Naš prijedlog Vijesti

Anes Hasanbegović imenovan u Savjetodavni odbor za migracije grada Minhena

Izbori za Migrationsbeirat ili Savjetodavni odbor za migraciju grada Minhena održani su u nedjelju, 19. marta 2023. godine, a građani Bosne i Hercegovine u ovom gradu imali su priliku da svojim izlaskom na izbore izaberu i svoje predstavnike.

Tako je Gradsko vijeće Minhena u Savjetodavni odbor za migracije imenovalo Anesa Hasanbegovića, dvadesetdvogodišnjaka iz Sarajeva koji živi u ovom njemačkom gradu.

Naime, ovaj Odbor savjetuje Gradsko vijeće i gradonačelnika u vezi sa pitanjima koja se tiču migrantske zajednice grada Minhena.

Drugim riječima, za Oslobođenje kaže Anes Hasanbegović, u prilici je da predlaže inicijative koje se tiču bosanskohercegovačke zajednice ali i drugih zajednica, a koje bi mogle poboljšati poziciju naših građana u Minhenu.

– Jedna od inicijativa za koju ću se zalagati je uspostavljanje nastave jezičke pripreme u većini škola u Minhenu, sa ciljem da djeci pomognemo pri tranziciji iz našeg u njemački obrazovni sistem, otkriva nam Hasanbegović.

Dodao je i to da su u toku su pregovori o izboru novog rukovodstva i raspodjeli resora.

Inače, pravo na glasanje imali su svi stranci, svi nosioci dvojnog državljanstva, ali i svi oni koji su preuzeli isključivo njemačko državljanstvo poslije 18. marta 2011. godine.

Inače, Hasanbegović je studirao Ekonomiju i menadžment na Univerzitetu “Ludwig-Maximilians” u Minhenu. Član je Socijaldemokratske partije u Njemačkoj i Evropskog omladinskog parlamenta u ovoj državi. Aktivan je i u forumima za vanjsku politiku i politiku proširenja Evropske unije u sklopu SPD-a u Bavarskoj. Bosnu i Hercegovinu je napustio 2015. godine.

E.DŽ./ MojaBiH

Related posts

Keln: Hiljadu vjernika klanjalo bajram-namaz, predvodio ga efendija Nedžad Osmić

Dijaspora BiH Administrator

ŠABAN HASANĐEKAJ, DECENIJE POSVEĆENOSTI PROSVJETI I NOVINARSTVU

Dijaspora BiH Administrator

Proglašeni pobjednici 4. Internacionalnog Bosnia and Herzegovina Looks Around Festivala Bottrop

Dijaspora BiH Administrator

Sydney: Povodom Dana nezavisnosti bh. građani u Australiji pripremili sjajan program

Dijaspora BiH Administrator

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada: Država BiH je izdana od Dodikovih ambasadora

Dijaspora BiH Administrator

Institut za istraživanje genocida Kanada: Marija Zakharova potvrđuje da rušitelji države BiH i dalje imaju zaštitu Rusije

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment