Vijesti

Dan državnosti BiH proslavljen i u Beču

U glavnom austrijskom gradu Beču je povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine i povodom Dana Sandžaka proteklog vikenda održana je kulturno zabavna manifestacija,  a organizatori manifestacije bili su Bošnjačka nacionalna fondacija i kulturno umjetničko društvo «Sebilj» iz Beča potpomognuti bošnjačkim džematima u Beču. Na samom početku programa intonirana je himna BiH uz izvedbu violiniste Jakuba Hurema koju su prisutni u prepunoj sali pozdravili gromoglasnim aplauzom. Predsjednik fondacije Muamer Džanković pozdravio je sve prisutne te upoznao ih sa ovim značajnim datumima.

O samom značaju ovih izuzetnih datuma govorili su i prof. Nazim Ademović te kolumnista i književnik iz Fojnice Aziz Hurem. Veliku pažnju izazvala je Meliha Halibašić koja je prigodnim recitacijama o Bosni i Sandžaku digla čitavu salu na noge.

O historiji Bosne i Hercegovine, njenom postojanju, previranjima i svim nedaćama koji su pratili Bosnu i Sandžak i njen narod kroz historiju govorila je i prof. dr. Bisera Suljić-Boskailo koja je otkrila i ukazala na iskrivljivanje historije Bosne i Hercegovine od strane mnogih historičara,  a koje je potkrijepljeno u naučnim istraživanjima u knjizi «Putovanje kroz Bosnu 1530 godine» i «Goti u Bosni».

U zabavnom dijelu programa prestavilo se i KUD «Sebilj» koje je izvelo i par koreografija. Na kraju su vrijedne Bošnjakinje bosanskim tradicionalnim jelima počastile sve prisutne, a druženje je nastavljeno skoro do ponoći.

O. Boskailo/ Avaz

Related posts

“5MFBH” poziva vas da se pridružite novoosnovanoj podružnici u Velikoj Britaniji

Dijaspora BiH Administrator

ŠVICARSKA: POSTOJBINO MOJA, RODNA GRUDO,    ZEMLJO NAŠA

Dijaspora BiH Administrator

Salt Lake City: Samostalna izložba Sarajke Mirsade Busuladžić

Dijaspora BiH Administrator

Sydney: Povodom Dana nezavisnosti bh. građani u Australiji pripremili sjajan program

Dijaspora BiH Administrator

Švicarska: Ivan sklopio fiktivni brak za 20.000 franaka – slučaj preuzla viša sudska instanca

Dijaspora BiH Administrator

Švedska: Narednog vikenda tribine nevladine organizacije Pokret „Snaga domovine“ iz BiH

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment