Vijesti

Bošnjaci u Hrvatskoj protestiraju zbog omalovažavanja žrtava Genocida u Srebrenici

Koordinacija županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj uz potporu Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske i Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske poslala je otvoreno pismo u kojem protestiraju i izražavaju veliku zabrinutost, a u isto vrijeme i tugu zbog omalovažavanja žrtava počinjenog Genocida u Srebrenici, te ostalih žrtava ratnih zločina u cijeloj Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani,

ovim putem protestiramo i izražavamo veliku zabrinutost, a u isto vrijeme i tugu poradi omalovažavanja žrtava počinjenog Genocida u Srebrenici, te ostalih žrtava ratnih zločina u cijeloj Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Sramotni potez Dragana Čovića, Marine Pendeš i Lidije Bradare kod glasanja u vezi sa Zakonom o zabrani negiranja Genocida u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i svrstavanje uz one koji ne prihvataju istinu i presude međunarodnih sudova čini ogromnu štetu i Republici Hrvatskoj, jer je očito da Dragan Čović i politika koju on provodi u Bosni i Hercegovini ima bezuvjetnu podršku od strane Vas kao čelnika najvažnijih institucija u Republici Hrvatskoj.

Ništa manju podršku od strane Vas ima i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. I neka ima, to je Vaše pravo, a s kojim se ne slažemo. Ne slažemo se jer bezuvjetno podržavate one koji negiraju Genocid i njegove žrtve, koji omalovažavaju pripadnike drugog naroda, druge etničke i vjerske skupine, te koji na sve načine segregiraju ‘druge’.

Razumijemo da se prije finalnih pregovora i dogovora o budućnosti odnosa unutar Bosne i Hercegovine žele zauzeti što povoljnije pozicije, samim time i ostvariti ambicije koje ima Republika Hrvatska u Bosni i Hercegovini, ali priklanjanje negatorima Genocida i onima koji veličaju ratne zločince nije dobro i dalekosežno će napraviti nepopravljivu štetu svima.

Pristup i tumačenje počinjenog Genocida u Srebrenici kao ‘nekog genocida’ koji je drugačiji od genocida koji su počinjeni nad drugim narodima je apsolutno pogrešan. U Srebrenici nije bio jedan događaj nego je događaj koji je trajao od 1992. godine, a kulminirao je u prvoj polovici jula 1995. godine kad je počinjen strašni zločin koji je presuđen kao genocid. Postavljamo pitanje, je li trebalo pobiti još ljudi u više događaja pa da definicija i poimanje genocida bude potvrđena? Jasno je po međunarodnom pravu šta je genocid i tu nema dvojbe. Nije nam namjera polemizirati nego ukazati da se (želimo misliti) nespretnim i nesretnim formulacijama vrijeđaju osjećaji preživjelih Srebreničana i drugih koji su doživjeli i preživjeli strahote rata i/ili izgubili svoje najdraže. Poznato Vam je da su ubijene hiljade djece i maloljetnika, da je strijeljano samo na jednom mjestu preko hiljadu ljudi. Strijeljanja su rađena na smjene jer se oni što pucaju umore. Strašno je to i nezamislivo normalnom čovjeku. Neki kojima se priključio i Dragan Čović, studenskim domovima daju imena ratnih zločinaca, dodjeljuju odlikovanja u prisustvu istoga Čovića generalu koji je činio zločine i po Hrvatskoj itd. Možda je to Vama u redu, ali nama koji smo osjetili šta je to nepravda, šta je to rat i smrt nikako nije.

Nedopustivo je da se 2021. godine negiraju i umanjuju zločini za koje postoje pravomoćne presude pa se i samim time počinitelji proglašavaju herojima.

Ohrabruje nas reakcija građana Republike Hrvatske koji su pokazali da o tim bitnim civilizacijskim pitanjima imaju krajnje pozitivan stav i da daju podršku, puno razumijevanje i suosjećanje sa žrtvama. Pozivamo sve da budu odgovorni jer je pitanje šta ostavljamo iza sebe svojoj djeci, svojoj zajednici, svojoj državi i narodu. Ništa nije vrijedno jednog ljudskog života

Poznato Vam je da je Hrvatski sabor još 2005. godine donio Izjavu o Srebrenici, a 2009. godine proglasio 11. juli Danom sjećanja na Srebrenicu, te se svake godine u Hrvatskom saboru komemorira za žrtve Genocida. U Hrvatskom saboru su bili gosti i preživjeli Srebreničani koji su svjedočili o Genocidu. Da li su još uvijek dobrodošli? Što da im sada kažemo”, stoji u otvorenom pismu.

Related posts

6. Sajam bosanskohercegovačke knjige u Švedskoj: Nagrada Meho Baraković za 2023. dodijeljena Midhatu Ajanoviću Ajanu

Dijaspora BiH Administrator

Kanada: Još jedna kanadska pobjeda protiv negatora genocida u Srebrenici! 

Dijaspora BiH Administrator

Državljanstva BiH se od 1996. odreklo 93.317 osoba

Dijaspora BiH Administrator

BiHUnited nova platforma za umrežavanja bh. dijaspore

Dijaspora BiH Administrator

Aerodrom Banjaluka prestigao tuzlanski po broju putnika

Dijaspora BiH Administrator

Deportovan iz SAD-a: Trišić osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina u Bratuncu

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment