Dijaspora BiH

Bijeli golub ponovo (ne)leti  402: KOOO MIIIII

Piše: Sead Hambiralović

Nedavno je išlo da sam stao sa kolumnama zbog privođenja nove knjige. Odstupiću (i) i zbog  25. marta, 30-te godišnjice štampanja moga zadnjeg prijeratnog lista. A ovo neka bude POD UZGRED BUDI REČENO, kako se ranije zvao serijal.

KAZANBAŠČA: Eh, moj nekadašnji i sadašnji Zvornik, sada pod jedan Kazanbašča da obiđem moje i „nadgledam“ spomenik na prvoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini, a ovdje ukupno je jedanaest!

Ima na filmu sa otvaranja, bilo po naslovnim stranama novina, kada je sve blistalo, a odlazilo u vjetar moje decenijsko da bi spomenik trebalo „održavati“- proradi fontana i bijeli cvijet opet bude bijel?!

Kao obično je s „majstorima“, haman sfušereno sa betonskom „suzom“? Malo se nagela zbog slijeganja. Moglo nekako riješiti, i pridodati još ponešto, ali poziva na dogovor nema (?!)

Zatekao sapanjske vijence, a ovo mjesto nekada je bilo u sastavu zvorničke opštine. Uskoro, kao i svake godine, slijedi odavanje pošte nastradalim Zvorničanima. A evo kako obilježje  sada izgleda, plus „greška“ oko postavljanja nepotrebne betonske staze koja je prošla uz sami spomenik. I nikako da se ispuni obečano i ukloni!

Dolazi se, a pisao kako je jedne godine građanin Suljo Kalabaluković od jeda priupitao je li u redu da auti „uzlaze“ u samo mezarje i kako mu je vozac visokopozicioniranog odgovoreno.

REKLAMA NA NIŠANU: Ostalo je uredno i čisto, jedino se bijeliii opušak na puteljku par metara od spomenika. A s ulaza u mezarje, lijevo bijeliii se i lijep nišan. Udnu, na crnoj podlozi, reklama kamenoresca (?!). Mogu familiji poslati fotos, pa ako smatraju da treba skinuti ili makar premjestiti otpozada.

A oko zastava, ovih i onih (pa i dječijih koje su u okviru projekta GljivaMira predstavljene u nekoliko zemalja, pa i u tuzlanskoj dvorani Mejdan, 1997.) moglo naširoko. Dvije su zastave pored džamije u Beksuji. Tužno pogledati izbijedjele, jednu vjetar zabacio preko šipke i sve uklapa u ovaj jad oko nas. Snimio prije nekoliko godina i bilo stid objaviti, pa neću ni sada na portalu dijaspore, kao ni reklamu na spomenutom nišanu.

Što ti to treba da se toliko „daješ“, savjetuju prijatelji- ima ko će. Više je razloga, a o jednom u naredni petak.

____________                                                                                                    Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 110 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

EDIN EF. PAŠALIĆ: AKO NE BUDE BOSNE, NEĆE BITI NI EVROPE!

Dijaspora BiH Administrator

Sretan 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 362: KOLUMNE, TURIZAM, KNJIGA, FABRIKA I ORAH

Dijaspora BiH Administrator

Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS”: Pozivamo vas da podržite Principe za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Mladi iz dijaspore su zahvaljujući USAID-ovom programu imali priliku odraditi praksu u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Prvi magistar političkih nauka na Univerzitetu u Kelnu ponos Podrinja

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment