Vijesti

BiHUnited nova platforma za umrežavanja bh. dijaspore

Profesorica prestižnog Univerziteta Columbia u New Yorku Amra Šabić El-Rayess pokreće platformu za umrežavanje bosanskohercegovačke dijaspore BiHUnited.
Cilj joj je okupiti organizacije i pojedince koji se zalažu za animaciju i harmonizaciju aktivnosti za građansku, multietničku, suverenu, nezavisnu, funkcionalnu, modernu, mirnu, pravnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi građani imati jednaka prava.

BiHUnited je, kako je saopćeno, nezavisna, neprofitna platforma i nije povezana s političkim strankama, niti podržava političke kandidate.

“Bh. dijaspora je u proteklom periodu stasala u ozbiljnu i kompetentnu intelektualnu snagu, koja može i želi konkretno pomoći ekonomskom, akademskom, kulturnom i društvenom razvoju Bosne i Hercegovine, a posljednja dešavanja i napadi na Bosnu i Hercegovinu i na individualna prava svakog njenog građanina i građanke su probudili kako bh. dijasporu, tako i prijatelje Bosne i Hercegovine, koji su se sada ozbiljno angažovali na očuvanju mira, ne samo u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, nego i šire”, istakla je predsjednica BiHUniteda Amra Šabić-El-Rayess.

Kako je istakla, BiHUnited ne zamjenjuje rad drugih organizacija bh. dijaspore, koje marljivo rade širom svijeta, već ima namjeru dodatno ih povezati i potaknuti jaču saradnju među njima i time pretočiti sve individualne napore u jednu kolektivnu, globalnu i pozitivnu silu.

BiHUnited se isključivo bavi, kako je naglašeno, jačanjem kolektivne svijesti i edukacijom članova dijaspore, kao i drugih zajednica da bi se očuvao mir i izgradila prosperitetna Bosna i Hercegovina.

“BiHUnited će raditi na promociji bh. multikulturalnosti, na tom velikom bogatstvu koje proizlazi iz svih naših različitosti te se zalagati za prosperitetnu, nedjeljivu i građansku Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije i etničke mržnje. Jedan od ciljeva organizacije je i edukacija i promocija kulture sjećanja te suprotstavljanje pokušajima negiranja ili umanjenja razmjera zločina i kvalifikacije genocida”, poručili su iz BiHUniteda.

vi članovi bh. dijaspore, koji žele dati svoj doprinos razvoju jače i bolje Bosne i Hercegovine, mogu se priključiti ovoj platformi na zvaničnoj stranici BiHUniteda.

Related posts

Među 29 finalistica: Jedna od favoritkinja za Miss Francuske, ima bosanske korijene

Dijaspora BiH Administrator

Sydney: Povodom Dana nezavisnosti bh. građani u Australiji pripremili sjajan program

Dijaspora BiH Administrator

BAD Austrije u Evropskom Parlamentu istako značaj elektronskog glasanja u BiH

Dijaspora BiH Administrator

Njemački festival pun stvaralaca bh. porijekla: Veliki uspjeh za Falaka, Dimića i Denić

Dijaspora BiH Administrator

Predstavljanje dvojezične knjige: Recept za jedinstvo različitosti

Dijaspora BiH Administrator

Uspješna manekenka i svjetski model, Zagrepčanka Elena Dizdar potiče iz BiH

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment