Regija

Akademik DANU Nikola Belada: Crna Gora je bolesna

                  Razgovarao: Božidar Proročić, književnik i publicista

Mr Nikola Belada, pravnik predstavlja jednog od značajnih savremenih intelektualaca  u Crnoj Gori. Njegovi brojni autorski, pravni tekstovi, knjige, studije i rasprave su potkrijepljeni jakim činjenicama i argumentima čine srž pravne misli u Crnoj Gori u borbi za svetu i apostolsku CPC. Pored toga on je jedan od boraca za građanska i ljudska prava pružajući decenijama nesebično pravnu pomoć mnogima nakon dešavanja na Belvederu ali i prije toga u različitim sudskim postupcim protiv suverenista kao i pripadnicima manjebrojnih naroda. Veliki je kritičar uloge SPC i velikosrpskog nacionalizma u pravnom i političkom životu Crne Gore. Nedavno je postao akademik DANU i ovo je dobar povod za razgovor sa njim o brojnim političkim i pravnim temama.

• Gospodine Belada odnedavno ste postali akademik DANU koliko je važno da ova ključna institucija u očuvanju nacionalnog identiteta Crnogoraca ali i drugih dobije svoj pravni status kao i CANU i zašto je posredi ignorantski odnos države prema njoj i kako ga riješiti.

Belada: Poslije 30 godina mog bitisanja u društvenom životu Crne Gore, neko se sjetio da mi ukaže da postojim. Zahvaljujući prvenstveno istaknutim javnim djelatnicima, g-dinu Mihailu Buriću, Blagoti Erakoviću i Novaku Adžiću, predložen sam, a Skupština me je izabrala za člana DANU.  Biti u društvu članova DANU je čast. To je intelektualna snaga koja može imati značajnu ulogu u životu Crne Gore. Nažalost, DANU dijeli sudbinu velikosrpskog projekta u Crnoj Gori. Naime, sve što je crnogosko treba zatrijeti, pa na spisku onih koji smetaju je svakako i DANU.

• Nedavno su završeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori kako vidite moguće koalicije i šta je to što je od suštinskog značaja za suvereniste u Crnoj Gori na kojim osnovama graditi put Crne Gore ka Evropi. Da li su ovi rezultati očekivani i kako suverenisti da nastave svoj dalji poltički angažman?

Belada: Pobjednici nedavno završenih parlamentarnih izbora su onih 44% građana sa biračkim pravom koji nijesu izašli na izbore. Prema građanima se mora biti objektivan, realan i istinit. Zato se mora reći da suverenistički blok ne postoji. Uskopartisjki interesi, pojedinačne sujete, strah od gubitka glasača, međusobne javne optužbe bez osjećanja odgovornosti prema običnom čovjeku, dovele su do podjela, kalkulacija i razilaženja, a što nije dobro za Crnu Goru. Ono što je evidentno je veća prisutnost Bošnjaka, Albanaca i Hrvata u parlamentu. Neka se neko bavi analizom te pojave, ali je sasvim jednostavan odgovor na pitanje što se desilo da dođu do 10 poslaničkih mjesta? Očekujem u budućnosti da će se taj broj povećavati a na uštrb drugih parlamentarnih stranaka. Dalje, što je bitno, a vezano je za parlamentarne izbore jeste nužnost formiranja crnogorske partije. Uzalud pokušavam evo duži period da ukažem građanima da je došlo vrijeme da Crnogorci moraju biti u skupštini Crne Gore, moraju javno i neposredno da iznesu svoj stav da nijesu maloljetni pa im treba zastupnik i da interese Crnogoraca ne treba iznositi preko posrednika nego direktno, po cijenu da pojedine partije ostanu bez dijela svojih članova. Već nekoliko mjeseci sam u fazi intezivnih razgovora sa grupom istomišljenika o potrebi formiranja crnogorske stranke. Pozivam sve slobodnomisleće građane, nezavisne intelektualce i civilni sektor da se okupimo i realizujemo jednu elementarnu pretpostavku da u Parlamentu budu izvorni, državotvorni, tolerantni Crnogorci i to lijeve orijentacije.

• Da li  je Otvoreni Balkan opasna politička dogma iza koje se krije SPC, i zvanična Srbija i da li vi vidite ovo kao korak unazad u odnosu na priču o  ulasku u EU?


  Belada: Deklarativno se sve parlamentarne stranke zalažu za EU integracije. Posebno su u posljednje vrijeme bučni „tridesetoavgustovci“. Puna su im usta EU. Zamislite samo jedan od milion paradoksa, apsurda, nonsensa, nebuloza, manipulacija, koje opterećuju sadašnju Crnu Goru. Na izborima 2020. godine dominantan subjekt i pobjednik postaje Srpska pravoslavna crkva. Glavni ideolog i pripovjedač SPC – Nikolaj Velimirović, konstantno je isticao potrebu da se govori o „trulom zapadu“, demokratiji kao „najvećem zlu društva“ i zalaganju da se u Srbiji jedan dan u godini posveti „molitvi protiv kulture“ i dr. Slične stavove je imao i otac nacije Dobrica Ćosić. Dakle, građani Crne Gore, to su vam istinski evropejci. Prije ću ja postati srpski patrijarh nego oni evropejci, no može im biti, tako je narod htio.

• U vašoj autorskoj knjizi “Mrak – jevanđeljski nacionalizam” objasnili ste ulogu SPC u pljačkanju, devastacji i degradaciji crkava i manastira u Crnoj Gori ali i o otimanju državne imovine. Na koji način da Crna Gora povrati oteto i devastirano nasljeđe?

   Belada: Mi moramo biti realni i reći da se u dogledno vrijeme na prostoru Crne Gore neće pojaviti snaga koja će uspjeti da vrati oteto nasljeđe od strane SPC. Potrebno je da dođu nove generacije, zdrave, obrazovane i odlučne. Crna Gora je bolesna, Crnoj Gori su potrebne sistemske promjene. Promjene mogu izvršiti samo oni koji imaju revolucionarnu misao. Unazad 3 godine dobili smo samo personalne promjene. Uz to, sve negativnosti koje je prethodna vlast stvorila za 30 godina vladanja ovi novi svetosavci su usavršili za samo 3 godine. Sve institucije su urušene kao kula od karata. Sve što je crnogorsko i identitetsko nestaje. Otpor je do sad uspješan jedino u odbrani crnogorskog jezika. Što će biti u narednom periodu kada sudbina FCKJ zavisi od stava Agencije za kontrolu obrazovanja na čijem je čelu Goran Danilović, možemo samo pretpostaviti. Zamislite obrazovni sistem Crne Gore u kojem 44 nastavnika srednje škole u Bijelom Polju da dan škole bude na dan praznika Svetog Save i to iz razloga što je on bio prosvetitelj. Istine radi, treba reći da je Rastko Nemanjić – sveti Sava bio toliko značajan prosvjetitelj da mu je otac bio nepismen i da ne postoji ni jedna škola u Srbiji koju je on osnovao (jedini istinski prosvetitelj Dositej Obradović je jednostavno uklonjen iz obrazovnog sistema Srbije da bi se afirmisao mit o Svetom Savi). Da nema aktivnosti SDT, ne bi bili sigurni da Država Crna Gora institucionalno funksioniše. Druga stvar, da postojeći sastav ne može riješiti nagomilane probleme, prvenstveno što je za uspješan rad potrebno u najmanju ruku utrostručiti postojeći kadar (kad već kazujemo o tužilaštvu, zamolio bih postupajućeg tužioca da me izvijesti barem jednom prostoproširenom rečenicom o sudbini moje krivične prijave protiv osnivača, urednika i šifrovanih saradnika IN4S koji su se okomili na mene i moju porodicu, da bih stvorio pretpostavku da ja preuzmem postupak). Ono što kod mene daje izvjesnu dozu optimizma je činjenica da su moji radovi prevedeni i poslati na mnoge relevantne međunarodne adrese u Evropi i SAD. za afirmaciju i saznanja o mojim stavovima po pitanjima djelovanja SPC veliki doprinos u domaćem i regionalnom planu, dali ste i Vi svojim tekstovima.

• Svjedoci smo mnogih ispada raznih političkih grupacija ali i drugih građana i izliva mržnje prema manjebrojnim narodima koliko je to opasno za savremeno građansko i multietničko društvo i kako zaštiti manjebrojne narode. Da li je sudska i kaznena politika spora i neefikasna?

   Belada: Potpuno ste u pravu, posebno je izražena mržnja prema manjebrojnim narodima. Za sad je to još verbalna matrica koja je nastala ’90-tih godina. Izostaje oštra i rigorozna kaznena politika. Naročito su mladi ljudi podobni za manipulacije na vjerskim i nacionalnim osnovama. Za svoje ispade imaju pokrovitelje i zaštitnike pa ne čudi reakcija jedne mlade osobe koja navodi da, iako ono što je uradio je nasilje po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, ali da nije očekivao da će biti zadržan u prostorijama policije. Od vodećih političara svakodnevno slušamo poruke o skladu i povjerenju, a praksa nas demantuje na najsuroviji način. Nastave li se ove pojave izliva mržnje prema manjebrojnim narodima, postoji opasnost od eskalacije i mogućih sukoba, što bi imalo dalekosežne posljedice. Dobro je prisjetiti se odlučnih stavova i poruka liberalnog saveza iz 90-tih godina i njihovog lidera Slavka Perovića o neophodnosti apsolutne zaštite manjebrojnih naroda u Crnoj Gori.

•Na koji način zaštiti državne simbole, zastavu, himnu i grb koje su često na udaru velikosrpskih nacionalista među kojima prednjače političari ali i pojedini predsjednici opština na sjeveru Crne Gore. 

  Belada: Koliko puta treba ponoviti da se Crna Gora mora svesti samo na teritorijalni pojam. To je državni program Srbije čiji su glavni izvođači u Crnoj Gori SPC. Dakle, sve što simbolizuje državu Crnu Goru treba izvrgnuti ruglu i urušiti. Tu, između ostalog, spadaju i državni simboli. Čim se dovede u pitanje identitet jednog naroda, čim se uruše institucije, vrlo poželjno je pojaviti se na javnu scenu šizofrenim izjavama radi zadovoljenja stavova SPC i pristalica velike Srbije. Država ne reaguje, olako smatrajući da na takve izjave ne treba obratiti pažnju. Gotovo svakodnevno, građani se siluju ponavljanjem neistina. Svi u glas su protiv himne jer je njen autor Sekula Drljević, između ostalog „bliski saradnik Anta Pavelića čiji su istomišljenici redom bili njegovi vojnici“ i onda se sa tekstom pojavi uvaženi profesor Milenko Perović i argumentovano pokaže da ni jedan Crnogorac nije bio u vojsci Anta Pavelića, ali je zato pod komandom istog tog Anta Pavelića bilo 13 srpskih generala. 

Međutim, vješto plasirana laž ostaje i dalje argument za klerofašističke ideje. 

Na koji način vratiti vratiti vjerske objekte crkve, bogomolje ali i pravni status svete i apostolske CPC i da li je jedino rješenje sud u Strazburu?

  Belada: U ovom trenutku nema te institucije niti postoji volja da se regulišu imovinski odnosi sa SPC. Oni su vlast u Crnoj Gori i diktiraju pravila ponašanja. Sve je pravno pokriveno usvajanjem u Skupštini Zakona o slobodi vjeroispovijesti i potpisivanjem tzv. Temeljnog ugovora. To što je djelovanjem SPC doveden u pitanje teritorijalni integritet i ustavni poredak, nikoga ne interesuje, kao što nikoga ne interesuje što se dešava i kakva je sudbina i status ljudi koji bez rezerve i interesa razobličavaju ideologiju SPC i to počev od vedeta iz ’90ih godina, do jednog časnog čovjeka pok. Dragana Kujovića, do mnogih istinskih i hrabrih djelatnika koji za svoj sadašnji rad imaju samo lične i porodične probleme. Ono što ohrabruje – ostavljen je pisani trag, dokazi i argumentacija o nepočinstvima SPC, pa vjerujem da će se u budućnosti javiti snaga koja će riješiti ovo pitanje.

• 11. Jula je dan sjećanja na žrtve Genocida u Srebrenici. Kod nas u Crnoj Gori nikada sudski epilog nije dobijen za žrtve u Kaluđerskom lazu, otmica Bošnjaka u Herceg-Novom; Za otmicu u Štrpcima samo je Ranisavljević osuđen; Zločin u Bukovici kod Pljevalja; Ubistvo Hasana, Feride i Sene Klapuh iz Foče, koje su u Plužinama, 6. jula 1992, ubili petorica pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS). Da li su sve ovo crne mrlje savremene pravne istorije u Crnoj Gori i da li će ikada ovi slučajevi dobiti svoj sudski epilog i počinioce privesti pravdi?

       Belada: Sada će biti 4 godine da sam bio u Srebrenici. Za sebe lično mislim da sam osoba koja može kontrolisati emocije, ali vas uvjeravam da mi je bilo potrebno mjesec dana nakon povratka da se vratim u normalu i otpočnem sa redovnim aktivnostima. To što je urađeno u Srebrenici je djelo zvijeri. Nažalost, javnost nije dovoljno upoznata sa neljudskim radnjama i masakrima koja su učinjena prema nedužnim osobama, samo iz razloga što su druge vjere i nacije. Porazno je da su kažnjeni pojedinci, ali je ostala ideologija i ideolozi zla, destrukcije, uništenja ideologije mraka. Domaća i međunarodna sudska aktivnost propustila je da se obračuna sa tom ideologijom. Sada, 30 godina kasnije javlja se još jedna generacija zadojena mitomanijom i veličanjem najvećih ratnih zločinaca i zlikovaca.

Na koji način sankcionisati sve učestalije izlive fašizma u Crnoj Gori kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca i zlikovaca  (Karadžića, Mladića i drugih). Koliko je opasno na principima takve politike prenositi to na mlađe generacije?

        Belada:  Ne postoji ni želja, ni znanje, ni snaga da se sačuva građanska, čojska, pouzdana, nezavisna i pravna Crna Gora. Što je objektivna slika Crne Gore?  Uništene su sve tradicionalne vrijednosti, jedina vrijednost je euro, uništen je moral, uništen je srednji stalež – klasa koja je stub stabilnosti države, fingira se evropski put, sve je veći jaz između bogatih i siromašnih, kriminal cvjeta, urušene su institucije, nesposobni i neobrazovani političari koji upravljaju državom, slom institucija, manipulacije narodom, svakodnevno fabrikovanje afera i skandala, lopovluk na svim nivoima, podmetanja, uz korišćenje bezbjedonosnih službi, medijski eksperimenti nad Crnom Gorom, poligon za djelovanje obavjetajnih službi, moćna međunarodna propaganda, nepostojanje nacionalnog programa, enormno zaduživanje države, populističko vođenje ekonomije, isključivo partijsko zapošljavanje, proganjanje i ponižavanje nezavisnih, mladih i obrazovanih osoba, potpuno pogrešno vođena zdravstvena i obrazovna politika, netransparentnost, govori mržnje, diskriminacije, laži i da zaključim – u ovom trenutku ne postoji spasonosni lijek.

Da li su indipendisti i suverenisti izvukli pouke iz dosadašnjeg opozicionog statusa i na koji način održati pozitivnu energiju. Na koji način nastaviti dalju borbu u sklopu građasnkog fronta i manjebrojnih naroda. Da li su realna (ekonomska) obećanja PES i da li Crna Gora može zapasti u bankrot. 

      Belada: Na kraju, da ponovim – Crna Gora je feud Srbije i Srpske pravoslavne crkve i to voljom građana Crne Gore. Svoju superiornost SPC želi da dokaže i aktivnim djelovanjem prilikom skorašnjeg popisa. To je ključni zadatak da se prikaže veći procenat Srba u Crnoj Gori, a na drugoj strani da se ozbiljno poradi na osjećanjima i brojnosti Crnogoraca. Tu su još i sekundarne obaveze kao izgradnja Karađorđeve kapele na Lovćenu, premiještanje Filermose u Cetinjski manastir, afirmacija vjeronauke u školama i državnim institucijama. Gospodar odeđuje pravila igre. Možda je sve što sam naveo samo privid i imaginacija, pa dozvolimo da me demantuje vrijeme.

Related posts

Sjećanje na heroinu: Đulka Mulić Agić sa puškom otišla u borbu protiv fašizma

Dijaspora BiH Administrator

AKADEMIK ZLATKO BULIĆ, NAUČNA MISAO I DJELO

Dijaspora BiH Administrator

Adnan Čirgić, neumorni borac za crnogorski jezik i identitet

Dijaspora BiH Administrator

BRANKO-BANJA KALUĐEROVIĆ-HUMANOST ČINI ČOVJEKA ISPUNJENIM

Dijaspora BiH Administrator

Medžlis Islamske zajednice Bijelo Polje negira špekulacije koje kruže društvenim mrežama

Dijaspora BiH Administrator

Jasmina Curić: Bitno je, da na popisu u Srbiji jasno kažemo da smo Bošnjaci i da govorimo bosanski

Dijaspora BiH Administrator

Leave a Comment