Dijaspora BiH

Bijeli golub ponovo (ne)leti  402: KOOO MIIIII

Piše: Sead Hambiralović

Nedavno je išlo da sam stao sa kolumnama zbog privođenja nove knjige. Odstupiću (i) i zbog  25. marta, 30-te godišnjice štampanja moga zadnjeg prijeratnog lista. A ovo neka bude POD UZGRED BUDI REČENO, kako se ranije zvao serijal.

KAZANBAŠČA: Eh, moj nekadašnji i sadašnji Zvornik, sada pod jedan Kazanbašča da obiđem moje i „nadgledam“ spomenik na prvoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini, a ovdje ukupno je jedanaest!

Ima na filmu sa otvaranja, bilo po naslovnim stranama novina, kada je sve blistalo, a odlazilo u vjetar moje decenijsko da bi spomenik trebalo „održavati“- proradi fontana i bijeli cvijet opet bude bijel?!

Kao obično je s „majstorima“, haman sfušereno sa betonskom „suzom“? Malo se nagela zbog slijeganja. Moglo nekako riješiti, i pridodati još ponešto, ali poziva na dogovor nema (?!)

Zatekao sapanjske vijence, a ovo mjesto nekada je bilo u sastavu zvorničke opštine. Uskoro, kao i svake godine, slijedi odavanje pošte nastradalim Zvorničanima. A evo kako obilježje  sada izgleda, plus „greška“ oko postavljanja nepotrebne betonske staze koja je prošla uz sami spomenik. I nikako da se ispuni obečano i ukloni!

Dolazi se, a pisao kako je jedne godine građanin Suljo Kalabaluković od jeda priupitao je li u redu da auti „uzlaze“ u samo mezarje i kako mu je vozac visokopozicioniranog odgovoreno.

REKLAMA NA NIŠANU: Ostalo je uredno i čisto, jedino se bijeliii opušak na puteljku par metara od spomenika. A s ulaza u mezarje, lijevo bijeliii se i lijep nišan. Udnu, na crnoj podlozi, reklama kamenoresca (?!). Mogu familiji poslati fotos, pa ako smatraju da treba skinuti ili makar premjestiti otpozada.

A oko zastava, ovih i onih (pa i dječijih koje su u okviru projekta GljivaMira predstavljene u nekoliko zemalja, pa i u tuzlanskoj dvorani Mejdan, 1997.) moglo naširoko. Dvije su zastave pored džamije u Beksuji. Tužno pogledati izbijedjele, jednu vjetar zabacio preko šipke i sve uklapa u ovaj jad oko nas. Snimio prije nekoliko godina i bilo stid objaviti, pa neću ni sada na portalu dijaspore, kao ni reklamu na spomenutom nišanu.

Što ti to treba da se toliko „daješ“, savjetuju prijatelji- ima ko će. Više je razloga, a o jednom u naredni petak.

____________                                                                                                    Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 110 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

Ambasador Kozarić: Proteklih godina veliki broj bh. državljana, uzeo državljanstvo Austrije

Dijaspora BiH Administrator

Mladi iz dijaspore su zahvaljujući USAID-ovom programu imali priliku odraditi praksu u BiH

Dijaspora BiH Administrator

ORGANIZATORI SKUPA PODRŠKE BiH U STUTTGARTU I NJIHOVE PORUKE/ SARA GLASIĆ: BOSNA IZNAD SVEGA!

Dijaspora BiH Administrator

Vojin Mijatović: Izbori su odsudna bitka za BIH, glasovi iz dijaspore su ključ za opstanak države

Dijaspora BiH Administrator

Božidar Proročić, književnik i publicista: Poštovani građani  BiH, Iskreno želim da vaši političari, nađu snage i mudrosti i uvedu vas u EU

Dijaspora BiH Administrator

U Stuttgartu, na proslavi 11. godišnjice emisije „U tuđoj avliji s Osmanom Džihom“

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment