Film/TV

BH Telecom pokrenuo domaću platformu za produkciju filmskih i  televizijskih programa

BH Telecom, koji je od ljetos započeo novu aktivnost produkcije filmskih i  televizijskih programa, osigurava zahvaljujući platformi BH Conten Lab, snimanja nekoliko tv serija.

Platforma je najznačajnije domaće sredstvo  produciranja audiovizuelnih sadržaja a podržava i bh. kinematografiju, te stvaranje originalnih sadržaja vrhunskog kvaliteta, kojima nastoji privući široku publiku, najprije privlačnim sadržajima koje  će projicirati na Moja TV, kao i ostalim platformama BH Telecoma.

Nakon objave javnog poziva za dostavu scenarija po kojima bi se mogle snimati i producirati tv serije /high end, procedurals i sitcoms/ stiglo je pedesetak prijedloga, među Kojima “Kotlina” Danisa Tanovića i Amre Bakšić-Čamo, kriminalistička drama pod nazivom “Znam kako dišeš”, Jasmile Žbanić, pa sitcom “Na rubu pameti” Adnana Kapetanovića, odmah odabranih za snimanje. Prve dvije će  ostvariti autori scenarija, a  treću će realizirati Elmir Jukić.

Tanović je upravo započeo 45 dnevno snimanje, svoje high end kriminalističke serije, od pet nastavaka. Radi se o istrazi ubistva u sarajevskom, Zemaljskom muzeju BiH, koja dozvoljava i uvid u današnje društvo koje je sačuvalo zastarjele sisteme starog, prijeratnog poretka, u istinskom sudaru s aktuelnim kapitalizmom.

Nekolicina prvih projekata

-Sretan sam što se nanovo ulazi u kulturu. Proces je nedostajao  zemlji jer istovremeno dozvoljava otkrivanje novih nadarenosti i mladih autora. Nastojimo ostvariti seriju svjetskog nivoa. Početak je uspješan pa vjerujem da ćemo do drugog mjeseca sljedeće godine održati tempo i uraditi planirano- istakao je reditelj na press-konferenciji. Prisutnima su se obratili i glavni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman, pa izvršni direktor Muamer Hadžović, producentica Bakšić-Čamo i glavni glumci.

Kompanija BH Telecom  je u okviru Sarajevo film festivala izdvojila 18 miliona KM, za trogodišnji period-objasnio je glavni direktor 

Hadžović je istakao da je platforma u izgradnji ali je urađeno neočekivano mnogo za   ostvarivanje planiranog.

-Sedam ostalih serija će se, zasigurno, snimiti! Ugovori su potpisani što dozvoljava nove projekte, koji bi se trebali ostvariti u periodu od tri godine.

“Kotlina” će početi s prikazivanjem već početkom drugog mjeseca 2022. Godine, a ostale serije poput “Komara”, Gorana Kapetanovića, “Princ iz Eleja” i “Tender” koje će realizovati Srđan Vuletić, ili projekt “Kad sam bio hodža”, za kojeg će scenario i režiju osigurati Ademir Kenović, već su u pripremama.

Džana Mujadžić

Related posts

Vejzović o radosti postojanja

Međunarodi filmski festival u Cannesu: Poseban šarm voditeljice Virginie Efira

Dijaspora BiH Administrator

Cannes kaže ne Putinu!

Dijaspora BiH Administrator

Pedagogija dokumentarca: Iako rođena Zagrepčanka, Beširević je ostala vezana za BiH

Dijaspora BiH Administrator

Snima se dokumentarni film o sarajevskom bendu: Priča o životu Adnana Šarana i grupi “Skroz”

Dijaspora BiH Administrator

U žiriju slijedećeg Berlinalea nalazi se i bh. kasting direktorica Timka Grahić alias Grin

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment