Regija

Borut Pahor: Podržavam ubrzani pristup Ukrajine i BiH u EU

Tek izabrani predsjednik Slovenije, Borut Pahor se svesrdno zalaže da EU, napokon, promijeni stav prema BiH i dodijeli joj status kandidatkinje za članstvo! Pahor je u Sarajevu, na otvorenju poslovne konferencije, podvukao kako je očiglednoa neophodnost političke stabilnosti zemlje, pošto uvjetuje njezin društveni a, posebno, ekonomski razvoj.
Slovenski predsjednik smatra bugarsko neslaganje za primanje Sjeverne Makedonije u EU uzrokom nemira koji prelaze i u Albaniju, pošto odnosi Srbije i Kosova ne miču s “mrtve tačke”! Nije zaboravio istaknuti komplicirane, unutrašnje nesuglasice u BiH. Borut Pahor je ubijeđen da je za BiH najhitnije i najbitnije izaći iz zastoja jer EU već dvije godine uvjetuje kandidaturu sa 14 prioriteta koji se moraju, najprije, riješiti.
Novoizabrani slovenski predsjednik je kategoričan u tvrdnji kako nametnuti zastoj našoj zemlji treba zamijeniti političkom voljom o postojanju evropske perspektive.Neophodno je olakšati i ublažiti kriterije pa će se lakše riješiti veoma spora i zastarjela integracijska procedura koja prouzrokuje nacionalizme i primjedbe o neprihvatljivim promjenama oblasnih granica. Rekao je da je evropsko proširenje glavno pitanje u ovom, nezahvalnom dobu, neopravdanog, ruskog napada na Ukrajinu.

  • Podržavam ubrzani pristup Ukrajine, a želim i hitni pristup BiH – izjavio je Pahor, podvukavši kako je prijeko potrebno upotrijebiti međunarodne aktuelnosti, za pomoć BiH. Omogućavanje kandidature je važno ne samo za nju, nego i za cjelokupni Balkanski poluotok!
  • Ne znam da li je izvodivo i koliko će biti komplikovano postizanje konsenzusa, ali mi ideja proširivanja izgleda kao najproduktivnija.
    Borut Pahor se osvrnuo i na neophodnu podršku Brusselsa, što bi bh. stanovnicima pomoglo ostvariti evropsku perspektivu.

Džana Mujadžić

Related posts

BRANKO-BANJA KALUĐEROVIĆ-HUMANOST ČINI ČOVJEKA ISPUNJENIM

Dijaspora BiH Administrator

Tekst splitskog novinara povodom 30 godina priznanja Hrvatske senzacija na Internetu

Dijaspora BiH Administrator

U susret lokalnim izborima u Cetinju: Građani biraju između osam političkih partija i koalicija

Dijaspora BiH Administrator

 POHLEPA I PUČISTI

Dijaspora BiH Administrator

Nedostatak radne snage: Hrvatska izdala 50% više radnih dozvola nego prošle godine

Dijaspora BiH Administrator

Adnan Čirgić, neumorni borac za crnogorski jezik i identitet

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment