Naš prijedlog Vijesti

Građanska inicijativa „KLUB 100-PLUS“: Javni poziv svim bh. institucijama, organizacijama i patriotima

“Ne pitajte šta vaša Bosna i Hercegovina može učiniti za vas – pitajte šta vi možete učiniti za vašu Bosnu i Hercegovinu.”

Državni, ustavni i pravni poredak Bosne i Hercegovine ozbiljno je ugrožen.Suverenitet, teritorijalni integritet, politička nezavisnost, međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine ozbiljno je doveden u pitanje. Mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini najugroženiji su od završetka agresije, genocida i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.  

Bosna i Hercegovina je Dejtonskim mirovnim sporazumom, radi zaustavljanja agresije, dobila entitet za kojeg je Međunarodni sud pravde u Haagu utvrdio da je počinio genocid nad Bošnjacima. Bosna i Hercegovina nije integrisana u Evropsku Uniju i Sjevernoatlantski savez zato što se ne može dogovoriti s politikom, koja je planirala i izvela agresiju i genocid.  

Međunarodna zajednica nema zajednički plan i strategiju za odbranu i jačanje bosanskohercegovačke države jer još ne postoji bosanskohercegovačka koalicija koja bi ponudila najbitnijim subjektima međunarodne zajednice strategiju očuvanja i jačanja bosanskohercegovačke države. Verbalni odgovor na sve snažnije rasturanje bosanskohercegovačke države nije dovoljan. Država se mora zaštiti mnogo konkretnije.Sadašnja sigurnosna prijetnja državi Bosni i Hercegovini i sigurnosni izazov traže konkretan sigurnosni odgovor. 

Pozivamo sve Bosance i Hercegovce koji vole svoju jednu i jedinu domovinu i koji se ponose njenom hiljadugodišnjom tradicijom da se okupe oko imena Bosna i Hercegovina koje simbolizuje državu sjajnog ljudskog umijeća, sklada i ljepote. Ma gdje bili, svjedočimo Bosnu i Hercegovinu kao državu, teritoriju, zemlju, kao uzvišeno mjesto zajedničke sudbine bosanskohercegovačkih ljudi, žena i djece. Tako se brani domovina.

ražimo od bosanskohercegovačkog političkog, akademskog i kulturnog establišmenta odlučnost, jedinstvo i ozbiljnost u odbrani i jačanju države Bosne i Hercegovine. Narod vas je izabrao da čuvate, branite i jačate državu Bosnu i Hercegovinu. Dužnost vam je ponuditi strategiju odbrane države. Tražimo od probosanskohercegovačke dijaspore i posebno od probosanskohercegovačke diplomatije da informišu vlade država u kojima se trenutno nalaze o strašnim napadima na državu i zatraže hitnu akciju za zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti i političkog subjektiviteta države Bosne i Hercegovine. U toj akciji primarno mjesto treba imati lobiranje za hitni prijem države Bosne i Hercegovine u Sjevernoatlantski savez i Evropsku Uniju.

U Bosni i Hercegovini međunarodna zajednica je izgubila sebe. Ista ta zajednica koja je u agresiji izdala Bosnu i Hercegovinu i svojom neaktivnošću dozvolila genocid sada, u teškim trenucima bosanskohercegovačke državne egzistencije, ima historijsku dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprotstavi teškim napadima i negiranju države Bosne i Hercegovine suprotstavljanjem antibosanskim udruženim pokretima koji sve više jačaju.

S, poštovanjem, 

Građanska inicijativa „KLUB 100-PLUS“

Građansku inicijativu “KLUB 100 – PLUS” za sada čini 131 građanin i prijatelji Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja i otvorena je za sve koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom.

Related posts

Venesa i Tarik Dugalić, Mirsad Ramić i Mili Selimović izložbom obilježili tri decenije od dolaska bh. prognanika u Norvešku

Dijaspora BiH Administrator

Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS”: Pozivamo vas da podržite Principe za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Oprez: Sve više prevara vezanih za posao u Njemačkoj

BHAAAS predstavila edukativnu platformu “Znanjem do zdravlja”, djelo domaćih stručnjakinja iz dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

Uz sufinansiranje Vlade Švicarske dostupan fond za ulaganje dijaspore u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Sydney: Na skupštini Bosanske etničke škole povjerenje opet dobio novi-stari školski odbor

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment