Regija

Borut Pahor: Podržavam ubrzani pristup Ukrajine i BiH u EU

Tek izabrani predsjednik Slovenije, Borut Pahor se svesrdno zalaže da EU, napokon, promijeni stav prema BiH i dodijeli joj status kandidatkinje za članstvo! Pahor je u Sarajevu, na otvorenju poslovne konferencije, podvukao kako je očiglednoa neophodnost političke stabilnosti zemlje, pošto uvjetuje njezin društveni a, posebno, ekonomski razvoj.
Slovenski predsjednik smatra bugarsko neslaganje za primanje Sjeverne Makedonije u EU uzrokom nemira koji prelaze i u Albaniju, pošto odnosi Srbije i Kosova ne miču s “mrtve tačke”! Nije zaboravio istaknuti komplicirane, unutrašnje nesuglasice u BiH. Borut Pahor je ubijeđen da je za BiH najhitnije i najbitnije izaći iz zastoja jer EU već dvije godine uvjetuje kandidaturu sa 14 prioriteta koji se moraju, najprije, riješiti.
Novoizabrani slovenski predsjednik je kategoričan u tvrdnji kako nametnuti zastoj našoj zemlji treba zamijeniti političkom voljom o postojanju evropske perspektive.Neophodno je olakšati i ublažiti kriterije pa će se lakše riješiti veoma spora i zastarjela integracijska procedura koja prouzrokuje nacionalizme i primjedbe o neprihvatljivim promjenama oblasnih granica. Rekao je da je evropsko proširenje glavno pitanje u ovom, nezahvalnom dobu, neopravdanog, ruskog napada na Ukrajinu.

  • Podržavam ubrzani pristup Ukrajine, a želim i hitni pristup BiH – izjavio je Pahor, podvukavši kako je prijeko potrebno upotrijebiti međunarodne aktuelnosti, za pomoć BiH. Omogućavanje kandidature je važno ne samo za nju, nego i za cjelokupni Balkanski poluotok!
  • Ne znam da li je izvodivo i koliko će biti komplikovano postizanje konsenzusa, ali mi ideja proširivanja izgleda kao najproduktivnija.
    Borut Pahor se osvrnuo i na neophodnu podršku Brusselsa, što bi bh. stanovnicima pomoglo ostvariti evropsku perspektivu.

Džana Mujadžić

Related posts

AKADEMIK ZLATKO BULIĆ, NAUČNA MISAO I DJELO

Dijaspora BiH Administrator

Akademik DANU Nikola Belada: Crna Gora je bolesna

Dijaspora BiH Administrator

Hrvatska od 1. januara prelazi na euro, moguće poteškoće sa platnim prometom tokom Nove godine

Dijaspora BiH Administrator

Medžlis Islamske zajednice Bijelo Polje negira špekulacije koje kruže društvenim mrežama

Dijaspora BiH Administrator

Adnan Čirgić, neumorni borac za crnogorski jezik i identitet

Dijaspora BiH Administrator

REGIONALNI VODOVOD CRNOGORSKO PRIMORJE: PROJEKAT KOJI JE PROMIJENIO CRNU GORU

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment