Vijesti

“Bosnie, mon Amour”: Okupili se intelektualci i umjetnici iz BiH, koji žive i rade u Francuskoj

U Parizu je 27. Januara 2023 u 16h00 u Gradskoj općini Pariz 7 okruga u organizaciji BiH Asocijacije 5MFBiH održana kulturna večer pod nazivom Bosnie, mon Amour.

Okupiti intelektualce i umjetnike iz BiH, koji žive i rade u Francuskoj na jednom mjestu, je bila osnovna ideja organizatora večeri.

Dogadjaj je bio svojevrsna manifestacija sinergije stvaralaštva vizuelnog, pisanog i miltimedijanog izraza umjetnika iz BiH i njihovih francuskih i evropskih kolega.

Program je vodio Mirza Halilović, BiH glumac sa adresom u Parizu. Nakon što je pozdravio prisutne, Mirza Halilović je pozvao gdina. Edu Šabanagića, osnivača i predsjednika Asocijacije 5MFBiH da se obrati gostima i zvanicama.

U svom nadahnutom i emotivnom govoru, gdin. Šabanagić je ukazao na važnost i značaj izgradnje i jacanja veza izmedju gradjana BiH kroz njegovanje ovog vida susreta podcrtavsi i veliki značaj koristenja dostignuća moderne tehnologije i mogućnosti umrezavanja svih Bosanaca i Hercegovaca i svih iskrenih prijatelja BiH iz cijelog svijeta, kreiranjem zajedničke Web- platforme Asocijacije, koja bi potakla, olakšala i optimizirala njihovo okupljanje na jednom mjestu i tako doprinijela stvaranju novih a i jačanju već postojećih medjusobnih veza te brzoj i efikasnijoj razmjeni informacija, ideja i inicijativa.

Mi želimo stvoriti i njegovati pozitivnu sliku o BiH u zemlji i u cijelom svijetu, rekao je gdin. Šabanagić, izrazivši zadovoljstvo zbog izvanrednog odziva gostiju. Zahvalio se i ispričao i svima onima koji, nažalost, nisu mogli prisustvovati večeri isključivo zbog ograničenog broja mjesta i kapaciteta kojeg pruža zgrada Općine Paris 7 arondismana.

U nastavku, prisutnima se obratila gdja. Gaude, dogradonačelnica općine 7. arondismana – Pariz, jedne od najeminentnijih pariških općina. gdja. Gaude je pozdravila inicijativu istaknivši važnost povezivanja (umrežavanja) BiH zajednice, ne samo u Francuskoj nego i na širem, evropskom i svjetskom planu.

Gdin. Faruk Hadzibegić, selektor nogometne (fudbalske) reprezentacije BiH , koji je ujedno i Prvi Počasni Ambasador Asocijacije 5MFBiH, naglasio je važnost podrške koju Asocijacija želi da pruži u razvoju sporta u BiH, naročito mladim spotistima i sportistkinjama koji danas, na žalost nemaju potrebnih uslova za razvoj a često ni mogućnosti učestvovanja na velikim medjunarodnim takmičenjima.Umrezavanjem i povezivanjem svih BiH gradjana kroz rad i članstvo u Asocijaciji 5MFBiH, prilika su da se pomogne nasim mladim ljudima te da se i za njih u svijetu čuje.

Pozdrave prisutnima u ime ambasade BiH u Francuskoj uputio je i gdin. Muaz Dedajić, savjetnik u Ambasadi.

O okviru programa kulturne večeri Bosnie, mon Amour, otvorena je izložba BiH umjetnika koji žive i rade u Francuskoj pot nazivom “PariŽiens”. Organizator izložbe, umjetnik i galerist, Pierre Courtin, uz pomoć Asocijace 5MFBiH, okupio je umjetnike i njihove radovi.

Izloženi su radovi sljedećih umjetnika: Milomira Kovacevića Strasnog – fotografije, Mirze Morića – skulpture, Damira Radovića- umj.Instalacije, Ibre Hasanovića – video uradci

i Nedzada Ajkića- grafike.

Gdin. Milan Kusmuk, je govorio prisutnima o Radu Fondacije “BiH-Futures Foundation”, rekavši da je osnovni cilj Fondacije rad na poboljsanju veza izmedju samih BiH studenata i kvaliteti njihovog obrazovanja, ma gdje oni bili pomaganju na poboljšanju njihovog obrazovanja i njihove konkurentnosti u Evropi i šire.

Mirza Halilović je vodio i panel-diskusiju na temu : Status i položaj BiH umjetnika u zemlji i u svijetu. U diskusiji su učestvovali Violeta Smailović-Huart i Pierre Courtin.

Poseban osvrt je bio i na odnos i različit položaj umjetnika u jugoistocnoj i zapadnoj Evropi. U živoj i zanimljivoj diskusiji učešće su uzeli i neki od pozvanih gostiju.

U muzičkom dijelu programa predstavila nam se violinistica Violeta Smailović-Huart uz klavirsku pratnju japanske pijanistice Kanae Endo te duo Merita (glas) i Hector Morić (gitara).

Potrebno je spomenuti da su dogadjaju prisustvovali mnogi predstavnici ambasada, kulturnih instituta i centra u Francuskoj, poslovnih ljudi, studenata i gostiju pristiglih čak i iz drugih evropskih gradova.

Degustacijom BiH proizvoda Vina Vinarije “Povratak” iz Žepča i Livanjskog sira Mljekare – Livno te kušanjem francuskog šampanjca i vina francuske vinarije ” Le Domaine du Cassard” te uručivanjem prigodnih poklona švicarske kompanije “Skincode”  učesnicima programa, završio je zvanični dio Večeri ” Bosnie, mon Amour” u prostorima Općine 7.arondismana – Pariz.

Jos jedno veliko hvala na gostoprimstvu gradonačelnici Općine gdji. Rachidi Dati, dogradonačelnici gdji. Josiene Gaude, svim uposlenim i saradnicima.

Druženje je nastavljeno u restoranu “Bombona” vlasnika Nijaza i Marie Softić.

Medijski pokrovitelj susreta je bila Bosanskohercegovačka radio-televizija (BHRT) i sponzor karitativna fondacija La Terra Nostra iz Švicarske.

Asocijacija 5MFBiH ovm putem se toplo zahvaljuje timu koji je u zadnjih 6 mjeseci nesebično i predano radio na organizaciji ovog kulturnog dogadjaja.

5MFBiH

Related posts

Sutra u Stuttgartu: Skup podrške Bosni i Hercegovini

Dijaspora BiH Administrator

London: Mirovni protest u znak podrške Bosni i Hercegovini zakazan za 10. januar

Dijaspora BiH Administrator

Istina o genocidu u Srebrenici je pobjedila u kanadskoj pokrajini Alberti!

Dijaspora BiH Administrator

BADEU peticija: Podrška putu razvoja građanskog društva u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Uz sufinansiranje Vlade Švicarske dostupan fond za ulaganje dijaspore u BiH

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Kanadska pokrajina Alberta priznala genocid u Srebrenici

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment