Naši u tuđini

IF Sarajevo ‘84 – zimska bajka u Skandinaviji koja traje 24 godine

Ideja “velike četvorice” o osnivanju Udruženja ubrzo se pokazala ispravnom jer nakon osnivanja i svojih prvih koraka, škola skijanja postade brzo popularna i van granica Norveške

I, eto, nekako se priče nastavljaju iako su bile pokidane posljednjim ratom u Bosni i Hercegovini. Ljudi se razasuše po “bijelom svijetu”, praznih ruku, ali sa bogatim sjećanjima i doživljajima dođoše u nepoznata, često i “pusta” mjesta. Tako i naši akteri u narednom prilogu, ali oni pokazaše onu našu vrlinu i bosansku visprenost, kada se brzo prilagodiše novonastaloj situaciji i to ponajviše zahvaljujući svojim bogatim iskustvima i sposobnostima.

Iako su i Norveška i Švedska “surove” nordijske zemlje sa dugom zimom i tminom, te vrlo depresivne i za same starosjedioce, to naši Bosanci brzo okrenuše na zabavu, radost, druženje i veselje.

image
IF Sarajevo ‘84

Kao što to nekada radiše neki od ove “četvorice velikih” (da ne imenujem koji), kada svoj rad i iskustva stjecaše u skijaškom klubu “Starčevica” u Banjoj Luci. Kako tada i tamo radiše organizovane izlete i škole skijanja na Vlašiću, učiniše to dostupnim i onima prije i ovim sada, novim ljubiteljima zimskih sporova u Norveškoj i Švedskoj.

Sve je počelo još davne 1997, kada je prof. Enver Kučuković, gostujući u Bosanskoj ljetnoj školi u Norveškoj, sproveo anketu među učesnicima: “Da li bi željeli da se obučavate u školama skijanja?”. Naišao je na veoma pozitivan odjek među Bosancima i Hercegovcima pa ga je to navelo da realizuje 2000. godine kada se osniva škola skijanja u Reni (Norveška).

image
Škola skijanja, Božić 2023. godine, završna ceremonija/Adnan Kadribašić

Njeni osnivači bjaše tada ona “četvorica velikih” s početaka: Enver Kučukovič – Tender, rahmetli Mujo Filipović, Irfan Rizvanović i Sejo – Fuad Kovačević, te tako nastade Udruženje “IF Sarajevo 84”. Njihova ideja se ubrzo pokazala ispravnom jer nakon osnivanja i svojih prvih koraka, škola skijanja postade brzo popularna i van granica Norveške, te je počela da okuplja Bosance i Hercegovce iz cijele Skandinavije pa i šire.

– Osim njih ubrzo smo dobili i redovne članove i naše iz Njemačke, Engleske, Kanade, a također i iz domovine Bosne i Hercegovine. Osim škole skijanja udruženje “IF Sarajevo 84” sprovodi i druge aktivnosti koje podstiču druženje omladine, djece kao i ostalih članova, a sve u svrhu očuvanja naše bosanskohercegovačke kulture. Važno je napomenuti da se škola odvija na bosanskom jeziku kako bi se i na ovaj način njegovala naša kultura i veza sa maticom BiH, kaže Ines Bahtijaragić, predsjednica Udruženja, koja živi u Norveškoj.

image
nstruktori: Enver Rizvanović, Aladin Mešić (Vučko), Dario Vuralić, Enisa Hogić, Amir Fatkić, Isak Mešić, Adnan Kadribašić, Mak Kadribašić, Mensud Bahtijaragić, Alem Bašić, Mirsad Hogić, Irfan Rizvanović, Sara Bahtijaragić, Sanjin Džafić/Mersad Rizbanović
image
Djeca na skijanju/Miralem Pervizović

Udruženje “IF Sarajevo 84” tako je od samog početka okupilo brojne ljubitelje zimskih sportova i drugih sportskih i kulturnih aktivnosti. Svoje primarne ciljeve ono realizira kroz organizovanje susreta škola skijanja, a to se odvija u toku božićnih i uskršnjih praznika u Skandinaviji, jer tada osnovci i srednjoškolci imaju raspust pa kada je omladina “slobodna” tada se mogu na najbolji način ostvarivati zacrtane aktivnosti.

– U ovim intervalima moguće je da se posvetimo našim primarnim ciljevima njegovanja i unapređivanja maternjeg jezika, kulture i tradicije. Ovo se prvenstveno odnosi na djecu i omladinu nastanjenu na području sjeverne Evrope, a porijeklom su iz Bosne i Hercegovine. Naziv i logotipi udruženja su osmišljeni kao uspomena na jedan nadasve veliki događaj za Sarajevo i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, na uspomenu na Olimpijske igre održane u Sarajevu, davne 1984. godine, a eto baš ove godine navršava se i jubilej 40. godina ZOI ‘84, kaže Bahtijaragić, i dodaje:

image
Pauza za užinu/Adnan Kadribašić

– Na posljednjoj realizovanoj školi skijanja, održanoj u decembru 2023. u Stötenu (Sälen – Švedska), udruženje je uspješno organizovalo sedmodnevnu školu skijanja za oko 150 učesnika, od kojih je 120 djece u dobi od 5 do 16 godina te 30-ak odraslih osoba. Ukupno je bilo oko 350 članova našeg udruženja. Mi smo bili prinuđeni da ograničimo broj učesnika jer je prijavljenih bilo mnogo više, ali kako bi mogli sprovesti u djelo sve zamišljene aktivitete, nažalost mnogi zainteresovani nisu mogli da dobiju mogućnost učestvovanja, zaključila je Ines Bahtijaragić.

Škola okuplja veliki broj instruktora skijanja, njih oko 20-ak, koji su neophodni za njen kvalitetan rad i organizaciju. Među njima se nalaze entuzijasti iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine.

image
Djeca na skijanju/Miralem Pervizović

– S obzirom na to da je ovo udruženje otvoreno za “sve ljude dobre volje” tako se među nama nalazi i jedan Zagrepčanin koji živi i radi u Švedskoj. Naši instruktori svoje vještine u ovom sportu velikodušno dijele sa našim učenicima. Njihov doprinos školi skijanja je na volonterskoj osnovi i nezaobilazna je karika u organizaciji primarne aktivnosti škole skijanja. Uz njih na stazama uvijek radi i određeni broj aspiranata, nerijetko nekadašnjih polaznika iste škole skijanja, spremajući se da zadatke instruktora u budućnosti sami preuzmu. Pohvale od strane učesnika škole ne izostaju, uz zahvalnost na organizaciji, za sve lijepe uspomene ostvarene u našoj zimskoj bajci. Sve ovo motiviše i nadahnjuje rukovodstvo udruženja da sa istim velikim entuzijazmom, ljubavlju i voljom, planiraju, rade i organizuju, školu skijanja. Jednostavno rečeno, samo oni koji su bili sa nama mogu da osjete tu magiju, u toj bajkovitoj sedmici na planini. Također znam da se osjećaj umora brzo pretvori u zadovoljstvo i veliki ponos i da se ni sa čim ne može mjeriti. Sve to nama daje motivaciju, želju i volju da nastavimo upravo tim istim, velikim stopama, kojima smo počeli davne 2000. kada krenuše osnivači našeg “IF Sarajevo ‘84”, kaže Amer Spahić, koordinator instruktora.

image
Autor teksta sa sinovima Ensarom i Enisom na Vlašiću/Privatni album
image
Enis i Ensar Pervizović na Vlašiću, januara 1991. godine/Miralem Pervizović

Tako ova “mala zimska bajka” kako je zovu odmilja, organizuje se svake godine i do sada ju je pohađalo nekoliko hiljada učenika, prvenstveno djece u dobi od 5 do 16 godina, ali i znatan broj odraslih učesnika.

Uz školu skijanja i u toku iste udruženje organizuje brojne aktivnosti koje su usmjerene na razvijanje veza među učesnicima kao i sklapanje novih prijateljstava, unapređenju maternjeg jezika, širenju kulture i tradicija. Tako su organizovane dvije zabavne večeri sa programom i tombolom, veče kuglanja, kreativna radionica i podjela novogodišnjih paketića, podjela medalja i diploma za najmlađe članove koje obavlja maskota Vučko. Uz svakodnevnu školu skijanja i druženja, organizuje se i nezaobilazna užina na stazi. Naravno da je ovo veoma popularno i opšteprihvaćeno kod najmlađih. Ne možemo a da ne spomenemo da mnoge zamišljene aktivnosti ne bi mogle biti sprovedene u djelo bez samih članova koji se dobrovoljno prijave da pomognu i olakšaju rad.

image
Aris, Miralemov unuk/Miralem Pervizović
image
Aleya, Miralemova unuka/Miralem Pervizović

Na posljednjoj sjednici udruženja za dopredsjednika je izabran Sarajlija Adnan Kadribašić iz Västra Frölunda kod Göteborga, tako da će njegova iskustva sa sarajevskih olimpijskih planina doprinijeti još većem zamahu u radu.

O smještajnim kapacitetima na prethodnim susretima i o narednom, Adnan Kadribašić kaže:

– Klub uobičava u toku ovih susreta raspolagati sa 80 do 100 stanova u kojima se nalazi od četiri do šest osoba. Našim članovima na usluzi su i ostali kapaciteti koje posjeduje ovo mjesto (Stöten – Sälen u Švedskoj), koji uključuju veće te manje vikendice i stanove.

image
Dodjela paketića/Haris Bahtijaragić

Tako duh Bosne, bosanskih planina Vlašića, Jahorine, Igmana, Bjelašnice… i spoznaje da smo bili uspješni organizatori ZOI ‘84 u Sarajevu traje i trajaće sigurno i dalje i na ovim sjevernim meridijanima Skandinavije, dok je kluba “IF Sarajevo ‘84”, njihovih članova i zaljubljenika u zimske sportove i druženja. I ova lijepa zimska bajka se nastavlja i traje…

kola skijanja IF Sarajevo ‘84/Miralem Pervizović

MIRALEM PERVIZOVIĆ/ Moja BiH

Related posts

Kako danas žive Bosanci i Hercegovci u Beču?

Dijaspora BiH Administrator

MEHMED EĆO DECENIJE POSVEĆENE OBRAZOVANJU I PROSVETITELJSTVU

Dijaspora BiH Administrator

Proslava kulturnih različitosti u Australiji: Đemila Talić Gabriel govorila kako se obilježavaju praznici u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Životna priča šefa kuhinje u jednom od najprestižnijih restorana u UAE: Od Sokoca do Dubaija

Dijaspora BiH Administrator

Švicarska: Doktor Arhitekture Haris Piplaš svijet čini boljim mjestom za življenje

Dijaspora BiH Administrator

U kasarni JNA u Bijeljini bio planiran “za odstrel”, u Engleskoj nagrađen titulom počasnog magistra Univerziteta Derby

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment