Naš prijedlog Regija

EEAS: Balkanski talenti

Evropska služba za vanjske poslove /EEAS/, koja je institucionalni organ EU, pod skrbništvom visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i politiku sigurnosti, pozvala je šest oblasnih, mladih djelatnika u Pariz, na poseban skup. Sa sjedištem u Brusselsu, na trgu Roberta Schumana, preko puta Evropske komisije i nedaleko od Vijeća Evrope, kreirana je zahvaljujući Lisabonskom ugovoru s kraja 2009. godine i postala punomoćna početkom sljedeće, 2010. godine. Dvadeset i sedmi član ovog ugovora predviđa da se visoki predstavnik za trajanja mandata, osloni na evropsku službu vanjskih poslova i djeluje zajedno sa diplomatijama članica EU, pošto su clanovi funkcioneri brojnih službi Vijeća i Komisije, ali i osoblje mnoštva nacionalnih i diplomatskih delegacija.

EEAS, na čijem je čelu Josep Borell pozvala je sest mladih balkanskih djelatnika koji dijele zajedničke starokontinentalne vrijednosti i stavove i volju za napretkom, na konferenciju u Pariz, 10. ovog mjeseca. Učestvovat će na skupu u okviru kampanje Europeans making a difference, kojom upravlja Task Force Balkana, oformljena 2017. godine, radi promocije pozitivne slike Balkana i razmjene s UE. Prema riječima Sanje Marinković koja organizira ovogodišnju kampanju: –Ideja je nastala iz potrebe da se oblast pominje na drugačiji način, izvan vec utvrđenih, negativnih stereotipa i politickih nesuglasica, često jedine prizme gledišta i pominjanja!

Godina Mladih

Ovogodisnji susreti su fokusirani na mlade, pa su svi predstavili videozapise iz Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Posebno što je 2022, Godina Mladih! Odabrano društvo čine Beograđanka Nevena Ivanović, na čelu modnog brenda Neo Design, Artes Ferruni, rediteljica, poznata kao vrsna autorica brojnih storitelinga, crnogorska atletičarka Marija Vuković, te kosovski pisac i novinar Arber Selmani. Privilegiranu grupu čine i makedonska sineastica Dina Duma koja u Parizu priprema prvo igrano, dugometražno ostvarenje Sisterhood, sarajevski street umjetnik Benjamin Čengić, osnivač galerije Manifesto. Čengić je slavan po spiralnom cvijeću koje slika po zidovima zgrada, da bi sakrio još uvijek vidljive tragove bratoubilačkog rata i opsade Sarajeva, iz 90-tih godina prošlog stoljeća.

Džana Mujadžić 

Related posts

Armin Hodžić: Očekujemo da u Saboru imamo barem jednog bošnjačkog zastupnika

Dijaspora BiH Administrator

Bosanskohercegovačka dijaspora za božićne i novogodišnje praznike ostavi stotine miliona KM u domovini

Dijaspora BiH Administrator

Ticino: Izvedena predstava “Učionica”

Dijaspora BiH Administrator

Svjetska turneja “Deset u pola”: “Radi se o toploj, ljudskoj priči, o prijateljstvu ali i o Sarajevu

Dijaspora BiH Administrator

ALEKSANDAR RADOMAN – POSVEĆENOST NAUCI I CRNOJ GORI

Dijaspora BiH Administrator

IMBiH: Upoznajte Bosance koji su izgradili karijere u SAD-u, a sada pomažu razvoju domovine

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment