Vijesti

Aviokompanija Wizz Air ukinula bazu u Tuzli

Ove sedmice Aviokompanija Wizz Air je zvanično zatvorila svoju bazu u Tuzli, pa je tuzlanski aerodrom ostao bez najrentambilinje avio kompanije. Uprava aerodroma pregovara sa novim aviokompanijama i u saradnji sa vlastima traže pogodnosti i alternativno rješenje , te su optimisti , da će do zimskog reda letenja postići dogovor.
Prema riječima Dževada Halilčevića , direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla, trenutno imamo dvije aviokompanije koje su zainteresovane , te  ako se suglase treba pristupiti potpisivanju ugovora i početnu operaciju.Postoji mogućnost i povratka Ryanaira na Međunarodni aerodrom Tuzla, a razlog zbog kojeg su otišli ove godine je obaveza za plaćanje tri konvertibilne marke po odlazećem putniku Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH, ističe direktor Halilčević. – Predstavnici tuzlanskog, mostarskog i banjalučkog aerodroma uputili su inicijativu za ukidanje ove takse, te je dogovoreno da se za nju uvede jednogodišnji moratorij.

Ako Vijeće ministara odobri, te takse neće biti u sljedećoj godini , a razmisliti ćemo u toku godine za sljedeću godinu. U međuvremenu aerodromi su dobili obavezu da moraju certificirati svoje aerodrome po evropskim propisima , što tri do četiri aerodroma nisu učinile, istakao je Edin Forto , ministar Komunikacija i prometa BiH.
U prvih osam mjeseci ove godine prevezeno je 510 hiljada putnika od ukupnog godišnjeg plana koji iznosi 600 hiljada. Prema svim parametrima ovo je za njih i za Wizz Air  u Tuzli bila rekordna godina pa je i rad tuzlanskog aerodroma se povoljno odrazio na razvoj Tuzlanskog kantona, što je evidentno kroz sektor turizma , istakla je Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzle.
U zadnjih nekoliko godina stizao je veliki broj turista iz Evropskih zemalja sa kojim je Wizz Air imao zračne linije jer su bile jeftine i povoljnija povezanost sa BiH, sa dijelom sjeveroistočne Bosne i sa našim gradom Tuzlom,naglasila je Jaganjac.

Čekajući odgovore i pregovore sa aviokompanijama sa kojima pregovaraju na Međunarodnom aerodromu Tuzla nastavlja se završetak infrastukturnih projekata koji bi trebali stvoriti bolje pogodnosti za potencijalne partnere i udobnost za putnike. Sada se obavljaju završni radovi na trećem gejtu i u toku je i izrada projekta za svjetla centralne linije što bili neki od uslova aviokompanija za odlazak ili ostanak. Završeni su radovi na atrijumu i privode se radovi na izgradnji parkinga, istaknuto je ovom prilikom iz Međunarodnog aerodroma Tuzla. 
 

Duška REBIĆ

Related posts

IGK: Evropska Unija ne smije razgovarati sa onima koji sudjeluju u destabilizaciji Bosne i Hercegovine

Dijaspora BiH Administrator

Dijaspora zainteresovana za glasanje: Birališta otvorena u Njemačkoj, Švicarskoj i drugim državama

Dijaspora BiH Administrator

Ironičan stav bh. vlasti prema odlasku stanovništva: “I u regiji je tako”

Dijaspora BiH Administrator

Savez udruženja građana BiH u Norveškoj: Svi zainteresovani za učešće u radu Saveza uvijek su dobrodošli

Dijaspora BiH Administrator

Srđan Jevđević novi počasni član Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka

Dijaspora BiH Administrator

Anes Hasanbegović imenovan u Savjetodavni odbor za migracije grada Minhena

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment