciji svih članova tako zvane komisije.
Greifova najava dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Njemačka ukinula nagradu za njegovo istraživanje Holokausta zbog njegovog rada u ime entiteta RS.
IGK smatra da Greifov novi izvještaj neće promijeniti percepciju njega kao negatora genocida u Srebrenici sve dok se on ne izvine žrtvama genocida, potpuno puvuće revizionistički izvještaj i povuće se iz tako zvane komisije. IGK konstatuje da se ovim ne mjenja ni revizionistički, antihistorijski i anticivilizacijski karakter takozvane komisije čiji cilj ostaje pokušaj revizije sudskih, historijskih i naučno istraživačkih činjenica o genocidu u Srebrenici u ime promjene karaktera agresije na državu BiH.
Još jednom istićemo fundamentalnu naučno istraživačku, historijsku i sudsku činjenicu da  je genocid u Srebrenici utvrđen presudama međunarodnih sudova: Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Svako poricanje, relativiziranje ili pogrešno tumačenje genocida mora biti osuđeno i sankcionisano.  IGK će nastaviti budno pratiti aktivnosti koje se usmjeravaju protiv istine i pravde, pa samim tim i protiv države  BiH i svaki put će ponovo insistirati na pravdi i istini te alarmirati ključne aktere na globalnom planu. Sigurni smo da ćemo opet imati podršku naših udruženja i istaknutih pojedinaca.


Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Uz sufinansiranje Vlade Švicarske dostupan fond za ulaganje dijaspore u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Prošlo je 30 godina od dolaska bh. građana u Norvešku: Sjećanje na teško vrijeme prilagodbe

Dijaspora BiH Administrator

Manifestacija “Domovino, uz tebe smo”: U Portlandu obilježen Dan državnosti BiH

Dijaspora BiH Administrator

BAD Austrije u Evropskom Parlamentu istako značaj elektronskog glasanja u BiH

Dijaspora BiH Administrator

U SARAJEVU, OD SUTRA, 18. SP DIJASPORE BIH U FUTSALU

Dijaspora BiH Administrator

“5MFBH” poziva vas da se pridružite novoosnovanoj podružnici u Velikoj Britaniji

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment