Fudbal Naš prijedlog

Antalija: Završen internacionalni zimski BALKAN SOCCER CAMP

U organizaciji US Soccer Education iz Denvera prije dva dana u turskom gradu Antaliji uspješno je okončan internacionalni zimski BALKAN SOCCER CAMP. Tokom sedmodnevnog kampa talentovani dječaci bh.korijena, njih 34 iz Amerike, Kanade, Engleske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine imali su odlične uslove za rad, na sportskim terenima hotela Titanik.

Samir Kaltak, Toncho (Toni) Stephanov,Omer Joldić,Admir Hasančić,Zijad Švrakić,Semjon Milošević, Erick French

U Antaliji, s fudbalerima je radio stručni tim US Soccer Educationa, sportski direktor Murat Alibašić i trener Erick French iz Amerike, Omer Joldić, trener juniora FK Željezničar, Admir Hasančić, trener kadeta i skaut u FK Sarajevo, Semjon Milošević trener, skaut i menadžer, potom trener i izuzetno uspješni skaut i fudbalski menadžer za Skandinaviju Bugarsku i Tursku Toncho (Toni) Stephanov. Supervizor kampa je legendarni fudbaler i trener Zijad Švrakić koji je imao izvanrednu karijeru u Bosni i Hercegovini, Turskoj i nizu arapskih zemalja. Njegov zadatak bio je nadgledanje trenažnog procesa i neposredna pomoć trenerima, roditeljima i mladim bosanskohercegovačkim talentima. Pored njih tu su bili i Samir Kaltak, koordinator, prevodilac turskog jezika te fudbalski menadžer za BiH i Tursku i Gursej HACIRECEPOGLU, novinar i sportski radnik iz Izmira i član USSE, novinar Namik Alimajstorović iz Engleske.

US Soccer Education – U17

Po mišljenju mnogobrojnih roditelja bio je ovo možda i najbolje organizovan kamp do sada, na njemu su nastupile dvije naše selekcije fudbalera U/17/19. U šest susreta naši momci zabilježili su četiri pobjede i dva poraza protiv turskih timova. Ekipa U/17 odigrala je tri meča i zabilježila isto toliko pobjeda, dok je selekcija U/19 odigrala isto toliko utakmica i zabilježila jednu pobjedu i dva poraza protiv mnogo iskusnijih ekipa.
„Ono što je najbitnije je da su naši momci pokazali zavidan nivo sportske kulture, kućnog odgoja, te da nije bilo incidenata niti povrijeđenih igrača. Nekoliko naših momaka našlo se u žiži interesovanja klubova iz Turske, BiH, Švedske i Bugarske i sigurno će biti lijepih vijesti o budućem nastavku karijere učesnika kampa. Koristim priliku da se zahvalim još jednom svim fudbalerima, njihovim roditeljima, našim trenerima i našim gostima na svemu što čine za našu djecu“, za agenciju BHDINFODESK iz Birminghama kazao je Sportski direktor US Soccer Educationa Murat Alibašić.

Murat Alibašić

Osvrt na kamp dao je i Omer Joldić, trener juniora FK Željezničar:
“Poštovani prijatelji, roditelji, djeco-igrači i organizatori!
Koristim priliku da napravim osvrt na proteklih sedam dana i da napišem par riječi na skoro završeni kamp u Antaliji. Kamp je donio nova druženja, iskustva, sklapanje novih prijateljstava kao i upoznavanje drugih kultura. Svi smo se prilagodili jedni drugima i to je ono na šta trebamo biti ponosni jer nije bilo ni jedne neugodne situacije a bilo je skoro 80 ljudi iz našeg okruženja.Pokazali smo visok stepen tolerancije i bosanskohercegovačkog šmeka i humora. Bili smo pravi tim. Mislim da je jedino kiša bila naš protivnik protiv kojeg se nismo mogli boriti, ali to je u Božijim rukama. Djeca su imala priliku da odigraju tri utakmice i svakako da je to odlično iskustvo. Njihov napredak najviše zavisi od njihove posvećenosti treningu, odricanju ali i vašoj pomoći bez koje djeca neće moći. I ja kao roditelj čija su djeca u sportu vrlo dobro znam kako je to. Vaš dolazak u Tursku govori da ste vi spremni da podržite svoju djecu bez obzira na troškove i vaše odsustvo posla. Hiljade kilometara nije prepreka i zato vam skidam kapu. Hvala svima!”

US Soccer Education – U19

Lijepe utiske iz Antalije nosi i bivši kapiten FK Sarajevo Semjon Milošević: “Zaista je nevjerovatna energija i entuzijazam koju posjeduju Murat Alibašić, Erick French i Namik Alimajstorović u cijeloj ovoj priči koja egzistira evo već 7 godina. Toliko truda, toliko volje i želje da se napravi ono ‘nešto više’ i da se momcima koji bi da se okušaju u profesionalnom bavljenju fudbalom omogući neka prilika. Organizovati običan turnir mjesnih zajednica je preobiman posao, a ne dogovarati i organizovati takve stvari. To je za svaku pohvalu i oni koji nisu učestvovali bar jednom na kampu #ussoccereducation teško mogu da shvate projekat! Iskreno mi je zadovoljstvo biti dio svega toga od samoga početka. Također koristim priliku da se zahvalim svim učesnicima kampova kao i roditeljima, trenerima koji su dali veliki doprinos počevši od kulture ponašanja i profesionalnosti i uvažavanja cijelog projekta. Uvijek će, naravno, biti sugestija kako pozitivnih tako i negativnih, ali zato smo tu, da osluškujemo, usavršavamo i poboljšavamo sistem. Veliko vam hvala svima! Iskreni sportski pozdravi! Budite nam zdravi i srećni do sljedećeg viđenja!”


Naravno, ni roditelji djece nisu ostali “dužni” i u mnogobrojnim FB porukama izrazili su svoje zadovoljstvo i zahvalnost trenerima i organizatorima na kompletnom programu kampa.

Roditelji sa direktorom Muratom Alibašićem

Pored US Soccer Educationa, sportske i hotelske usluge Titanika u isto vrijeme koristila je i turska ekipa Sariyer spor i, naravno, nije dugo trebalo da se uspostavi kontakt s rukovodstvom kluba, a tema je uspostava dugoročne saradnje i osnivanja fudbalske baze US Soccer Education u Turskoj.

Tekst i foto: BHDINFODESK

Related posts

Tuzlaci Vladan i Emina fotografisali su više od 300 vjenčanja u preko 30 zemalja širom svijeta

Dijaspora BiH Administrator

Dijaspora je naš istinski ambasador

Dijaspora BiH Administrator

Goražde: U potrazi za zdravljem, obišao mnoge svjetske klinike, a lijek pronašao u rodnom gradu

Dijaspora BiH Administrator

Ivica Osim, velikan bosanskohercegovačkog sporta, sahranjen ju Aleji velikana na Gradskom groblju Bare u Sarajevu

Dijaspora BiH Administrator

Gastarbajteri, nekad i sad

Dijaspora BiH Administrator

Manchester: Podrška očuvanju mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment