Vijesti

Doznake iz inostranstva od naše dijaspore ne posustaju

Nakon što je kriza uzrokovana pandemijom uzrokovala pad u novčanim doznakama koje bh. dijaspora šalje u domovinu, prema posljednjim podacima evidentno je da su cifre ponovo u porastu.

Na osnovu podataka Centralne Banke Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu 2023. godine iznos ukupnih tekućih transfera je iznosio 1,116 milijardi KM. Usporedbe radi, taj iznos je za prvi kvartal 2021. godine bio 1.044,00 miliona KM, a za prvi kvartal 2021. godine 961,88 miliona KM.

Kada je riječ o personalnim transferima odnosno novčanim doznaka iz inostranstva, za prvi kvartal 2023. godine uplaćeno je 793,58 miliona KM. Prošle godine u istom kvartalu je uplaćeno 742,18 miliona KM, a 2021. godine 650,77 miliona KM.

Ukoliko se trend nastavi i u ostatku godine, evidentno je da će biti oboren dosadašnji rekord, te da će ukupan iznos tekućih transfera ići preko pet milijardi KM.

Prošle godine uplaćeno je ukupno 4,954 milijardi KM, 2021. godine 4,356 milijardi KM, a u panedmijskoj 2020. godini 3,87 milijardi KM.

Podaci Centralne banke BiH

Podaci Centralne banke BiH

Godinu dana ranije taj iznos je bio 4.291 milijarde KM, 2018. godine 4.124 milijarde KM, a 2017. godine 3,87 milijardi KM.

Iz ovih podataka je očito da postoji trend kontinuiranog povećanja obima doznaka koje bh. dijaspora šalje prema BiH, a činjenica je da doznake dijaspore i dalje popravljaju socijalnu sliku, te doprinose očuvanju stabilnosti domaće ekonomije.

Novčane doznake i ostali lični transferi naše dijaspore čine oko osam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH i po tome je naša zemlja na vrhu ljestvice zemalja Evrope.

Doznake iz inostranstva od naše dijaspore najviše stižu iz zemalja zapadne Evrope, poput Njemačke, zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i nešto manje iz Australije.

DIJASPORABIH

Related posts

Manchester: Podrška očuvanju mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini

Dijaspora BiH Administrator

Poslovni forum zeničke dijaspore: Stručnjaci iz BiH i dijaspore na jednom mjestu

Dijaspora BiH Administrator

BADEU peticija: Podrška putu razvoja građanskog društva u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Institut za istraživanje genocida Kanada, pisao rektoru Univerziteta u Beču: Vaš profesor negira genocid u Srebrenici

Dijaspora BiH Administrator

Predstavnici probosanskog bloka u RS-u u Švedskoj predstavili projekt “Pokret za domovinu”

Dijaspora BiH Administrator

Aerodrom Banjaluka prestigao tuzlanski po broju putnika

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment