Vijesti

Beč: Štand BiH jedan od najposjećeniji na bazaru Ujedinjenih nacija

Pedeset i četvrti humanitarni bazar Udruženja žena Ujedinjenih nacija (UNBWG), održan je proteklog vikenda u Beču, u najreprezentativnijem austrijskom izložbenom i sajamskom prostoru – Austria Center Vienna. Na ovogodišnjem Bazaru svoja nacionalna dobra predstavilo je trideset i osam, a kulinarske specijalitete trideset i šest zemalja.

Udruženje Business woman of Bosnia and Herzegovina (BWBH) je zajedno sa partnerskim udruženjima i ove godine predstavljalo Bosnu i Hercegovinu, i možemo slobodno reći da je bh štand bio jedan od najposjećeniji na bazaru. Tako su ponovili uspjeh sa prethodnog bazara, gdje je i prema riječima samih organizatora bh štand posjetio enorman broj posjetilaca,  a na njemu su se našli razni proizvodi koji su jedinstven spoj tradicionalnog i modernog.

Cilj Udruženje BWBH jeste podrška malim poduzetnicima u Bosni i Hercegovini, pa u skladu s tim sarađuju sa brojnim udruženjima iz naše domovine. Pored Udruženja poslovnih žena u BiH, ove godine su im se na sajmu pridružili i Udruženje Probudi se iz Istočnog Sarajeva, Udruženje HERBA – zelena dolina i Inner Wheel Club Bijeljina. Ostvarena je i saradnja sa organizacijom NGO I-dijaspora Švicarska, preko kojih su uspjeli dovesti i sjajne bh proizvode rađene od strane neformalne grupe žena Women with key, iz Kladnja! Ovaj značajni humanitarni projekat, čiji izlagači polovinu prihoda ustupaju ženskom fondu UN-a, ostvaren je uz pomoć i podršku velikog broja udruženja i pojedinaca. Posebne zahvale za Udruženje poslovnih žena BiH, ambasadora BiH u Austriji Siniša Bencuna te ambasadorice pri UN, OSCE i drugim medjunarodnim organizacijama Danke Savić. U prijepodnevnom kulturnom programu nastupio je hor Foruma žena „Mimoza“, a BiH je bila zastupljena i u impozantnoj popodnevnoj paradi narodnih nošnji svijeta.

Najtraženiji bh proizvodi bili su pekmez, rakija i daske za serviranje i pripremu hrane brenda “Waga Wood” poduzetnice Jasmine Dizdarević. Pored njih na štandu se se našli i odjevni komadi sa motivima bosanskog ćilima, razne poslastice, proizvodi sa motivima Sarajeva te uvijek popularan čaj Miris Sarajeva i drugi. Okusom i mirisom sviju su osvojili i sjajni probrani proizvodi poput bosanskog lokuma, suhog mesa, džema od šipka, sponzorirani od strane poznate kompanije Brajlović Austrija, te pekmezi od jabuke i tinktura od srijemoša za imunitet. Neizostavni na našem štandu su kao i uvijek sjajni prirodni kozmetički proizvodi poput melema i tonika za lice sa smiljem, balzami za usne sa vanilijom i safranom, melemi za smirivanje i regeneraciju koze, ali i sapuni rađeni isključivo od prirodnih sastojaka sto ih čini zdravijim i kvalitetnijim za kožu. Svi proizvodi su predstavljeni u maloj limitiranoj količini, ali je ovo svakako bio odličan marketing za sve poduzetnike i podstrek za širenje prodaje na međunarodno tržište.

Iz Udruženja istiću da će i u budućnosti nastaviti naporno raditi na tome da proizvodi bh poduzetnica i poduzetnika ili onih koji su porjeklom iz BiH a žive i rade u Austriji budu predstavljeni na ovom i sličnim bazarima, te generalno sprovoditi aktivnosti sličnog tipa sa ciljem promoviranja njihovih članica. Stoga pozivaju sve zainteresovane žene i poduzetnice da im se pridruže i iskoriste pogodnosti koje nude za svoje članice.

Izvor: ŠTAND BiH NAJPOSJEĆENIJI NA BAZARU UJEDINJENIH NACIJA, VELIKI USPJEH PROIZVODA IZ PRIJEDORSKE REGIJE (VIDEO) – Infoprijedor

Related posts

IGK: Gospodine Kordiću dostojanstveno obilježite 9. novembar, tridesetu godišnjicu rušenja Starog mosta!

Dijaspora BiH Administrator

IGK: Preko 20.000 potpisa peticije za zabranu prikazivanja filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”

Dijaspora BiH Administrator

Đemila Talić Gabriel pomaže studentima u BiH,  sutra će u Sarajevu dobiti i prigodnu nagradu

Dijaspora BiH Administrator

Po desti put za redom Hamilton se sjeća žrtava genocida u Srebrenici

Dijaspora BiH Administrator

Tuzla: Aviokompanija Lumiwings obustavila letove u svih pet evropskih destinacija

Dijaspora BiH Administrator

Goražde: U potrazi za zdravljem, obišao mnoge svjetske klinike, a lijek pronašao u rodnom gradu

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment